Just nu uppträder Robin Stegmar bland annat med föreställningen Det doftar öl, där han tolkar Jaques Brel.
Just nu uppträder Robin Stegmar bland annat med föreställningen Det doftar öl, där han tolkar Jaques Brel. Bild: TOMMY HOLL

Robin är lyhörd och älskar att utforska nya sidor av sig själv

Född i Lund, uppväxt i Nynäshamn och Nyköping men nu är Robin Stegmar rotad i det lilla kustsamhället Åsa.
– Det kan vara bland det bästa vi har gjort när vi flyttade hit, säger han.

ANNONS
|

Energin är påtaglig, den vibrerar nästan som en aura runt hela Robin Stegmars person. Han känns öppen, är välkomnande och har ständigt ett nytt projekt runt hörnet. Skådespeleriet har han verkligen i blodet. Pappa Rino Brezina var skådespelare och regissör, mest känd för att ha grundat teatergruppen Småfolket. Det var på den scenen som Robin själv debuterade redan som sexåring. Han älskade direkt livet i turnébussen och njöt av uppmärksamheten han fick i sina olika roller.

I julas kunde vi se Robin i filmatiseringen av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton där han spelade postmästare och under våren kommer han att ha roller i fyra olika inspelningar, bland annat i populära Beck. För den breda massan slog han igenom i ICA-reklamen, som han medverkade i under tiden han gick Teaterhögskolan i Göteborg.

ANNONS

Reklampengar under studietiden

– Det var något jag inte ville göra egentligen men reklamen fick ett enormt genomslag och det var bra betalt. Jag gick andra året på scenskolan när jag började och när man pluggar har man dåligt med pengar. Plötsligt kunde jag bjuda alla kompisar när vi var ute på krogen så det var ändå lite kul. Jag hade blivit rik om jag hade fortsatt att göra reklam men jag ville inte fastna i en genre, därför hoppade jag av 2003, säger han.

Just nu uppträder han bland annat med föreställningen Det doftar öl, där han tolkar Jaques Brel. Vilket är ett rejält sammanträffande med tanke på att han också har börjat brygga öl tillsammans med sju kompisar hemma i Åsa. När pandemin drabbade världen under våren för två år sedan blev det panik i familjen Stegmar.

I julas kunde vi se Robin i filmatiseringen av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och under våren har han roller i fyra olika inspelningar, bland annat i populära Beck. För den breda massan slog han igenom i ICA-reklamen, som han medverkade i under tiden han gick Teaterhögskolan i Göteborg.
I julas kunde vi se Robin i filmatiseringen av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och under våren har han roller i fyra olika inspelningar, bland annat i populära Beck. För den breda massan slog han igenom i ICA-reklamen, som han medverkade i under tiden han gick Teaterhögskolan i Göteborg. Bild: Tommy Holl

– Min fru Mia är sångerska och vi påverkades enormt mycket båda två när alla våra inplanerade jobb försvann på en gång. Det blev katastrof, det handlade om att överleva och jag började fundera över vad jag kunde göra, tog lastbilskort, skruvade visir och i mars förra året bestämde vi oss i kompisgänget för att testa på att brygga öl.

Brygger åtta ölsorter varav en ÅPA

Det var i mars i fjol, i april hittade de en lokal som de renoverade tillsammans och veckan före midsommar lanserades deras första öl.

ANNONS

– Vi slet på som sjutton och har fortsatt att satsa sedan dess. Vi har åtta olika ölsorter idag, bland annat en ÅPA som har blivit populär lokalt. I sommar ska vi driva baren på en restaurang i Åsa. Vi ska in på Systembolaget och det är väldigt kul. Jag trivs bäst när det händer en massa olika saker, säger Robin.

Han älskar också att utforska olika sidor i sig själv, något som skådespelaryrket kräver.

– Jag har haft många roller som är ganska hårda och hemska karaktärer. Det är intressant och oväntat kul att gestalta onda människor. Men nu ska jag göra en mycket mjukare och känslosammare roll och jag kommer att behöva blotta mig mer än vanligt. När jag provspelade för den rollen mot en fantastisk kvinnlig skådespelare kände jag att jag fungerar som bäst när jag arbetar med kvinnor, då blir jag mer avslappnad och bekväm.

Robin har hunnit med väldigt mycket olika saker i livet. Han drev exempelvis ett rökeri i Nyköping. Efter scenskolan och ICA-reklamen fick han fast anställning på Göteborgs Stadsteater, men som den rastlösa själen och nyfikna personen han är ville han prova sina vingar och flyga fritt. Just när han fick in en fot på Dramaten i Stockholm, vilket var en dröm, accelererade Mias längtan efter barn.

ANNONS

Papparollen är bästa rollen

– Jag var inte alls där. Jag kommer ihåg att jag ringde mina föräldrar och var helt förstörd. Nu har vi våra tre fantastiska barn och jag kan inte fatta hur jag kunde känna tveksamhet. Av alla roller jag spelat är papparollen min absolut bästa roll. Mia hade rätt angående det också. Det är den klokaste människan jag vet och jag älskar henne allt mer ju längre vi är tillsammans.

För tio år sedan var familjen på fest hos vänner i Åsa. Under en magisk kvällspromenad gick de förbi en fastighet som var till salu. De la ett bud, blev med hus i Halland och nu lever familjen Stegmar sin dröm i den lilla kustpärlan.

– Barnen får den bästa tänkbara uppväxten och det fungerar jättesmidigt med jobbet trots att Åsa ligger lite avsides. Vi älskar vårat liv här.

Robin Stegmar

Född: I Lund den 8 november 1974.

Familj: Fru Mia och barnen Elvis, Ville och Ingrid.

Bor: I Åsa.

Yrke: Skådespelare.

Roller i urval: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Springfloden, Vår tid är nu, Albert Speer och Allt eller inget.

Lyssnar på: Besatt av Elvis.

Tittar på: Är en riktig allätare.

ANNONS