Rom – en italiensk dröm

Jonas Jacobsson är fotograf med hemadress i Göteborg. Men mest reser han i världen med kameran i handen. För Två Dagar visar han och berättar om några av sina bästa bilder och favoritresmål. Den här veckan: Rom.

ANNONS

Efter att ha spenderat en knapp vecka på tur genom Toscanas många byar och vackra landskap anlände vi en eftermiddag under kraftigt skyfall till Rom. ”Den eviga staden” behöver knappast någon vidare beskrivning. Kanske på grund av att det finns så många välkända land­märken inledde vi i stället vår vistelse med ett besök till nutiden och Maxxi – museet för samtida konst och arkitektur. En extraordinär byggnad signerad fantastiska arkitekten Zaha Hadid. Ett besök där rekommenderas varmt.

Det var mitt andra besök till Rom och även om jag redan skådat klassikerna – Colosseum, Pantheon, Vatikanen och så vidare – var det oerhört svårt att inte lockas till ett besök till. Det gäller bara att vara smart med valet av tidpunkt.

ANNONS

I tidig gryning häpnades vi av det mäktiga innan­dömet av Peterskyrkan i Vati­kanen, för att sedan smyga ut när allt fler turister vaknat och då i stället njuta av en sen frukost och magisk marocchino på klassiska Sciascia Caffè 1919. En svårslagen start vill jag lova. Under dagens hetta valde vi att i skuggan utforska de färgglada smågatorna i Trastevere och toppa det med det senaste inom italiensk streetfood, en trapizzino, som är en form av fylld trekantspizza. Det var så gott att vi senare kom tillbaka för lite nattamat.

Som stad är centrala Rom väldigt kompakt och vänlig att utforska till fots. Det fina med det är att man när som helst kan stanna upp och ta in omgivningen. Mycket av stadens identitet och karaktär kommer då fram på allvar, när man till exempel ser ett par lokalbor intensivt diskutera gårdagens fotbollsmatch, med cigarett i hand, lätt lutade mot en Fiat 500. När bilden här bredvid togs hade vi stannat till på Ponte Sant’Angelo och blickade ut över Tibern och upp mot Peterskyrkan i bakgrunden. En vy så tidlös och klassisk med en, efter solnedgång, vacker cerise ton som skapar en underbar atmosfär.

Där stod vi länge och såg oss om, lät folket passera förbi och tänkte på allt otroligt som hänt här genom historien.

ANNONS

LÄS MER:Venedigs granne knockar med sin charm

LÄS MER:Se ner på Göteborg

Resmål: Rom, Italien

Bästa besökstid: Åk gärna hit under vår eller höst, då temperaturen är mer behaglig och det är betydligt färre turister än under sensommaren. Rom är annars en ”året-runt-stad”.

Ta sig hit: Direktflyg från Landvetter till Roms två flygplatser, Fiumicino (huvudflygplats) eller Ciampino. Båda ansluter till centralstationen Termini i Rom för smidig transport vidare. Eller ta tåget från Göteborg via München och Venedig, eller via Köpenhamn, Freiburg im Breisgau, Milano och Rom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS