GP:s vinskribent Marie Oskarsson tipsar om somriga viner från Spanien och Portugal.
GP:s vinskribent Marie Oskarsson tipsar om somriga viner från Spanien och Portugal.

Åtta vita viner på perfekta sommardruvan

Vin som smakar sommar finns i Galicien i norra Spanien och Vinho Verde i norra Portugal. Nu blir det spansk albariño och portugisisk alvarinho för hela slanten. Japp, det är samma druva!

Villa Dauga Albariño (2320)



119 kr, 75 cl, 12,5 %
2022, Spanien, Rías Baixas
Vitt
Producent: Bodegas Pazo Cilleiro

Kvalitetsbetyg: 7/10

Javier Murua driver både Bodegas Muriel i Rioja och Bodegas Pazo Cilleiro i Pontevedra, där han gör detta charmiga vin. Doften är lurigt stillsam, men smaken är livfull med gula äpplen, honungsmelon och citronskal som stramar upp härligheten på slutet. Perfekt till sommarbuffén.

Folklore Albariño (6263)



119 kr, 75 cl, 12,5 %
2022, Spanien, Rías Baixas
Vitt, lättviktsflaska
Producent: Vining

Kvalitetsbetyg: 7/10

Hur smakar Galicien? Så här, enligt vinprofilen Almudena Imhof. Sedan vinet lanserades på Systembolaget 2017 har det varit en stabil favorit. Den nya årgången har typisk, generös, gulfruktig rondör, lätt kryddighet med drag av apelsinskal och fin längd. En pålitlig kamrat till räkmackan.

Orballo Albariño (2696)



139 kr, 75 cl, 12 %
2022, Spanien, Rías Baixas
Vitt
Producent: Bodegas La Val

Kvalitetsbetyg: 7/10

Står det grillad fisk på menyn? Jamen prova då detta generösa och gulfruktiga albariño från Bodegas La Val. Ett friskt och tydligt vin, med nästan karamelliga toner av gula päron och mogen persika, som inte blir klumpigt tack vare den pigga syran och stränga tonerna av grapefrukt.

Carallán Albariño Adegas Terrae (92180)



159 kr, 75 cl, 13 %
2022, Spanien, Rías Baixas
Vitt, 7 200 flaskor
Producent: Adegas Terrae

Kvalitetsbetyg: 8/10

Äkta makarna Marcos Cid Cid och Sara Fernández de Ana Grela driver sin bodega Adegas Terrae sedan 2017 och gör bland annat detta somriga vin. Här smakar det söta, gula päron och mogen melon med lätt kryddighet, örter och bittert citronskal. Gott till örtgratinerade kräftor.

Alvarinho Contacto (6707)



127 kr, 75 cl, 12,5 %
2022, Portugal, Vinho Verde
Vitt
Producent: Anselmo Mendes

Kvalitetsbetyg: 7/10

I Minho i nordvästa Portugal hittar vi Anselmo Mendes, som står bakom detta synnerligen pigga vin. I Portugal får alvarinho ofta precis den här syrliga känslan av krusbär och gröna äpplen med mineraltoner och vit grape som är så läskande. Aptitretande som aperitif eller till skaldjur.

Soalheiro Alvarinho (74935)



139 kr, 75 cl, 12,5 %
2022, Portugal, Monçao e Melgaço
Vitt, lättviktsflaska, veganskt
Producent: Soalheiro

Kvalitetsbetyg: 8/10

På familjeägda Soalheiro står alvarinho i fokus. Syskonen Maria Joâo och António Lúis ansvarar för odlingarna och vinmakningen – och därmed detta pigga, pålitliga vin med lätta toner av päron, honungsmelon, kryddor och lime. Sommarkänsla som passar till grönsaksrik sommarmat.

Vento’z Alvarinho (6052)



209 kr, 200 cl, 12 %
2022, Portugal, Minho
Vitt
Producent: Sociedade Agricola Casal de Ventozela

Kvalitetsbetyg: 7/10

Familjeägda Casal de Ventozela fyller 40 år i år och gör viner som är typiska för Vinho Verde. Detta pigga alvarinho har den där friskheten som är så charmig med mogna gula äpplen, vit persika, mineral, lätt blommig överton och citrusfräschör. Uppfriskande till räkor eller småprat.

Aveleda Parcela do Roseiral (57141*)




*Finns i beställningssortimentet

249 kr, 75 cl, 13,5 %
2020, Portugal, Minho
Vitt
Producent: Aveleda

Kvalitetsbetyg: 8/10

Detta vingårdsvin från familjeägda Aveleda visar att alvarinho har potential att bli riktigt elegant. Här finns både den förväntade fräschören, men också djupare toner av grillad citron, mineral och tropisk frukt med ungdomligt sinne och lime. Ett vin som ropar på skaldjur i solen.

Marie Oskarsson är Två Dagars vinexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är bäst just nu.

LÄS OCKSÅ: Förpackningarna blir hållbara men vinet tråkigt

LÄS OCKSÅ: Åtta gröna viner bland nyheterna på Systembolaget

LÄS OCKSÅ: Testa dina vinkunskaper i ett quiz

Så betygsätter vi

Kvalitetsbetyg: 10 = Världsklass, 8–9 = Mycket hög klass, 6–7 = Gott och välgjort, 4–5 = Godkänt, 2–3 = Dåligt, 1 = Odrickbart.

Fyrbetyg: 5 fyrar = Fynd, 4 fyrar = Mer än prisvärt, 3 fyrar = Prisvärt, 2 fyrar = Ej prisvärt, 1 fyr = Lämna tillbaka till Systembolaget.

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck!

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här