Anrika kaféet Ahlströms konditori fyller 120 år

På Korsgatan har göteborgare i över hundra års tid kunna slinka in för kaffe och kaka på Ahlströms konditori. Nu fyller det anrika fiket 120 år och en ny jubileumstårta ska komponeras.
– Vi planerar ett stort firande när restriktionerna har släppt, säger Cecilia Hani.

ANNONS
|

Det skramlar från spårvagnarna som dras av hästar på Södra Hamngatan och kjoltyg klappar kullerstenarna på trottoaren. Damer och herrar rör sig här bland banker och affärsbyggnader. Kanske känner de ett sug efter en kaffetår. Året är 1901 och göteborgarna har fått möjligheten att svänga in på Korsgatan till Ahlströms konditori som nyss öppnat upp. Där kunde man visa upp sin bästa huvudbonad och smutta på en het dryck. 2021 finns samma möjlighet på Göteborgs äldsta konditori.

Många göteborgare har en anknytning till fiket och utan våra trogna kunder hade det nog inte varit ett riktigt Ahlströms.

– En historia som jag kommer ihåg är från en äldre man som brukar fika här. Han berättade att hur han en gång stod utanför konditoriet, men han fick inte komma in för det var ett fint fik för tanter med hatt som drack kaffe. Så han stod där ute och läskades. När han blev äldre och fick komma in hade det känts extra fint, säger Cecilia Hani, som i dag driver Ahlströms konditori med sin familj.

ANNONS

LÄS MER:Krisande kondiset tar fikabrödet till stammisarna

Ahlströms konditori år 1920. På 120 år har endast tre olika ägare tagit hand om konditoriet. Först ut var familjen Ahlström som öppnade fiket 1901.
Ahlströms konditori år 1920. På 120 år har endast tre olika ägare tagit hand om konditoriet. Först ut var familjen Ahlström som öppnade fiket 1901. Bild: KAMERAREPORTAGE

På en plats som Ahlströms samlas det en hel del stammisar, och för många är konditoriet en ständig tradition att återkomma till. Enligt Cecilia Hani är det de trogna kunderna som bär verksamheten.

– Det är många som kommer hit genom åren och skickar vidare den traditionen till sina barn och sedan fortsätter det genom generationer. Många göteborgare har en anknytning till fiket och utan våra trogna kunder hade det nog inte varit ett riktigt Ahlströms.

Cecilia Hani har själv en lång historia med sin arbetsplats. Som 16-åring började hon med att hoppa in som extrapersonal på golvet och sedan blev hon fast anställd och fortsatte. Efter några års paus från Ahlströms är hon sedan fem år tillbaka och driver nu verksamheten med sin man och svärfar.

– Man börjar fortfarande ofta som extratjej hos oss i dag, men att det blev just på Ahlströms för mig var nog lite av en slump. Jag var en arbetsmyra redan då och min mamma var konditor så jag har alltid tyckt att det varit spännande och roligt med bakverk.

LÄS MER:Så blev Göteborg en av Sveriges kafétätaste städer

Tidningsklipp med bilder från hur Ahlströms konditori såg ut förr i tiden. Spår av lokalens historia syns än i dag, bland annat är lampetterna kvar sedan öppningen 1901.
Tidningsklipp med bilder från hur Ahlströms konditori såg ut förr i tiden. Spår av lokalens historia syns än i dag, bland annat är lampetterna kvar sedan öppningen 1901.

Inredning bevarad från öppningen 1901

Nu har kaféets verksamhet hunnit med över hundra år i stan. Det är ovanligt att en och samma verksamhet behåller både rykte, geografisk plats och ett klassiskt tilltal under så lång tid.

ANNONS

På 120 år har endast tre olika ägare tagit hand om konditoriet. Först ut var familjen Ahlström som öppnade fiket 1901. Vid 1985 sålde man till familjen Stern som genomförde en renovering av lokalen och sedan förvaltade arvet under 20 år. 2008 blev det sedan familjen Hanis tur. Men spår av lokalens historia syns fortfarande i inredningen.

– Våra lampetter är fortfarande kvar sedan öppningen och även bordsbenen som finns i salongen. Vid renoveringen gjordes rätt stora förändringar, man byggde ut och flyttade på disken bland annat. Men de var också väldigt måna om att värna om det gamla traditionella och fina som finns här. Det är det som folk känner igen, och vad som gör det till Ahlströms, säger hon.

LÄS MER:Konditorier och kaféer med take away i coronakrisen

Planerar firande längre fram – med jubileumstårta

För att uppmärksamma konditoriets födelsedag var planen att fira ordentligt. Men på grund av pandemin fick man styra om. Fast det kommer bli festligheter, men lite längre fram.

– Det är ju speciellt med läget vi befinner oss i. Vi vill fira rejält, för det måste man ju, det är jättespeciellt att verksamheten funnits så länge. Men vi har koncentrerat oss mycket på att följa råden just nu. När läget är lite mer som vanligt igen kommer vi att fira lite extra, förhoppningsvis i slutet av sommaren om det går.

ANNONS

Under tiden har året inletts med två saker, den första är att ta fram en alldeles ny tårta för Ahlströms räkning.

– På kalaset kommer vi visa upp jubileumstårtan som vi håller på att komponera. Vi har inte bestämt hur den ska se ut ännu. Men vi har en specialitet som är Cortina-tårtan, den skapades för OS 1956 och har blivit en klassiker hos oss. Så förhoppningen är att den nya tårtan också kan bli en ny klassiker i sortimentet.

LÄS MER:Göteborgsbutik först ut i landet med att baka semlor

Uppladdning inför fettisdagen

Det andra som händer är så klart fettisdagen, den 16 februari då fiket säljer drygt 3 000 semlor.

– För oss är det väldigt många, vi är ju inget storbageri utan bakar allting för hand på våningen ovanför butiken fortfarande. I vanliga fall är vi två konditorer och tre bagare men alla får gå in och hjälpas åt att baka semlor under fettisdagen.

Hur äter du helst din semla?

– Jag äter locket först, som man äter med grädden, och sen tar jag bullen i handen, det är godast känsla då. Men vi har flera kunder som gärna vill ha hetvägg, och det kan man också få hos oss. Det blir en helt annan grej då, semlan blir mjuk och kan lättare ätas med sked.

ANNONS

LÄS MER:Här är sex goda öl som passar till semlor

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS