VACKER VÄG. På cykel från Kungsbacka över Rolfsbron.
VACKER VÄG. På cykel från Kungsbacka över Rolfsbron. Bild: Linn Bergbrant

Bland blommor längs cykelleden i Halland

Allt fler skaffar cykel och trädgårdsintresset har nått nya höjder. Så varför inte förena dessa intressen med en cykeltur bland blommor och odlingar – från självplock till prunkande trädgårdar och välfyllda växthus.

ANNONS
|

Jag är ingen cyklist. Det är lika bra att erkänna det med en gång, innan jag ens tar första tramptaget mot centralstationen och Kattegattleden. Den 39 mil långa cykel­leden kan ta den lite vanare cyklisten från Helsingborg till Göteborg längs med kusten. Vi nöjer oss med att cykla från Kungsbacka och en bit söderut. Vårt fokus är blommor, att plocka dem, köpa dem och titta på dem.

Kanske gör det inget att jag inte äger några praktiska funktionskläder eller att de vältrafikerade cykelbanorna till stationen kändes som en oöverstiglig första etapp?

Väl i Kungsbacka hittar vi snabbt till Kattegattleden med hjälp av de tydliga skyltarna. Eller om jag ska vara helt ärlig tar det ett litet tag och en kort omväg, men det är inte skyltarnas fel.

ANNONS

LÄS MER:12 ställen med självplock kring Göteborg

Första stoppet är Blomsterfarmen, som ligger ungefär tio minuters cykelfärd från tågstationen och en bit från leden. Här, i Vallda, erbjuder Eva Nyström självplock av snittblommor flera gånger i veckan. Vilka dagar det blir beror på blommorna och nya datum läggs ut varje vecka på hemsidan och i sociala medier.

– Jag ville jobba inom det gröna, men inte klippa gräs! Det var en passion som inte gick att hejda, säger Eva Nyström där hon går bland de odlade raderna på sin blomsteråker med betande kossor i bakgrunden. Hon visar knoppande dahlior, blommande zinnior, rosenskära, amaranter och solrosor och berättar att hon var maskinoperatör inom produktion innan hon bestämde sig för att helt byta riktning. Hon utbildade sig inom ekologisk odling i Dingle, startade eget och började odla stickblommor hemma i trädgården. Naturgårdens gårdsbutik var en av dem som sålde hennes ­buketter och när de hade en åker ledig precis vid butiken slog hon till.

– Jag hade sådan tur att det kom influerare hit och plockade redan första säsongen och sedan var det bara ”schwing!”, säger hon och visar en uppåtgående kurva med handen.

– Dessutom har intresset för närodlat och schyssta blommor ökat de senaste åren.

LÄS MER:Säsongen för klimatsmarta blommor är här

Buketterna mäts med ett måttband

Reglerna för självplocket står på en skylt och Eva själv är på plats för att instruera, ta betalt och dela ut saxar. Hon mäter runt en färgsprakande bukett med ett måttband – fem centimeter betyder 30 kronor. Vi som cyklar får fraktvänliga fuktbevarande påsar som håller blommorna vid liv lite längre. Odlingen är Krav-certifierad och den biologiska mångfalden är viktig, så Eva ser till att odla många olika sorter – ”hundra är det nog i alla fall!” – vilket också gör att säsongen pågår från juli till oktober.

ANNONS

Blomsterkorgen på cykeln får sin första bukett och vi trampar vidare mot nästa anhalt: Mariebergs gårdsbutik. Och ja, det är en bit att cykla för en som inte är cyklist, först tillbaka på Kattegattleden genom Kungsbacka och vidare ut på vackra vägar söderut, där vajande sädesfält avlöser havsutsikt och villaområden. Och lite mindre vackra vägar, där vi får samsas med bilar under korta sträckor. Men när vi efter en dryg timme svänger av från leden och närmar oss gården, vars välkända pepparrotsodlingar sprider sin doft långt innan vi ser växthuset, butiken och blomsterfältet, är målet väl värt resan.

– Här är det som att vara barn i en godisaffär! säger Susanne Dahlgren som står med en sax i handen och tittar ut över alla blommor i olika färger.

– Jag var här förra veckan också. Det är helt magiskt och så lyxigt att bara kunna välja vad man vill ha.

LÄS MER:Svenska stugor där du kan övernatta gratis

Lovisa Widén som är här för första gången håller med.

– Tänk att få plocka sin egen fredagsbukett!

Vi har jättemycket folk i riskgrupp som kommer hit, de tycker att det är härligt att gå här och få lite sommarfeeling.

Mariebergs gårdsbutik har nyss börjat med självplock av blommor och säljer även hela plantor, egenodlade grönsaker och ja, förstås, pepparrot i massor. ­Margaretha Jonsson, som driver gården tillsammans med sin man Mikael, möter oss och visar runt bland växterna, solrosor i olika färger, luktärter och ringblommor.

ANNONS

– Jag har haft mycket kurser här tidigare. Då har jag visat hur man kan binda buketter eller göra kransar, och deltagarna har fått plocka blommor själva. Men nu ­under corona, om det skulle bli ostadigt väder, så går det inte att tränga in alla i växthuset. Så jag tänkte att nu kör jag självplock! Vi har ett stort fält och inga behöver gå på varandra. Vi har jättemycket folk i riskgrupp som kommer hit, de tycker att det är härligt att gå här och få lite sommarfeeling.

LÄS MER:Flower power!

Även här mäts buketterna med måttband och prissätts per centimeter. Vi väljer bland sensommarens vackraste snittblommor med långa, stadiga stjälkar. Korgen fylls på och sedan är det upp på sadeln igen. Ett stenkast – eller snarare några tramptag – bort ­ligger Tjolöholms slott. Vi passerar ännu fler sädesfält, andas in havsluften och svänger av innan vi kommer fram till slottets parkering, i riktning mot Allmogebyn, den samling hus där de som arbetade på slottet bodde kring sekelskiftet 1900. Byn är komplett med kyrka och allt, för att arbetarna skulle trivas och ha det bra. Här finns bland annat museistugan Hemtrefnaden, som är restaurerad till ursprungligt skick, där man kan se hur husen kunde se ut både utvändigt och invändigt. Men anledningen till att vi är här är förstås trädgårdarna. De små prunkande, blommande, väldoftande trädgårdarna vid husen som trädgårdsmästare Andreas Blomberg sköter – och så den stora, mer välkända slottsträdgården som vetter mot havet.

ANNONS

Hemtrefnadens köksträdgård byggdes som ett Folkets hus

Efter en halvdags cykling, vilket känns lagom för en nybörjare, är det dessutom hög tid för lunch. Så vi rullar några hus bort, genom grönskan, till Storstugan där det bland annat serveras nyplockade grönsaker från Hemtrefnadens köksträdgård. Storstugan byggdes 1904 som ett Folkets hus för den lilla byn och här firades midsommar, skördefest och jul. I dag firas en solig och varm – men också inspirerande och lagom utmanande – cykeltur med hemlagad husmanskost. Vi sitter i trädgården vid ett bord med fladdrande vit duk och utsikt över åkrarna, med cyklarna bredvid. De känns inte så läskiga som de gjorde i morse. Det kanske kan bli en cyklist av mig trots allt. Åtminstone om jag slipper funktions­kläder och får plocka blommor längs vägen.

LÄS MER:Sandra bor i en skåpbil på heltid – lever ”vanlife”

Cykel på tåg

På Öresundståg får du ta med cykeln på tåget från Göteborg till Kungsbacka. Pris från 68 kr/enkelresa. På SJ-tåg får du endast ta med cykeln om den är nedpackad i en väska.

Åtta delsträckor:

Göteborg–Kungsbacka, Kungsbacka–Varberg, Varberg–Falkenberg, Falkenberg–Halmstad, Halmstad–Laholm–Båstad, Båstad–Ängelholm, Ängelholm–Höganäs, Höganäs–Helsingborg.

Skördetid:

Just nu är det skördetider i Halland och i samband med det ordnas en massa marknader och skördefester. Alla finns listade här: www.skordetidihalland.se

Mer info: www.kattegattleden.se

Bild: Linn Bergbrant

LÄS MER:Så upptäcker du bäst södra Öland med cykel

Fler blomstermål i Halland

Du kanske är cyklist och vill åka lite längre, kanske till och med vara borta under flera dagar? Halland är fullproppat av trädgårdsinspiration och härliga odlingar. Här är fem blomsterstopp i närheten.

Harplinge blomsterodling

I Harplinge norr om Halmstad driver inredaren och trädgårdsformgivaren Susan Hübel sin hållbara blomsterodling. Här finns både snittblommor, perenner och krukväxter till försäljning.

Instagram: @harplingeblomsterodling

Håkesgård

Trots att gården drabbades av en stor brand i våras går det fortfarande att bo i Håkesgårds bed and breakfast och snart öppnar även självplocket (håll koll på hemsidan och på instagram). Oasen till trädgård, två mil utanför Varberg, var ett älskat utflyktsmål för många och är förhoppningsvis snart tillbaka, om än i annan form.

www.hakesgard.se

Träslövs trädgård

Precis utanför Varberg ligger mysiga handelsträdgården Träslövs trädgård, där du både kan köpa växter och hämta massor av trädgårdsinspiration.

www.traslovstradgard.se

Runevads trädgård

Nära Morup, mellan Varberg och Falkenberg, ligger den här pärlan. En privat trädgård – som du får besöka och ibland även plocka blommor i. Håll koll på Facebook när det är självplock.

www.runevadstradgard.se

Susegård

Vid kusten, nordväst om Halmstad, ligger Susegård som erbjuder självplock av både ätbart och blommor. Gårdsbutikens utbud varierar efter säsong och trädgårdskaféet som är öppet torsdag till söndag blir ett mysigt energistopp under långcyklingen.

www.susegard.se

Tips! Kolla in gårdarnas facebooksidor och sociala medier, där information om utbud och öppettider ofta uppdateras flera gånger i veckan.

LÄS MER:Så fixar du dukningen till sensommarfesten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS