"Tjuvläs inte barnens mejl"

ANNONS
|

Kontrollfunktioner eller filter som skyddar mot internets mörka sidor kan låta som en trygg och smidig lösning. Men oroliga föräldrar bör i första hand prata med sina barn, menar Kristina Axén Olin. Hon är ordförande för Surfa Lugnt, ett nationellt initiativ som bland annat Bris och myndigheten för samhällsskydd och beredskap står bakom.

– Förvånansvärt många loggar in på barnens datorer och försöker att tjuvläsa mejlkonversationer och annat. Det är inte okej om inte barnen har gett sin tillåtelse. Det är ungefär som att smygläsa dagboken. Man gör inte det, säger Kristina Axén Olin.

Hon menar att den som i smyg försöker kontrollera barnen riskerar att få veta ännu mindre.

ANNONS

Många föräldrar oroliga

9 av 10 föräldrar upplever att det finns innehåll som barn tar skada av på internet, i tv, film, dataspel eller tv-spel. 8 av 10 föräldrar tycker att de har mycket stort ansvar för barnens medieanvändning. Det visar en undersökning genomförd av Statens medieråd, där drygt 1500 föräldrar med barn mellan 9 och 18 år deltagit.

Surfa Lugnt råder föräldrar att ta hjälp av sina barn för att lära sig om medierna de använder. Genom att visa intresse kan vuxna vinna förtroende och förstå barnens vardag bättre.

– Lika naturligt som det är att fråga hur det gick på matchen eller provet ska det vara för oss att fråga: hur var det på nätet i dag? säger Kristina Axén Olin.

LÄS MER: Här är apparna som håller koll på barnen

Svårare för barn med funktionsvariationer

Statens medieråds- undersökning visar att föräldrar till barn med funktionsvariationer i 13–18-årsåldern är mer oroliga än andra föräldrar för att barnen ska råka illa ut på nätet. I vissa fall verkar det finnas grund för oron. Exempelvis uppger 39 procent av föräldrarna att barnen med funktionsvariationer blivit mobbade på nätet, medan siffran bland övriga föräldrar är 17 procent. Men inställningen till internet är inte enbart negativ. Över hälften av föräldrarna till barn med neuropsykatriska diagnoser, som adhd och aspberger, uppger att internetanvändande är ett sätt för barnen att umgås med andra.

ANNONS

– Utan nätet skulle många fler vara socialt isolerade. Numera kan du hitta vänner även om du är filatelist och bor i Korpilombolo, säger Kristina Axén Olin.

Fakta: Sex tips till föräldrar

Släpp prestigen! Låt ditt barn lära dig om nätet – de allra flesta tycker att det är roligt att få visa. Vill du läsa på själv har Facebook och Instagram bra föräldraguider.

Prata med dina barn. Om du har deras förtroende är chansen större att de kommer till dig om något skulle hända.

Se till att barnen vet hur man gör en skärmdump (sparar en bild av skärmen) om de skulle råka ut för något.

Påminn barnen om att det de lägger ut på nätet eller skickar till andra via sociala medier finns kvar. Bilder från galna fester är inte lika roliga om de dyker upp igen om några år.

Se till att du har barnets tillåtelse om du vill följa barnet i en gps eller använda andra kontrollappar. Barnet ska veta exakt vad du gör.

Vill du sätta tidsbegränsningar? Planera internettiden tillsammans med barnet samtidigt som ni planerar andra aktiviteter. Fråga vad barnet själv tycker är rimligt.

Källa: Surfa Lugnt

ANNONS