Så kontrollerar du barnen

ANNONS
|

– Vi kan kolla var barnen är i nödfall, säger mamma Jessicka Olsson.

Appen "Hitta mina vänner" ger användaren möjlighet att se var andra befinner sig på en karta. För att man ska kunna se en specifik telefon måste ägaren ha godkänt detta. 16-åriga Maximilian Berntsson tvekade först när föräldrarna frågade.

– Jag tyckte att det verkade lite överdrivet. Varför ska någon behöva veta var jag är hela tiden? Men nu litar jag på att de inte går in och kollar i onödan. Då känns det okej, säger Maximilian.

De två yngre bröderna syns även de på familjens karta. Det är framför allt på fredags- och lördagskvällar som appen kommer till användning. Överenskommelsen går ut på att föräldrarna alltid i första hand försöker ringa eller smsa om de vill ha kontakt.

ANNONS

– Men om han inte svarar på ett tag och man börjar hetsa upp sig, då kan det vara skönt att se att han är där han har sagt att han ska vara, säger Jessicka Olsson.

Finns appar för avancerad övervakning

Numera finns det mängder av appar för föräldrar som vill ha koll på vad barnen gör både i verkligheten och på internet. Med rätt verktyg kan man ta reda på vem barnen ringer, exakt hur länge de använder en viss app och vilka sökningar de gör på nätet. Det går till och med att se om barnen befinner sig i ett fordon som överskrider en hastighetsbegränsning.

Vår granskning av de så kallade parental-control-apparna visar att fokus varierar från tidsbegränsning till mer eller mindre omfattande övervakning. Vissa appar erbjuder en gratisversion med ett begränsat antal funktioner. Det är vanligt med prova-på-perioder som övergår i en prenumeration som betalas per år eller månad. Priset beror på hur många enheter du vill kontrollera.

LÄS MER: "Tjuvläs inte barnens mejl"

"Måste känna att man kan lita på varandra"

Familjen OlssonBerntsson har inga planer på att skaffa någon av apparna. De tycker att gränsen går vid att i undantagsfall kolla var barnen befinner sig. De ska inte behöva känna sig övervakade, menar pappa Magnus Berntsson.

ANNONS

– Samtidigt är vi ju övervakade allihop, i det moderna samhället. Men risken är att apparna skapar ett behov hos föräldrarna av att kontrollera barnen, säger han och får medhåll av Jessicka Olsson.

– Då försvinner dialogen. Man måste känna att man kan lita på varandra, säger hon.

Maximilian Berntsson tycker att det viktigaste är att vuxna känner till vad som kan hända på nätet, och att de pratar med sina barn om det.

– Om man märker att det är något konstigt på gång, då kanske man ska hålla lite extra koll. Men annars känns det nästan sjukt på något sätt, att kontrollera exakt vad någon gör. Barnen får inget privatliv, och det är faktiskt en mänsklig rättighet, säger han.

Tidsbegränsning svårast för många föräldrar

Barnens medieanvändning är ett vanligt samtalsämne bland föräldrar, enligt Jessicka Olsson och Magnus Berntsson. Mest pratar man om tidsbegränsning.

– Vi har aldrig satt några tidsgränser. På något sätt har det löst sig av sig självt. Det har funnits perioder när de har spelat mer, men de har alltid gått över, säger Jessicka Olsson.

Det bästa är om barn och unga kan hitta sin gräns själva, tycker Maximilian.

– När du blir äldre kommer ingen att stoppa dig, det är lika bra att vänja sig vid det, säger han.

ANNONS

Parental Control Apps

Utbudet av så kallade parental control-apps är stort. Funktioner och pris varierar.

Vi har tittat närmare på fem appar som alla fungerar både till iOS och Android.

Vissa kan även användas på Mac-datorer, PC och Kindles.

Prisuppgifterna är hämtade från företagens egna webbsidor. Eventuella erbjudanden har inte räknats med.

Se informationen om varje app i bildspelet ovanför artikeln.

ANNONS