Tårtdrömmar och sockersöt inredning i fluffigt rosa

Makeupartisten Lizette Broström bär på en dröm att erövra världen med en tårta som är gjord på kokosmaräng, grädde och fin belgisk choklad. Med investerare från tv programmet Draknästet i ryggen kan det kanske bli verklighet. "Tårtan är ett familjerecept och har blivit mitt kall".

ANNONS
|

Lizette hade kanske aldrig gett sig in i livsmedelsbranschen om hon anat hur otroligt mycket hårt jobb som ligger bakom. Hon möter upp i Jonsereds fabriker, ledigt klädd i jeans och krispig vit skjorta.

Det var för fem år sedan som hon tillsammans med sonen Zebastian Lindqvist startade försäljningen av de egentillverkade tårtorna. Vi går in bakom den rustika tegelfasaden och lite oväntat breder en sockersöt inredning i rosa fram. Fluffiga rosa sammetspallar, marmorbord och väggar klädda med rosa kakel. Här dras man direkt in i en lyxig känsla skapad med Lizettes naturliga sinne för estetik.

– Det är mycket hårt arbete som ligger bakom allt du ser. Vi har gjort det mesta för hand och fått hjälp av familj och vänner.

ANNONS

Kokos och chokladkräm

Drömmen om att baka tårtan med marängbotten smaksatt med kokos och toppad med chokladkräm, grädde och belgisk choklad har funnits med sedan länge. Även om det nu inte var Lizette som först kläckte idén. Det var sonen Zebastian som redan i tio års ålder började tjata på mamma Lizette att starta tårtbageri. Då fanns det inte i hennes värld att starta bageri, men något skavde. För receptet på tårtan som kommer från Zebastians farmor, Lisbeth Lindqvist var ju så gott. Lizette skrattar åt minnet och har många gånger ångrat att hon tog sig an projektet. Men är samtidigt glad att hon inte gett upp drömmen om tårtan även om hon hela tiden haft kvar jobbet som stylist, som hon verkligen älskar.

– När jag ser tillbaka på de här fem åren så är jag både stolt och glad att vi klarat oss. För det är mycket arbete bakom. Jag kan ibland skratta åt hur vi i början bakade med en vanlig matberedare. Vi hade ju inte en aning om hur man driver bageri.

Hon berättar om kärleken till färg och form som ledde raka spåret in i stylistvärlden som makeupartist för TV4. Lizette har dessutom träffat och stylat många kända profiler som George Clooney och Robin Williams.

ANNONS

– Jag minns när jag bjöd på tårtan, vi spelade in Postkodmiljonären. Då var det flera som ville ha receptet. Det fick mig att tänka efter om det ändå inte var en bra idé att starta tårtbageri. Zebastian hade då gått ut gymnasiet och ville verkligen starta eget.

Tårtrecensioner

Hon berättar att de började med att servera tårtan på systerns restaurang. Och skickade med lappar där gästerna fick skriva ner vad de tyckte.

– 97 % tyckte den var god och 3 % skrev att de inte gillade kokos. Det blev början till att vi sedan tog kontakt med en före detta tårtfabrikör för att bolla idéer.

Zebastian som är bra på att prata och sälja in fick sköta den delen och på söndagar bakade de tillsammans i en lokal i Kviberg. Allt jobb med certifieringar och stora kostnader med att skaffa rätt maskiner låg ännu på framtiden och har många gånger fått Lizette och Zebastian att nästan ge upp.

– Vi har ju ingen utbildning på det här och är ju egentligen inte bagare heller. Vi drivs av en dröm att få ut bakverken som är gjorda på bra råvaror och utan onödiga tillsatser som palmolja.

Sen tre år tillbaka driver mor och son bageri och kafé i Jonsereds fabriker. När pandemin slog till var det nära att de kastade in handduken. De hade precis fått klart att leverera tårtor till Stena Line och äntligen kändes det som de var på väg i rätt riktning. Men när båtarna slutade att gå dök i stället ett stort internationellt företag med butiker i Sverige och Tyskland upp och ville ta in tårtorna.

ANNONS

– Vi hade nog aldrig orkat fortsätta om vi inte fått det kontraktet, det blev vår räddning.

Själv säger hon att det inte alltid är helt lätt att jobba tillsammans som mor och son. Ibland kan de ryka ihop men kommer snabbt fram till att de inte kan ge upp nu. Hon beskriver det som att Zebastians energi också lyfter jobbet framåt. Som när han bestämde sig för att sälja in tårtan till Stena Line.

Ingen bra tajming

Han gick hem och knackade på hos Dan Sten Olsson en söndag och frågade om han fick byta några ord. Men det var mitt i middagen och ingen vidare bra tajming.

Zebastian åkte hem igen men bestämde sig snabbt för att inte ge upp. Packade ner några tårtor och skrev en lapp där det stod att han ville bjuda på dessert.

– Det tog inte många minuter förrän Dan skrev och tackade för den goda tårtan. Han ville gärna träffa Zebastian och uttryckte beröm för hans mod och energi som ung företagare.

– När vi öppnade kaféet förra året var målet att få in tårtan i munnen på folk. Idag har vi underbara kundmöten. Många kommer in och fotograferar sig och bakverken för inlägg på Instagram. Det känns extra roligt att konceptet med den rosa lokalen som vi tagit fram tillsammans med mina vänner som är inredare.

ANNONS

Idag har Lizette och Zebastian utökat sortimentet och har fler idéer på gång för att utveckla bakverken på olika sätt. De medverkade även nyligen i tv programmet Draknästet som är ett viktigt steg på vägen för att få bageriet att växa.

– Jag hade aldrig trott att det kunde hända att vi skulle få vara med på Draknästet och få med oss tre investerare. Vi kan ju inte ge upp nu, det skulle kosta för mycket med tanke på allt jobb som vi lagt ner i vår tårtdröm.

Lizette Broström

Ålder: 50 år

Familj: sonen Zebastian, 26 år, dottern Vilda 21 år och hunden Sofia.

Bor: Göteborg

Ålder: 50 år

Familj: Sonen Zebastian, 26 år, dottern Vilda 21 år och hunden Sofia.

Bor: Göteborg

Gör: Stylist och VD för One Cake, tårtföretaget som hon driver tillsammans med sonen Zebastian som bakar och är säljare. Dottern Vilda skapar kontent i sociala medier.

Intressen: Jobbar sju dagar i veckan. "Men så fort jag får möjlighet, ger jag mig ut på havet, där finner jag lugnet".

Aktuell: Medverkar i tv programmet Draknästet på SVT.

Gör Stylist och VD för One Cake, tårtföretaget som hon driver tillsammans med sonen Zebastian som bakar och är säljare. Dottern Vilda skapar kontent i sociala medier.

Intressen: Jobbar sju dagar i veckan. "Men så fort jag får möjlighet, ger jag mig ut på havet, där finner jag lugnet".

Aktuell: Medverkar i tv programmet Draknästet på SVT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS