Så fixar du ditt eget orangeri

När Johanna Andresen och hennes man fick reda på att deras vänner hade ett växthus de skulle göra sig av med dröjde det inte länge förrän glasrutorna var nedmonterade och huset flyttat till deras egen trädgård. Men vägen till det perfekta orangeriet visade sig vara mer utmanande än de kunde ana.

ANNONS
|

Pilligt renoveringsprojekt

Johanna och Niclas hade länge pratat om att ha ett växthus, men det var slumpen som avgjorde att det till slut blev av. Med lite tålamod och kreativitet lyckades de förvandla det förfallna växthuset till ett mysigt orangeri.

– Det var väldigt slitet, smutsigt och täckt av växter. Glasen var gröna av mögel, men vi såg potential. Vi plockade ner det i delar, varje glasskiva för sig, och körde sedan hem det till oss och började rengöra. Vi spraymålade stommen svart och skrubbade alla fönster rena och sakta men säkert byggde vi upp växthuset igen, berättar Johanna.

Inredning för lata dagar

Johanna och hennes familj använder i huvudsak orangeriet som en förlängning av vardagsrummet. Vackra möbler i bambu, textilier i jordnära färger och en jutematta på golvet harmonierar med naturen utanför och skapar en ombonad känsla.

ANNONS

– Vi inreder det som ett uterum. Jag älskar kuddar och plädar, och här kan man verkligen slå sig ner och bara njuta. Ta ett glas vin, umgås och lyssna på musik. Växterna är bara en bonus som gör det mysigare!

Plats för dagdrömmeri

Sedan familjen blev med växthus har Johanna fått upp ögonen med fördelarna med ett orangeri.

– Vi vill gärna ha ett större orangeri, där vi kan duka långbord som rymmer härliga middagar med vänner, och ha ännu fler växter och odlingar. En mix av växtligheter men främst gott om sällskapsyta. Drömmen är att bygga ett orangeri av gamla fönster och dörrar, som står på en tegelgrund för att matcha husets fasad.

Årstidernas charm

Att ha ett orangeri gör att man kan njuta extra länge av sommarhalvåret. Från tidig vår då nattfrosten är förbi och de första solstrålarna letar sig in, ända till höstens ruskigare dagar då man bara vill svepa in sig i en pläd, tända ljus och dricka en stor kopp te.

– Min favoritårstid är helt klart hösten. Då behöver inte allt vattnas dagligen och det är lite svalare så man kan vara här inne på ett annat sätt. Det får gärna regna, det är helt ljuvligt att bara sitta här och höra regnet smattra på rutorna.

ANNONS

Den perfekta platsen

Ett växthus bör ligga på en solig plats, gärna med långsidan mot söder. Här vilar växthuset på en egenbyggd trall på ett ställe på tomten familjen aldrig använder men som badar i sol hela dagarna. Johanna delar med sig av sina bästa tips till den som drömmer om ett eget växthus.

– Leta på Blocket efter ett begagnat växthus, med lite tålamod och fantasi kan det tråkigaste växthuset bli ett fint orangeri. Tänk smått i början, plantera i krukor och känn er fram vad som fungerar på just den platsen. Fundera även på hur ni vill använda ert uterum. I vårt fall används växthuset lika mycket som sällskapsrum som för odling, och vi kallar det ibland glashuset i stället eftersom det inte alltid är växter där.

Odling i liten skala

Odling i växthus förlänger säsongen och möjliggör odling av växter som normalt sett inte trivs på denna breddgrad.

– Vi är helt nya på det här med odling och ganska okunniga, så vi har börjat med det enklaste som tomat, chili, basilika och andra örter. Denna sommar har ju varit lite utöver det vanliga och vi fick faktiskt några fina vattenmeloner också. Till nästa år ska vi läsa på och hoppas kunna odla ännu mer grönsaker.

ANNONS

LÄS MER:Hög tid att börja planera för växthuset

Här bor: Johanna Andresen tillsammans med maken Niclas, samt dottern Isa, 11 år och trillingarna Svante, Charlie och Tuva, 5 år.

Bostad: En totalrenoverad 70-talsvilla i Askim, på 340 kvadratmeter fördelat på 9 rum och kök.

Gör: Johanna är inredningsstylist

ANNONS