Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Design och kreativitet i fokus i Rotterdam

Rotterdam har länge stått i Amsterdams skugga som weekendresmål, men sluta jämföra de två och hitta till Rotterdams kreativa puls och dess innovativa design. Här är adresserna du behöver.

Den här artikeln bygger på ett samarbete mellan Göteborgs-Posten och tidningen Res, läs fler resereportage här .

Rotterdam är en befriande stad. Det räcker med att kliva ut från tågstationen och snurra ett varv på torget så ser man byggnader i så omaka arkitektur att Stockholmspolitikerna hade satt konferenskakan i halsen och släppt igenom Nobelhuset utan knussel. Här samsas gamla, nya, fula, fina, blanka, smutsiga, vågade, slätstrukna, höga och låga byggnader om utrymmet utan att slåss med varandra om sitt existensberättigande. Rotterdam dras måhända med ett gammalt rykte som ruffig hamnstad – tja, det är i så fall ett arv man förvaltat väl och vänt till något intressant. Rotterdam är en spännande stad som suger åt sig kreativa människor och välkomnar dem med en öppen famn och löfte om att fritt få skapa sig en plats i staden. Här öppnar ständigt nya butiker, många i gränslandet mellan affär, eventlokal, kafé, workshop och club.

Designshopping

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

Keet

En välkurerad och mysig konceptbutik med eget kafé. Här hittar man bland annat inredningsdetaljer, kläder, smycken, accessoarer, pappersvaror, väskor, skönhetsprodukter och böcker. Småskaliga märken och designers får här möjlighet att sälja sina produkter vilket är extra roligt – man gillar ju att stötta en underdog. Det är fullkomligt omöjligt att gå tomhänt härifrån om man är svag för vackra ting.

Oppert 2A

keetrotterdam.nl

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

The Good People

En fin butik med kläder och accessoarer för män. Märket The Good People startades för cirka tio år sedan och jobbar enligt ledorden kvalitet, detaljer, hantverk och ärlighet. Här handlar du med gott samvete – samtliga plagg är tillverkade med hänsyn till natur och miljö, samt under noga kontrollerade arbetsförhållanden i fabrikerna. Och så är de snygga också. Kläderna alltså.

Pannekoekstraat 52A

thegoodpeople.com

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

Lot Boutique

Ljus och fräsch boutique med handplockade plagg och accessoarer från ett tiotal små märken du inte hittar hemma. Trevlig personal som gärna hjälper till.

Pannekoekstraat 42A

lotboutique.com

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

Elle Voudrait

Gatans divadrottning heter Elle Voudrait. Glöm allt vad androgynt mode heter – det här är en butik för kvinnor som glittrar och glamourar och gärna visar sina former. Här hittar du garanterat inga svenska designers – däremot finns en god chans att du går härifrån med en galaklänning som kräver sin röda matta.

Pannekoekstraat 41A

elle-voudrait.nl

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

OU Boutique Stories

Snygg, kul och läcker boutique för kvinnor som inte räds ett leopardmönster eller coola kontraster. OU Boutique Stories startades av väninnorna Val och Rose och finns på fyra ställen i Nederländerna och på nätet. Duon säljer små märken från hela världen – det som faller dem i smaken helt enkelt.

Pannekoekstraat 56A

boutiquestories.com

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

Objet Trouvé

Stilren butik med mindre märken som definitivt appellerar till den skandinaviska kvinnans smak. Här kan du köpa något fullkomligt unikt av ett märke som ingen hört talas om hemma och se ut precis som alla här hemma. På ett bra sätt.

Pannekoekstraat 44A

objet-trouve.nl

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

VICO Movement

Ett litet independentmärke som gör sneakers som ska vara så snygga att de får följa med in i finrummet. Märket grundades 2012 och är ett samarbete mellan designers och skomakare i Rotterdam, Montebelluna i Italien och Porto i Portugal. Alla skor är handgjorda i Portugal och varje sko är döpt efter ett resmål, eftersom inspirationen kommer från människor på resa.

Goudsesingel 60

vico-movement.com

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

Hutspot Rotterdam

Tänk Designtorget på holländska, fast med mer mode i utbudet, så kommer du ganska nära sanningen om vad Hutspot handlar om. Hutspot grundades 2012 och blev snabbt populärt och finns nu i flera städer runt om i Nederländerna. Sedan 2018 har de även sitt egna märke och en ypperlig nätbutik.

Karel Doormanstraat 317-319

hutspot.com

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

Susan Bijl

Som ung student på Rotterdams Willem de Kooning Academie år 2000 bestämde sig Susan Bijl för att designa en lättviktig shoppingbag som man kunde återanvända. Designen tog hon från en vanlig plastpåse, men tillverkade den i fallskärmstyg i starka färger med sitt signum, en blixt, tvärs över produkten. Shoppingbagen blev snabbt populär och produktionen har nu utökats till fler produkter, som necessärer, skärp, ryggsäckar och kläder, samtliga tillverkade i färgglatt fallskärmstyg.

Mauritsweg 45A

susanbijl.nl

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

s’ Zomers

Detta kan vara världens tjusigaste blomsterhandel. Förutom de dramatiska och fantasifulla buketterna och blomsterarrangemangen som väller från butikens alla vrår ut på gatan säljer man även lyxig inredning som löjligt dyra doftljus och extravaganta vaser.

Van Oldenbarneveltstraat 144

zomersbloemen.nl

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

Joline Jolink

Joline Jolink gör snygga kläder i naturmaterial, som ska passa oavsett om man är på jobbet, cyklar genom staden eller ska på fest. Kläderna produceras i begränsad upplaga av småskaliga producenter med starkt fokus på kvalitet, människor, djurskydd och miljö.

Nieuwe Binnenweg 82

jolinejolink.com

Äta & dricka

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

By Jarmusch

Shopping kräver energi – och den hämtas med fördel här. Den viktigaste måltiden enligt Jarmusch är frukost – som serveras hela dagen. Konceptet ska påminna om en klassisk amerikansk diner, fast med en Rotterdam-touch, och ligger i den berömda Het Industriegebouw-byggnaden som hyser över 200 företag, varav majoriteten är unga startups inom kreativa områden.

Goudsesingel 64

byjarmusch.nl

Bild: Kajsa Beausang
Bild: Kajsa Beausang

The Suicide Club

Avrunda shoppingturen med en drink på The Suicide Club, en bar som är så mycket trevligare än sitt morbida namn. Ingången till baren ligger på en bakgata och är rätt svår att hitta om man inte vet vad man letar efter. Därefter tar man hissen upp till översta våningen av byggnaden Het Groot Handelsgebouw där man kliver rakt in i barens och restaurangens kök, varifrån man via en smal korridor tar sig till målet – den snygga bardisken i mörkgrönt kakel, eller – om vädret och årstiden tillåter – till den stora takterrassen med utsikt över Rotterdams blandade och fulsnygga arkitektur.

Stationsplein 45

thesuicideclub.nl

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.