En obehandlad klamydiainfektion kan göra det svårare att få barn i framtiden, för både kvinnor och män.
En obehandlad klamydiainfektion kan göra det svårare att få barn i framtiden, för både kvinnor och män. Bild: Mostphotos

Symptom på de vanligaste könssjukdomarna

Flera könssjukdomar kan göra att det svårt att få barn, både för män och kvinnor. Och en av dem är på uppgång bland heterosexuella unga, vilket oroar smittskyddsläkaren Jan Krut.
– Det är ingen bra utveckling att det ökar så, för det är ju den gruppen som är mest sexuellt aktiv och har många partners.

ANNONS
|

Har man oskyddat sex finns en risk att smittas av en könssjukdom. Den överlägset vanligaste är klamydia med över 32 000 inrapporterade svenska fall 2023, varav 5 200 i Västra Götalandsregionen. Många som smittas är i tjugoårsåldern och de som är mest benägna att testa sig är kvinnor.

En orsak till att den är så vanlig är att den i väldigt hög grad ger lätta eller inga symtom. Man har sett att personer burit på klamydia i upp till fyra år utan att veta om det, och testar man sig inte, är man smittsam under hela den tiden, menar Jan Krut, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Behandlas sjukdomen inte i tid, kan den alltså leda till fertilitetsproblem både män och kvinnor. Klamydia är till och med tongivande till ofrivillig barnlöshet menar han.

– Klamydia kan ge en inflammation i framför allt äggledarna hos kvinnor, och en obehandlad klamydiainfektion kan då leda till ofrivillig barnlöshet. Är man 20 år när man får klamydia, så kan det vara tio år senare som man märker att man har svårt att få barn. I vissa av fallen beror det på klamydia, säger Jan Krut.

Smittskyddsläkaren Jan Krut tycker att det är oroväckande att gonorré ökar och sjunker ner i åldrarna.
Smittskyddsläkaren Jan Krut tycker att det är oroväckande att gonorré ökar och sjunker ner i åldrarna. Bild: José Lagunas Vargas

Gonorréfallen ökar

Klamydia och gonorré brukar ge mer symtom hos män än hos kvinnor, där den förstnämnda inte ens ger symtom hos långt över 50 procent av kvinnorna.

Förra året hade regionen 430 fall av gonorré jämfört med 362 fall året innan, vilket är den högsta siffran på många år. Det är en oroväckande ökning, tycker Jan Knut.

Män som haft sex med män har länge dominerat gonorréstatistiken, men nu syns fler som haft sex med motsatt kön. Åldern hos de smittade sjunker också, där den tydligaste ökning är i åldern 20 till 24 år bland heterosexuellt smittade.

– Gonorré är en lite allvarligare könssjukdom. Dels kan den allvarligare symtom, dels är den svårare att behandla och behöver behandlas av en specialistklinik. Den kan leda till svårigheter att få barn hos både män och kvinnor. Internationellt börjar man se att det blir antibiotikaresistens som är ganska besvärlig, så den är svår att behandla med vanlig antibiotika.

ANNONS

Att gonorré ökar så mycket tror han delvis beror på att det finns smittade utan symtom.

– Min misstanke är att det finns mer gonorré i samhället än vad vi tror och vet om. Det är ingen bra utveckling att det ökar, för det är ju den unga gruppen som är mest sexuellt aktiv och har många partners, så är lite oroande, säger Jan Krut.

Kondom minskar risken att smittas av könssjukdom, även vid oralsex. Speciellt gonorré kan man få vid oralsex. Arkivbild.
Kondom minskar risken att smittas av könssjukdom, även vid oralsex. Speciellt gonorré kan man få vid oralsex. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hiv är inte förenad med död längre

När hiv kom till Sverige på 1980-talet fick viruset mycket uppmärksamhet, och skapade stor oro, då man inte riktigt visste hur det smittade. Länge saknades effektiva mediciner och flera dog.

I dag finns så bra behandling att det inte smittar sexuellt och de smittade kan leva ett normalt liv, om sjukdomen upptäcks i tid. Jan Krut menar att dagens hivmedicin är en medicinsk revolution och har minskat följdsjukdomarna och för tidig död ordentligt. Men okunskapen och rädslan runt den är svår att bli av med, för många tror att det fortfarande är som på 80-talet, menar Jan Krut.

– Den är inte förenad med död i dag, om man ser till att testas och behandlas.

Hur undviker man att smittas av en könssjukdom?

– Använd kondom, för den skyddar mot alla former av könssjukdomar. Och den ska sitta på under hela samlaget, för många av sjukdomarna smittar även vid oralsex, speciellt gonorré.

ANNONS

Hiv, syfilis och gonorré är vanligare utomlands, så han uppmanar till att vara extra försiktigt vid sex då. Grundbudskapet är att testa sig om man haft oskyddad sex med en tillfällig partner i Sverige eller utomlands. Numera går det att beställa ett testkit för klamydia och gonorré via sin inloggning på 1177.

Symtom vid de vanligaste könssjukdomarna
Bild: Isabell Höjman/TT

Gonorré

Gonorré är en bakterie som kan finnas i ändtarmsöppningen, svalget, slidan, urinröret och ögonen och överförs via analsamlag, vaginalsamlag och munsex.

Sjukdomen ger inte alltid symptom, men de vanligaste är flytningar från slidan, penisen eller analöppningen, mellanblödningar, ont i pungen eller sveda när man kissar. Man kan även få röda och svullna ögon om man fått slidsekret eller sperma där. Vanligast är att man får ett eller två av symtomen.

Mer ovanliga symtom är feber, smärta eller svullnad i en stor led som ett knä och ont i nedre delen av magen. Men får man gonorré i svalget ger det oftast inga symtom.

Då gonorré ingår i smittskyddslagen måste man testa sig vid misstanke. Testet ska göras en vecka efter misstänkt smittotillfälle. Är du smittad måste du uppge vilka du haft sex med det senaste året.

Gonorré behandlas med antibiotika som är gratis.
Symtom vid de vanligaste könssjukdomarna
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Syfilis

En bakterie som vanligast smittar vid anal- och slidsex och munsex. Den kan också smitta via kyssar om du har syfilissår i munnen, men det är ovanligt.

Alla får inte symtom, men när man får det brukar det vara sår som dyker upp där man smittats. Vanligast är på könsorganet, vid munnen och runt ändtarmsöppningen. Såret kommer vanligtvis tre veckor efter att du smittats, men kan ta upp till tre månader.

Utan behandling sprider sig sjukdomen i blodet och riskerar att infektera många organ. Får man så kallad sen syfilis kan den leda till allvarliga symtom från nerv- och hjärtsystemet, först efter 10–30 år.

Även syfilis behandlas med antibiotika och ligger under smittskyddslagen.
För att minska risken att blir sjuk bör man använda kondom vid samlag.

Syfilis är ovanligt i Sverige, men under de senaste åren har de smittade ökat i antal.
Symtom vid de vanligaste könssjukdomarna
Bild: Folkhälsomyndighetens pressarkiv

Klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och smittar via slid- och analsamlag och ibland vid munsex, men också om man delar sexleksaker med andra.

Klamydia kan finnas i svalget, och man kan föra över en klamydiainfektion till ögonen om man får infekterat underlivssekret på fingrarna.

De flesta som smittas får inga symtom, men de vanligaste är mellanblödningar, flytningar från underlivet eller urinröret, det svider när man kissar eller ont i pungen eller i nedre delen av magen.

Har man haft oskyddat sex är rekommendationen att man testar sig, antingen hemma eller inom sjukvården.

Obehandlad klamydia kan skada äggledarna och ge en infektion i bitestiklarna. I båda fallen kan det leda till problem att få barn.

Klamydia lyder under smittskyddslagen. Därför måste de som misstänker att de har sjukdomen testa sig och informera sjukvården om resultatet. Vårdpersonalen måste också få information om vilka man haft sex med för smittspårning.

Arkivbilden föreställer klamydia.
Symtom vid de vanligaste könssjukdomarna

Hiv och aids

Hiv smittar genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk men också från mamma till foster om mamman har en obehandlad hivinfektion. Det är störst risk att överföra viruset den första tiden när personen fått en hivinfektion och inte har fått behandling, för att man troligen inte vet att man är smittad.

Många som smittats märker inte av några symtom, medan en del får en primärinfektion en till fyra veckor efter man fått hiv. Symtomen påminner om en influensa och ger till exempel ont i halsen, feber, diarré, huvudvärk, muskelvärk och utslag.

Symtomen försvinner av sig självt, men sedan kan det dröja flera år innan man får dem igen. Då kan de vara lymfkörtelcancer, tuberkulos, svamp i munnen och bältros. Utan behandling försämras immunförsvaret gradvis och man får aids. Och under tiden smittar man.

Personer med välbehandlad hiv riskerar inte att överföra infektionen vid sexuella kontakter numera. Därför kan de leva ett normalt liv och även skaffa barn.

Enligt smittskyddslagen måste man dock berätta för sina sexpartners att man har hiv. Behandlas man är det krav på kondom tills ens läkare säger något annat.

För att undvika smitta bör du använda kondom vid samlag, analsex och munsex med penis. Dela inte sprutor med andra. Ha kondom på sexleksaker du för in i munnen, slidan eller ändtarmen om du delar dem någon annan.
Symtom vid de vanligaste könssjukdomarna
Bild: Robert Henriksson / SvD / TT

Herpes i underlivet

Herpes är ett vanligt virus som överförs via sex. Sjukdomen kan sprida sig till ögonen och man bör därför undvika att peta sig i ögonen och vara noga med handhygienen vid symtom.

Alla som får herpes i underlivet får inte märkbara symtom, men vanliga besvär är blåsor och sår samt ömt underliv som är svullet och kliar- Huden kan bli rödaktig, det svider på ett molande sätt och gör ont när man kissar.

Blåsorna kan dyka upp i och runt slidan, i urinröret, på penis eller pungen och på skinkorna och låren. När besvären lagt sig, stannar ändå viruset kvar i kroppen hela livet, vilket gör att blåsorna kan dyka upp igen.

Det finns inget botemedel, utan herpes i underlivet går över av sig själv. Men har man ont kan man äta smärtstillande värktabletter och smörja med bedövande salva.

Sök vård första gången du misstänker du fått herpes i underlivet, får svåra besvär och variga blåsor.
Symtom vid de vanligaste könssjukdomarna
Bild: SANDRA QVIST

Hepatit B

Hepatit B orsakas av ett virus som smittas via blod och oskyddat sex, som anala och vaginala samlag och munsex. Det kan också överföras om blod från smittsam person hamnar på ett sår på huden eller på slemhinnorna i munnen, könsorganen, eller via orena injektionsnålar.

Hepatit B orsakar en inflammation i levern, och symtomen varierar mycket från person till person. En del blir trötta, får ont i kroppen, lite feber, mår illa och får dålig matlust. De som får en kraftig inflammation i levern blir gula i huden, får mörk urin och ljus avföring. Den gula färgen syns tydligast på ögonvitorna. Svullnar levern kan man känna sig öm i magen.

Akut hepatit B läker av sig själv och de flesta blir friska, medan kronisk hepatit B inte går att bota, men det finns virushämmade behandling som gör att lever inte försämras. För att förebygga hepatit B kan man vaccinera sig.

Hepatit B räknas som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Därför måste läkaren anmäla den till bland annat Folkhälsomyndigheten. Den är också smittspårningspliktig.
Symtom vid de vanligaste könssjukdomarna
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Kondylom

Kondylom smittar lätt, och orsakas av ett HPV-virus som ger vårtor i underlivet. Vårtorna kan till exempel sitta inne i slidan, på ollonet, under förhuden och runt analen.

Smittad blir man via vaginalt och analt samlag, men också om man gnider könen mot varandra. Kondylom kan överföras även om det inte finns några synliga symtom.

Alla får inte symtom, och de kan dröja lång tid innan de dyker upp, vanligast är som sagt vårtor i underlivet, vilka kan komma en och en eller i grupp. De kan vara hundfärgade, vitaktiga, rosa eller bruna. Förutom vårtor man kan få klåda och sveda, besvär vid samlag och små blödningar från vårtorna.

De flesta blir av med vårtorna utan behandling, men det kan ta ett år eller längre. Har man besvär av dem kan de behandlas med läkemedel eller tas bort av läkare med till exempel sax, kniv, frysning eller upphettning. Även om man behandlas och blir av med vårtorna, försvinner inte infektionen, så vanligtvis kommer de tillbaka.

För att undvika kondylom kan kondom hjälpa, men den är inte helt säker då den inte alltid täcker alla infekterade ytor.

I dag kan man vaccinera sig mot HPV, och vaccinet skyddar även mot kondylom.
Symtom vid de vanligaste könssjukdomarna
Bild: Anders Humlebo/TT

Mpox (tidigare kallad apkoppor)

Viruset mpox sprids vid sexuella kontakter, kyssar eller annan nära kontakt. Det kan även överföras via föremål, som när en person använder samma handduk som en smittad person.

Vanliga symtom vid mpox är blåsor, sår och utslag, feber, diarré och svullna lymfkörtlar. Det är främst vätskan i blåsorna som smittar och blåsorna kan uppstår över hela kroppen som i ansiktet, runt könsorganet, ändtarmsöppningen och runt munnen.

De flesta behöver ingen behandling, då besvären går över av sig själv efter två till fyra veckor. Men det finns läkemedel att ta till om symtomen är besvärliga.

Det finns ett effektivt vaccin som hindrar att sjukdomen att utvecklas, det kan ges om man utsätts för viruset eller om man riskerar att göra det.

Under våren 2022 spreds mpox runt om i världen, vilket uppmärksammades stort. Nästan två år senare menar smittskyddsläkaren Jan Krut att utbrottet fortfarande inte är över, och att det finns en oro över att det ska ta fart igen.
Därför uppmanar han främst de i riskgruppen män som har sex med män att vaccinera sig om man har tillfälliga kontakter.

Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom och är därför anmälningspliktig.

Illustrationen föreställer mpoxvirus.

Källa: 1177, Kry, RFSU och Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Gonorréfallen har ökat nära 700 procent på 15 år

LÄS MER:Studie: Kvinnor smittas av apkoppor – utan sex

LÄS MER:12 djur som lever på och i din kropp

ANNONS