Besökarna på utställningen kommer att kunna se en tolv minuter lång film omgärdad av kulisser med byggstenar från fiktiva världar.
Besökarna på utställningen kommer att kunna se en tolv minuter lång film omgärdad av kulisser med byggstenar från fiktiva världar. Bild: Tommy Holl

Kulisser och byggstenar från nära och fiktiva världar

LA-baserade konstnären Emanuel Röhss är hemma i Göteborg med en utställning för första gången på drygt tio år.
– Klart att det är roligt att få slå på stort då, säger han.

ANNONS
|

Uppvuxen i Guldheden som den yngste av två bröder var Emanuel Röhss tidigt inne på en konstnärlig bana. Ofta fick han följa med sin mamma till jobbet på Stadsteatern där han hängde mycket bakom kulisserna och han har även besökt olika utställningar uppe kring stans kulturcentrum vid Götaplatsen.

– Nu får jag ställa ut här och jag gör dessutom kulisser som en del av min konst på just den här platsen. Det känns speciellt, säger han.

I Göteborg är Röhss ett välbekant namn. Röhsska museet är uppkallat efter Emanuels anfäder, Wilhelm och August Röhss. Grosshandlarbröderna donerade ett stort belopp som möjliggjorde att museet kunde byggas. Några stenkast ovanför Konstmuseet finns också Röhssgatan.

ANNONS

Emanuel Röhss utbildade sig på KV Konstskola. 2006 flyttade han till Dublin och sedan vidare till London där han tog sin master. Någon gång längs vägen var han utbytesstudent på Valand där han också ställde ut i och utanför skolan.

Efter att ha varit verksam i London under några år tog nyfikenheten på USA och specifikt Kalifornien överhanden och flyttlasset gick till Los Angeles 2014.

Jag träffade min fru Lila där efter en tid och vi gifte oss i fjol, alldeles i början av pandemin. Nu har jag just fått ett Green Card och min tillvaro där cementeras allt mer, berättar han.

Ju mer omfattande pandemin blev desto mer förändrades jobbet för Emanuel. Han ville inte sitta isolerad i hemmet och började därför allt oftare att ta sig ut i de natursköna omgivningarna runt den amerikanska storstaden. Där kunde han kombinera sina stora intressen, bergsklättring och vandring, med att göra konst.

– Jag har en serie akvareller som jag har jobbat på i hemlighet i vildmarksmiljö. Jag vet inte exakt vad målet är än, bara att till slut kommer att bli något, säger han.

Men nu är det alltså utställningen Belly of the Beast på konstmuseet som gäller. Emanuel är en av tre kulturstipendiater när Stenastiftelsen 25-årsjubilerar. Frank Lloyd Wrights byggnader är utgångspunkten. Det är kopplingen mellan byggnaderna och deras plats i film och tv-produktioner, relationen mellan fiktion och verklighet som speglas i Emanuels utställning.

ANNONS

– Film har jag alltid varit intresserad av men det har förändrats från att vara ren underhållning till att jag ägnar mig mer åt hur maskineriet bakom produktionerna fungerar. Nu försöker jag göra film själv och det är den mest utmanande konstformen jag har stött på hittills. Det går inte att vara lika självständig.

Besökarna på utställningen kommer att kunna se en tolv minuter lång film omgärdad av kulisser med byggstenar från fiktiva världar.

– Det är ju flera jubileer som sammanfaller nu, förutom att Stenastiftelsen firar Göteborg 400 år och det är 100 år sedan Göteborgsutställningen som skulle varit 1921 men som blev uppskjuten ett par år. Därifrån har jag med en speciell referens. Pelarna med löven var ett element som jag plockade in från Minneshallen som var en del av Göteborgsutställningen. Jag har blandat det med byggstenar från Frank Lloyd Wrights verk, han var en amerikansk arkitekt som var verksam under samma tid och vars byggnader i Los Angeles har fått en stor plats i amerikansk filmproduktion.

Emanuel började jobba på essäfilmen Monster Dialectics 2019 och resten av utställningskomponenterna tidigt 2021, i juli skeppade han över delar av materialet från hamnen i Los Angeles. Det kom fram till Göteborg i grevens tid.

ANNONS

Emanuels fru har rest till Sverige för att se utställningen på plats, tillsammans passar de på att njuta lite av Sverige. Det blir jul på Liseberg, julbord och en skidsemester i Jämtland är också inplanerad.

– Det ska bli helt underbart att få visa henne lite mer av var jag kommer ifrån. Jag längtar efter att åka skidor och njuta av lite ledighet tillsammans. Det har varit intensiva dagar att få allt på plats på Konstmuseet inför att utställningen skulle öppna.

Emanuel Röhss

Född: I Göteborg 1985

Familj: Frun Lila, mamma, pappa och en bror

Bor: Hus i Silver Lake, Los Angeles

Yrke: Konstnär

Tittar på: (film, serier, dokumentärer, vad du nu föredrar

Lyssnar på: Aphex Twin

Läser: Mount Analogue

Bjuder gärna på: Ribeye Steak

Aktuell: Med utställningen Belly of the Beast som pågår till 20 mars 2022 på Konstmuseet i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS