Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här hanterar campingarna coronapandemin i sommar

Regeringen har ändrat restriktionerna för resor och det är nu fritt att resa i hela landet under förutsättning att man är frisk. Men nya besked kan komma om smittspridningen tar fart igen och det kan ändra förutsättningarna för din semester. Så hur sent kan du avboka campingplatsen och hur har campingarna anpassat sig efter restriktionerna?

Att sommaren inte blir som vi tänkt är tydligt. Åka utomlands är inte att tänka på, i alla fall inte före den 15 juli.

Då passar det bra för dig som har husvagn att hänga på den – eller för dig som har husbil att ge dig ut på vägarna. Att hyra ett ekipage är också ett alternativ.

Även om det nu är tillåtet att resa fritt inom Sverige för alla symptomfria personer kan det komma nya besked med kort varsel, till exempel om smittspridningen ökar igen. Och då gäller det att kunna tänka om.

LÄS MER: Svenskarna laddar för en semester hemmavid

LÄS OCKSÅ: Näringslivsminstern: Vi måste ta ansvar under semestern

Campingplatser är undantagna från maxantalet med samlingar på 50 personer, vilket gör att de flesta campingar har öppnats som vanligt för säsongen, men oftast med ett nytt förhållningssätt.

Utökad städning på alla campingar

Alla campingar vi har tittat på har utökat städningen och förändrat städrutiner och hanteringen kring servicehus. Flera har stängt vissa restauranger på området, eller plockat bort bord för att minska antalet gäster på samma gång.

Flera av de större campingplatserna som har många arrangerade aktiviteter har ändrat i sina program för att "corona-säkra" aktiviteterna på olika sätt, bland annat genom att begränsa antalet deltagare eller genom att ha aktiviteterna utomhus.

När det gäller av- och ombokningar är det lite olika beroende på om campingen tillhör en organisation eller är fristående. Vi gjorde en koll av ett urval campingar i Västra Götaland och Halland för att se vad som gäller. Den mesta informationen är hämtad från anläggningarnas hemsidor.

Avstånd krävs i poolområden

Vid hantering av poolområden på campingplatserna har flera av anläggningarna utgått från förhållningsregler sammanställda av Kjell K Grytfors, delägare och fastighetschef på Hafstens Resort & Camping. Reglerna innebär i korthet att man ska hålla minst 1,5 meters avstånd från människor som man inte normalt lever tillsammans med. Detta gäller inom hela området, både i poolen, köer och mellan solstolar. Barn och minderåriga får inte vistas i poolområdet utan målsman.

– Vi kommer också att begränsa antalet människor som vistas i området, men det går inte att säga ett exakt antal. Det beror på hur stora sällskap som kommer. Det handlar ju om att hålla avstånd till människor man normalt sett inte umgås med, säger han.

Han säger att om det till exempel kommer många små sällskap eller ensamma besökare går det inte ta in lika många personer, eftersom det krävs mer yta för dem att hålla avstånd, än om det till exempel kommer en skolklass, som inte behöver hålla avstånd till varandra, utan bara till andra sällskap.

Viktigt att ta eget ansvar

Kjell K Grytfors menar att det handlar om att som företag ha bra koll hela tiden och se till att besökarna har en möjlighet att hålla de avstånd som krävs.

– Sedan handlar det mycket om eget ansvar också. Vi har stora skyltar i entrén och påminner om vad som gäller. Om det finns folk som inte följer reglerna har vi möjlighet att avvisa dem från området, säger han.

Campingen kommer i år även att utöka servicehusen med fem nya familjebadrum, vilket ger ytterligare toaletter och duschar.

– Vi kommer också att bygga flera nya utomhusdiskplatser för att minska trängseln vid vårt ena servicehus, säger Kjell K Grytfors.

– Sedan kan man ju hoppas att folk använder toan och duschen i sitt fordon så mycket som möjligt, även om det kanske inte alltid är så kul att tömma toatanken, säger han.

LÄS MER: Varning: Res inte utan reseförsäkring

Generellt för SCR-anslutna campingar:

(Samtliga campingar på camping.se är anslutna till branschorganisationen SCR Svensk Camping, som organiserar cirka 400 campingar i Sverige.)

Under hela säsongen 2020 kan man kostnadsfritt ändra ankomst- och avresedag på bokningen fram till sju dagar före ankomst, om bokningen skett genom camping.se. Gäller i mån av plats.

Grebbestad Bild: Edvin Bergström
Grebbestad Bild: Edvin Bergström

Om du bokar på annat sätt än via camping.se, är det olika regler som gäller på olika anläggningar.

Vi har kikat på några av de större campingarna i Västra Götaland och Halland, både när det gäller av- och ombokning, men också när det gäller annat, till exempel hur de hanterar poolområdena. Vi har valt att titta på några av de större campingarna med familjeinriktning och några relativt stora campingar i populära besöksorter. (Urvalet är subjektivt och representerar inte en heltäckande bild av alla campingar.)

Samtliga anläggningar nedan uppger att de har förstärkt städrutiner och hygienregler.

Hafsten Resort & Camping, utanför Uddevalla (SCR-ansluten)

Har fri avbokning (egentligen ombokning) fram till klockan 15 dagen innan ankomst. Hela beloppet fås tillgodo på anläggningen. Beloppet kan användas fram till och med 2021, men måste bokas senast 20 december 2020.

Poolområdet: Alla uppmanas att hålla ett avstånd på minst 1,5 meter, både i pool och på land (gäller ej inom familjen). Personal kan avvisa personer som inte följer riktlinjerna och kan också begränsa antalet personer som vistas inom området.

Barn och minderåriga får inte vistas i poolområdet utan målsman.

First camp, bland annat Edsvik i Grebbestad, Sivik i Lysekil, First Camp City-Strömstad, Björkäng och Kärradal i Varberg. (Vissa campingar inom First camp är medlemmar i SCR, andra inte.)

Ordinarie avbokningsregler gäller. Man kan välja mellan två alternativ, bas eller flex. I flex ingår fri avbokning fram till klockan 15 dagen innan ankomst, oavsett skäl. 100 kronor administrativ avgift behålls av anläggningen. I bas ingår ingen avbokning alls, utan anläggningen behåller hela kostnaden om du avbokar.

Daftö Resort, Strömstad (SCR-ansluten)

Daftöland hålls stängt tills vidare. Bild: Edvin Bergström
Daftöland hålls stängt tills vidare. Bild: Edvin Bergström

Har ändrat när vistelsen ska vara fullbetald, men har samma avbokningsregler som innan. Dock fri ombokning.

Väljer att inte öppna nöjesparken Daftöland tills vidare.

Alla aktiviteter sker utomhus i mindre grupper.

Förutom att ha samma riktlinjer och regler som till exempel Hafsten när det gäller poolen, har man ställt solstolarna i grupper om två och två med god marginal emellan, markerat för avstånd där det kan komma att bli kö (till exeempel vid glasskiosk) och erbjuder både handsprit och desinfektionsspray om man vill torka av sin solstol innan och efter användning.

Destination Apelviken Bild: Edith Camilla Svensson
Destination Apelviken Bild: Edith Camilla Svensson

Destination Apelviken, Varberg (SCR-ansluten)

Fri ombokning fram till 14 dagar innan ankomst. I övrigt kommer ordinarie bokningsregler gälla. Bokar man online ingår avbokningsskydd kostnadsfritt.

Särskilda regler inne i livsmedelsaffären. Kommer att öppna en förbutik där till exempel bröd och sallader kommer att kunna köpas utan att behöva gå in butiken.

Poolen endast öppen för boende inom anläggningen (i vanliga fall även öppen för allmänheten). Begränsningar i antalet personer som får vistas vid poolen för de minsta barnen. Där får inte heller solstolar förekomma.

Inte tillåtet att flytta solstolar från sina markerade platser.

Alla uppmanas att hålla ett avstånd på minst 1,5 meter, både i pool och på land (gäller ej inom familjen). Personal kan avvisa personer som inte följer riktlinjerna och kan också begränsa antalet personer som vistas inom området.

Barn och minderåriga får inte vistas i poolområdet utan målsman.

Svenska campingpärlor (Gränna Camping enda i regionen) (SCR-ansluten)

Fri avbokning, alla pengar tillbaks vid avbokning senast dagen innan ankomst. Avbeställningsskydd behövs, läggs till när man bokar och kostar 100 kr för en campingtomt och 250 kr för en stuga. Gäller nya bokningar gjorda mellan 21 april och 31 augusti och för ankomster mellan 21 april och 31 oktober.

Hjo Camping (ej SCR-ansluten)

Har från och med den 1 juni återgått till ordinarie bokningsregler eftersom "I dagsläget bör man redan ha tagit ställning till om man vill ut och campa eller ej i sommar och coronapandemin har inte undgått någon".

Skara Sommarlands camping, Axvall (ej scr-ansluten)

Sommarlandet har stängt och det är i nuläget oklart när det kan öppna igen. Campingen är öppen.

Fri av- och ombokning vid ankomst före 1 juli. Vid ankomst efter 1 juli går det att köpa till avbokningsskydd för 295 kronor.

Läjet camping och resort, Varberg (ej SCR-ansluten)

I dagsläget är det ordinarie bokningsvillkor som gäller. Avbokningsskydd går att köpa till för 200 kronor.

Begränsar antalet personer som får vistas inne i butik, reception och servicehus.

Olofsbo camping , Falkenberg

Så länge det inte finns ett myndighetsbeslut att stänga campingplatsen gäller ordinarie avbokningsregler.

Receptionen tar emot ett sällskap i taget.

Skrea camping, Falkenberg

Ordinarie avbokningsregler i nuläget. Har anpassat aktiviteter efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.