Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olika gym gör olika, men samtliga vi har kollat upp har ökat på städningen och skärpt hygienarbetet. (Arkivbild) Bild: Stefan Bennhage
Olika gym gör olika, men samtliga vi har kollat upp har ökat på städningen och skärpt hygienarbetet. (Arkivbild) Bild: Stefan Bennhage

Olika regler för olika gym – så gör gymmen med träningen

Olika gym har i nuläget infört olika regler när det gäller inställda pass och frysning av abonnemang i coronavirusets spår. Alla de undersökta anläggningarna har dessutom utökat och intensifierat städningen.

I förra veckan bestämde sig gymkedjan Sats att stänga alla sina anläggningar i två veckor för att förhindra spridningen av det nya coronaviruset. Samtidigt fryses alla medlemskap automatiskt.

LÄS MER: Sats stänger alla gym i två veckor

Så här långt har inget annat gym följt efter, men många har ändrat sina rutiner och regler, framförallt när det gäller hur många som får delta i gruppträningarna och kring frysning av abonnemang.

Uppdatering: 25 mars lämnade Sats besked om att att de svenska anläggningarna öppnas igen den 26 mars.

LÄS MER: Gymjätte öppnar på nytt i Sverige

Alla de anläggningar vi har kollat upp har ändrat sina städrutiner och ökat på städningen. De flesta har infört strikta regler kring personalen, som inte får arbeta om de känner sig det minsta krassliga, eller har varit i riskområdet, till exempel.

Stanna hemma om sjuk

Alla uppmanar sina besökare att följa Folkhälsomyndighetens råd kring hygien för att minska smittspridning och de flesta har sett till att det finns tillgång till handsprit i träningslokalerna.

Kunder uppmanas att stanna hemma om de känner sig det minsta sjuka.

– Vi följer detta väldigt noggrant, i princip timme för timme och följer svenska myndigheters rekommendationer, säger Magnus Wilhelmsson, vd på Nordic Wellness.

LÄS MER: Konsumentverket: "Resebolagen ska följa paketreselagen"

Han säger att de kommer att fortsätta att ha sina anläggningar öppna så länge myndigheterna ger klartecken.

– Vi har fått väldigt mycket positiva reaktioner från våra kunder när det gäller det. För många är det väldigt viktigt ur ett socialt perspektiv att kunna träna. Dessutom tycker jag att vi tar ett samhällsansvar genom att ha öppet, så att allt inte blir ännu värre, säger han.

Nordic Wellness har, precis som de flesta andra gym vi har tittat på, minskat antalet deltagare i gruppassen.

– Vi har tagit bort alla våra seniorpass och det är för att vi inte vill fresta dem att komma hit fastän de inte borde, säger Magnus Wilhelmsson.

När det gäller att frysa kort har Nordic Wellness valt att tillåta frysning av alla typer av kort just nu, inte bara autogiro, vilket är ordinarie regler.

– Vi är jätteflexibla när det gäller detta. Vi lyssnar på våra medlemmar och försöker lösa allt så bra det går för dem, säger han.

Hos de allra flesta aktörerna är det lätt att hitta informationen kring vad som gäller just nu och de allra flesta har det högt upp på förstasidan.

Ett urval av Göteborgsgymmen

Så här har några av gymmen gjort (observera att detta kan ändras med väldigt kort varsel, eftersom samtliga aktörer noga bevakar läget och justerar sina åtgärder allt eftersom):

Fitness24seven:

Allt är öppet som vanligt. Har satt in extra städning och personalen har uppmanats att torka av maskiner och redskap extra noggrant.

Gruppträning: Har begränsat deltagarna i grupper till max 15 stycken.

Frysning: Just nu får medlemmar pausa sitt abonnemang i en månad utan kostnad.

Nordic Wellness:

Gymmet öppet som vanligt. Har öppnat Wellness online (träningstips för den som vill träna hemma) för alla medlemmar. Har ställt in alla kringevenemang, som till exempel medlemskvällar och eventuella kalas.

Gruppträning: Har ställt in alla gruppträningspass för seniorer. Har minskat antalet platser till gruppass med 20 procent.

Frysning: Samtliga medlemskap går att frysa, oavsett tidigare villkor. Kontakta aktuell klubb för att få reda på exakt vilka möjligheter som finns.

Hagabadet:

Har ökat på klorhalten i poolerna. Har skaffat nytt rengöringsmedel, som ska vara effektivare mot virus. Har öppnat anläggningen på Drottningtorget för natträning.

Gruppträning: Färre personer får delta på passen.

Frysning: Alla över 70 år erbjuds frysning. I övrigt får frysning av medlemskap göras vid sjukdom mot uppvisande av läkarintyg. Samma gäller om man tillhör annan riskgrupp. Rekommenderar folk som rest utomlands att inte komma till anläggningarna och förlänger medlemskapet med "paustiden" vid uppvisande av resehandlingar.

Actic:

Har ökat på städningen på anläggningarna. Delar tips och träningsinspiration online.

Gruppträning: Ingen förändring.

Frysning: Ingen anpassning till coronaläget, normala frysningsregler gäller (mot avgift vid skada, sjukdom och liknande).

Fysiken:

Gruppträning: Har dragit ner på antal platser på passen. Fler utomhuspass. Erbjuder program för hemmaträning.

Frysning: En månads frysning utan kostnad. Senast 24 mars måste man meddela om april ska frysas.

Friskis och svettis:

Begränsar antalet besökare på de anläggningar där det skulle kunna vara fler än 500 på samma gång.

Varje lokalförening kan ha egna regler utöver de allmänna riktlinjerna.

Följande gäller i Göteborg:

Gruppträning: Samtliga gruppträningspass, gyminstruktioner, all barnpassning samt värdskap är inställt från och med torsdagen den 12 mara och minst en vecka framåt. Gymmet öppet som vanligt.

Frysning: Kommer att kompensera medlemmar tidsmässigt när det står klart hur stort träningsbortfallet blir. Vill man frysa kortet istället gäller ordinarie frysregler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.