Restaurangen Ferraris kök ger bort sina lunchrester

Varje eftermiddag väntar hungriga människor med tomma matlådor utanför lunchrestaurangen Ferraris kök i Högsbo. Det började med att ägaren Karoline Ferrari skrev ett uppmärksammat Facebookinlägg förra veckan.
– Ingen behöver skämmas för att komma, säger hon.

ANNONS

En gravid kvinna skrapar upp potatismos ur en plåtbunke. En man i slitna plasttofflor håller fram sin matlåda för att få några viltbiffar. Pensionären Inger Kjellin pausar en stund på sin rullator.

– Det här betyder att jag får ett mål lagad mat. Annars blir det kanske sallad, potatis eller pasta, men nu får jag ju någonting till. Vad har jag här, lite gulaschsoppa och köttbullar? Det spelar inte så stor roll vad det är, för det är mat.

Som pensionär har hon svårt att få pengarna att räcka till. Därför blev hon glad när hennes son tipsade om att lunchrestaurangen Ferraris kök ger bort sina rester till behövande.

ANNONS

– Det här är fantastiskt bra. De som jobbar här har, vad heter det … guldhjärtan?

Karoline Ferrari och Claes Rudén driver Ferraris Kök i Högsbo industriområde sedan fyra år.
Karoline Ferrari och Claes Rudén driver Ferraris Kök i Högsbo industriområde sedan fyra år. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Restaurangägarna Karoline Ferrari och Claes Rudén har hjälpt främlingar tidigare, bland annat genom att ha ett billigt julbord och låta några enstaka personer få deras lunchrester.

Förra veckan exploderade intresset när Karoline Ferrari skrev ett Facebookinlägg om att de har mat över varje dag. Inlägget fick många stöttande kommentarer och delades vidare av nästan 4 000 personer.

Nu ringlar kön lång redan innan de vanliga lunchgästerna lämnat.

– Jag trodde inte att det skulle bli så stort. Idag kom det väl 30 personer och det gör mig glad och ledsen på samma gång. Det ska inte behöva vara så här, när det samtidigt finns människor som rullar sig i pengar, säger Karoline Ferrari.

Hjälpbehoven ökar i Göteborg

De senaste åren har flera organisationer larmat om att allt fler behöver stöd för att klara sin vardag.

Trycket på Svenska kyrkans matutdelning ökar. Göteborgs stadsmission kontaktas dagligen av barnfamiljer som inte har råd att köpa mat, blöjor och kläder. Räddningsmissionens matsvinnsbutiker Maträtt har fått över 10 000 medlemmar sedan starten 2020 och nu siktar de på att öppna en tredje butik.

Lägger upp åt gästerna

De första dagarna fick gratisgästerna ta för sig själva. Nu har personalen börjat lägga upp maten så att det ska räcka till alla. Först får gästerna en eller två portioner var, men vissa hänger kvar för att se om det går att få lite extra.

– Vissa skäms nog, det är inte alla som möter ens blick. Men många vill också prata lite. Det är särskilt hemskt när de har barn. Människor kan skriva till mig: ”Jag har fyra barn, har du någon mat till oss?”.

ANNONS

För att möta det ökade trycket har restaurangägarna fått extra bröd från ett lokalt bageri, och de försöker få de andra leverantörerna att skicka med lite extra. Nu önskar de att andra restauranger ska ta efter deras initiativ. Karoline Ferrari har varit i branschen länge och vet hur mycket mat som slängs i restaurangköken.

Sofia Holmqvist har ont om pengar och måste prioritera hyra och mat. ”Men jag hade gärna gått på bio, eller gjort sådana vanliga grejer.”
Sofia Holmqvist har ont om pengar och måste prioritera hyra och mat. ”Men jag hade gärna gått på bio, eller gjort sådana vanliga grejer.” Bild: Filip Powidzki Casserblad

”Gjorde min dag”

En av förstagångsbesökarna är Sofia Holmqvist, som får både en full matlåda och en gosstund med ägarnas hundar. Hon har en tuff tid både ekonomiskt och känslomässigt, eftersom hennes ”gubbe” ligger på hospice. Därför uppskattar hon både maten och den fina gesten.

– Det är så mycket värme att komma hit. Folk kommer säkert hit i smyg, men jag skäms liksom inte.

Gästen Sofia Holmqvist säger hejdå till hundarna Fille och Ludde medan Claes Rudén pustar ut efter stängning.
Gästen Sofia Holmqvist säger hejdå till hundarna Fille och Ludde medan Claes Rudén pustar ut efter stängning. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Hittills har restaurangen nästan bara fått positiv respons. Det har även kommit fler betalande lunchgäster som vill stötta initiativet. Någon skeptiker har undrat om det verkligen var okej att göra så här, men Karoline Ferrari har dubbelkollat med kommunen.

Framöver ska de försöka få lite extra frukt och grönsaker för att kunna skicka med folk hem. Claes Rudén är lite fundersam hur det ska gå om matkön fortsätter att växa och den ekonomiska krisen kastar ut allt fler i fattigdom. Men Karoline Ferrari är envis.

ANNONS

– Jag fortsätter så länge hjärtat slår.

LÄS MER:Parfymanvändare har mer kemikalier i kroppen – kan påverka fertiliteten hos kvinnor

LÄS MER:27-åriga Evelina väntade barn – fick plötsligt hjärtstopp

LÄS MER:Skärmfria förskolan jublar över nya råden

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS