Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Näringsministern: Vi måste ta ansvar under semestern

Näringsminister Ibrahim Baylan(S), varnar för att om utvecklingen går under fel håll när vi håller semester kan regeringen tvingas skärpa restriktionerna.

Det beskedet kom näringsminister Ibrahim Baylan (S) med under en pressträff på torsdagsmorgonen som han höll tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson, Visitas vd Jonas Siljhammar och Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.

Besöksnäringen med hotell- och restaurang i spetsen är en av de hårdast drabbade av coronapandemin. Här slog krisen till direkt när gästerna försvann från hotell, restauranger och konferensanläggningar – den öppnar nu upp igen.

LÄS MER: Rapport: Nattsvart för Göteborgs turistnäring

LÄS MER: Lisebergs vd kräver besked om sommaren från regeringen

– Det här blir inte en sommar som andra. Sverige är fortfarande i en global pandemi, men från och med lördag är det nya rekommendationer för inrikes resande. Men varje person reser måste måste ta fortsatt ansvar och hålla avstånd, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Han kommer också med en varning och uppmanar alla att fortsätta följa rekommendationer om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk.

– Om utvecklingen går åt fel håll kan vi bli tvungna att åter skärpa restriktionerna, säger han.

Vi kan inte resa och bete oss som vanligt.

– Besöksnäringen och svenska folket måste ta ett ökat ansvar för att hindra smittspridningen, säger Ibrahim Baylan.

Regeringen ger därför länsstyrelserna i uppdrag att följa utvecklingen.

Det kommer också riktlinjer för hotell restaurang och campingar.

– Symtomfria personer kan passa på att semestra i vårt fantastiska land. Och kanske också i ert närområde och passa på att stödja besöksnäringen som haft det svårt under krisen, säger han.

LÄS MER: Hälften som varslades i mars uppsagda

Nya riktlinjer inom branschen

Vistita glada över att reserestriktionerna inom landet hävts.

Organisationen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer som riktar sig till hotell, campingar och restauranger för att kunna förhindra smittspridningen samtidigt som branschen kan börja tjäna pengar igen.

– Det gör att jobb kan räddas och företag kan vara kvar, säger Visitas vd Jonas Siljhammar och passar på att skjuta in en kommersiell uppmaning om att folk ska passas på att boka in sina semesterplaner hemma i Sverige.

Han efterlyser också att regeringen måste förlänga de ekonomiska stödåtgärder som införts, och branschen behöver mer stöd för att kunna överleva.

Men det handlar inte bara om besöksnäringen – framför allt handlar det om folkhälsan. Och Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten säger:

– Det är en fortsatt allvarlig situation. Men har bedömt att det ändå går att resa. Men vi måste vara rädda om varandra. Vi vet att det är när människor kommer nära som smittan sprid. Vi måste hålla avstånd och ha god handhygien. Man måste kunna få veta hur man ska göra för att semestra ansvarsfullt.

– Den som har några som helst symptom ska hålla sig undan andra människor. Då ska man inte vara på en camping eller gå på restaurang, säger han.

FHM har inga planer på att ändra regeln om att högst 50 personer får samlas och det kom inte heller några nya besked om när Liseberg kan öppna.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.