Tre recept för en godare höstfika

Kaffe, lyxig chokladkaka och paj fylld med nyskördade päron och salt karamellsås. Vi värmer oss mitt i höst­rusket med en trösterik fika, som även bjuder på en saftig morotskaka med syrlig lemoncurd.

ANNONS
|

Vi är ett fikande folk, så enkelt är det. Den där koppen kaffe eller te har blivit en slags beskrivning på vilka vi svenskar är. Ett sätt att varva ner tillsammans med nybakade kanelbullar, småkakor eller morotskaka.

Jag älskar verkligen att omringas av de underbara dofterna i köket när man precis har tagit ut en plåt med nybakade bakverk. Speciellt nu på hösten när man får tag på svenska äpplen och päron och kan fylla en frasig pajbotten med tunna skivor päron och karamellsås med en aning flingsalt och färsk rosmarin.

Det där med bakning är också ett sätt för mig att förflyttas tillbaka till mormors kök i Åmål. När det var höst kunde jag som barn med all säkerhet veta att hon skulle baka en plåt äppelbullar med kanel och toppa med glasyr gjord på florsocker. Bulldegen var luftig och saftig och fylld med tunna, tunna skivor syrligt svenskt äpple tillsammans med smör, socker och kanel. En njutning att äta och det är precis det som fika handlar om. Ett sätt för oss att ge det där lite förbjudna sötsuget vad det vill.

ANNONS

Säg ordet choklad och jag associerar gärna till en mörk och mustig variant med djup och intensiv smak. Jag kan verkligen njuta av en bit brownie till kaffet som gärna får vara mörkrostat och med en lätt bitterhet mot allt det söta. Toppa kakan med en chokladkräm baserad på hälften mörk choklad och hälften mjölkchoklad uppblandat med seg kola, rostade nötter och mandel. Kakan blir mäktig men kan i stället njutas i små bitar och räcker till många.

Morotskaka är ett bakverk jag alltid återkommer till. Den här gången har jag lyxat till toppningen med en syrlig lemoncurd som balanserats upp med färskost.

Koppla av en stund och ta er tid att träffas över en riktigt god fika.

Maria Zihammou ... är matjournalist, matstylist och kokboks­författare. Hon älskar att prata, äta och skriva om mat.

Päronpaj med karamellsås

Hemligheten bakom en riktigt god paj är ett frasigt pajskal. Arbeta inte degen för länge och välj ett saftigt päron som fyllning i pajen. Pajen behöver också stå en stund och vila för att karamellsåsen ska hinna stelna lite.

8-10 bitar

Tid för tillagning: cirka 1 timme och 30 minuter

Mördeg:

4 dl vetemjöl

2 msk florsocker

150 gram kylskåpskallt smör, skuret i mindre bitar

1 ägg

Karamellsås:

1 dl råsocker

2 msk ljus sirap

2-3 msk brandy, kan uteslutas

0,5 tsk äkta vaniljpulver

0,5 tsk kanel

2 msk smör

1 dl vispgrädde

Fyllning:

4 saftiga päron

2 msk råsocker

1 tsk finhackad färsk rosmarin

0,5 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR.

Blanda mjöl, florsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Plasta och lägg i kylen att vila i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader och kavla ut degen till en rund paj som mäter cirka 24cm i diameter på ett bakplåtspapper, vik upp kanterna cirka 1 cm runtom.

Koka upp socker, sirap, brandy, vaniljpulver, kanel, smör och grädde i en kastrull. Låt blandningen få ett uppkok och sjud på svag värme i ett par minuter tills sockret smält och såsen tjocknat något. Rör då och då.

Dela päronen på mitten och kärna ur. Skär i tunna klyftor. Blanda päron med socker och rosmarin i en bunke.

Strö ut vetemjöl i ett jämt lager i botten av pajen och lägg ut päronklyftorna i ett fint mönster. Häll över kolasåsen och baka av i mitten av ugnen i cirka 45–50 minuter tills den är genomgräddad och fått fin färg.

Låt pajen stå i minst en timme och vila för att karamellsåsen ska hinna sätta sig. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Morotskaka med ­lemoncurd

En klassiker som tål att uppdateras en smula med syrlig lemoncurd.

Cirka 8-10 bitar

Tid för tillagning: cirka 1 timmenoch 30 minuter

Kakan:

150 gram smör

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl råsocker

en halv apelsin, finrivet skal och pressad saft

1 dl morötter, finrivna

100 gram hasselnötter

0,5 tsk äkta vaniljpulver

1 tsk kanel

1 nypa grovstött kardemumma

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

Till formen:

smör och ströbröd eller fint

mixade hasselnötter

Topping:

2 ägg

2 dl strösocker

2 citroner, pressad saft och finrivet skal

50 gram smör

200 gram färskost, till exempel Philadelphiaost

1–2 lime, i tunna skivor

GÖR SÅHÄR.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker lätt och luftigt. Tillsätt finrivet apelsinskal och saft tillsammans med finrivna ­morötter. Mixa hasselnötterna fint i en mixer. Blanda med vaniljpulver, kanel och kardemumma, vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Tillsätt i smeten, lite i ­taget växelvis med det avsvalnade smälta smöret. Blanda noga. Smörj och bröa en form som är cirka 22 cm i diameter och häll ner smeten. Ställ in kakan mitt i ugnen och grädda i cirka 50 minuter tills den är torr, testa med en provsticka.

Vispa lätt samman ägg och socker i en tjockbottnad kastrull till toppingen. Tillsätt citronsaft och finrivet skal, spar lite finrivet citronskal till dekoration. Låt blandningen sakta sjuda upp på medelvärme under omrörning. Rör ner smöret, skuret i mindre bitar. Vispa tills blandningen tjocknat. Häll genast upp i en bunke att svalna. När krämen är kall, vispa ner färskosten med en elvisp, till en slät kräm. Bred ut krämen över den avsvalnade kakan och dekorera med limeskivor och finrivet citronskal.

Brownie med choklad- och kolafudge

En bit mustig chokladkaka är ett fantastiskt sätt att pigga upp sig med. Som den här lite lyxiga kakan att njuta i små bitar och gärna till kaffe som ger massor av sötboost.

Cirka 20-25 bitar

Tid för tillagning: cirka 1 timme

smör och ströbröd till formen

200 gram mörk choklad, cirka 55–70 procent

150 gram smör

1,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 nypa flingsalt

1 kryddmåttgrovstött kardemumma

3 ägg

3 dl socker

Fudgetopping:

150 gram mörk choklad

150 gram mjölkchoklad

1 msk neutral olja, till exempel solrosolja

100 gram mandlar

100 gram hasselnötter

1 tsk flingsalt

1 påse kola, till exempel Dumle

Till servering:

vaniljglass

GÖR SÅHÄR.

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en fyrkantig kakform med kant som mäter cirka 20x30 cm.

Hacka mörk choklad och lägg den i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör tills blandningen smält.

Sikta ner mjöl och kakao och tillsätt bakpulver, flingsalt och kardemumma. Blanda noga med chokladsmeten till en jämn smet.

Vispa lätt samman äggen med sockret och rör till sist ner det i smeten.

Fördela smeten jämnt i formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska fortfarande vara lite kladdig.

Grovhacka chokladen till toppningen och smält den i vattenbad. Det gör du genom att koka upp vatten i en kastrull och smälta chokladen i en bunke över kokande vatten.

Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt mandlar och hasselnötter. Rosta nötterna och mandlarna på medelvärme tills de fått fin gyllenbrun färg.

Tillsätt saltet och häll ner hälften av nötterna och mandeln i den smälta chokladen. Blanda även ner kolan.

Häll ut smeten över kakan och toppa med resten av nötterna och mandeln, ställ att stelna. Njut i små bitar till glass eller som den är, med kaffe.

ANNONS