Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/10

Banbrytande arkitektur i Oslo

Jonas Jacobsson är fotograf med hemadress i Göteborg. Men mest reser han i världen med kameran i handen. För Två Dagar visar han och berättar om några av sina bästa bilder och favoritresmål. Den här gången har han rest till Oslo.

De små äventyren är minst lika viktiga som de stora, det kan vara nyttigt att påminna sig själv om ibland. När jag ändå skulle till Oslo för att fota ett bröllop passade jag på att utforska staden på egen hand. Det händer mycket i Oslo och framför allt syns det i den banbrytande arkitektur som vuxit fram (och fortsätter att växa) under det senaste decenniet, där kanske juvelen i kronan är det spektakulära Operahuset.

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Redan vid första anblick står det klart att det är något alldeles extra. Överallt bryter skarpa vinklar av mot varandra och skapar intressanta ytor och funktioner. Halvön som Operahuset står på är en förlängning av själva byggnaden och känns som en oerhört sofistikerad klipphäll rakt ur havet. Hela byggnaden är i princip möjlig att gå på, i olika sluttan­de plan och etapper, vilket förenar byggnaden med kringliggande stråk och publika ytor.

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Efter att ha lekt med vinklarna med kameran på håll tog jag gott om tid på mig att vandra runt, vilket blev smått farligt eftersom blicken hela tiden var riktad uppåt medan fötterna fortsatte över osynliga nivåskillnader mellan de vita skivorna av Carraramarmor. På de övre nivåerna finns det goda möjligheter att se ut över omgivningarna och kanske framför allt ”The Barcode”, ett stråk av futuristiska skrapor som ligger ett stenkast bort.

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

För att bryta av det ultramoderna med lite vintagekänsla gick jag sedan till Fuglen, en klassisk kaffebar där 50- och 60-talet står för stilen på inredningen. Med en kaffe och skön musik i bakgrunden funderade jag på varför man inte oftare tar en tur upp till Oslo, perfekt för ett kortare äventyr över en helg.

Oslo, Norge

Ta sig hit: Buss eller tåg direkt på tre timmar.

Bästa besökstid: Året om, kombinera gärna med en tur i skärgården på sommaren eller en tur till Holmenkollen på vintern.

LÄS MER: Både insyn och utsikt i Berlin

LÄS MER: Hisnande schweiziska vyer i 360 grader

LÄS MER: Filmisk elegans vid Comosjön

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.