Att vandra, antingen längre eller kortare turer, blir allt mer populärt. Det är bra att vara förberedd inför saker som kan hända och packa det som behövs om olyckan skulle vara framme.
Att vandra, antingen längre eller kortare turer, blir allt mer populärt. Det är bra att vara förberedd inför saker som kan hända och packa det som behövs om olyckan skulle vara framme. Bild: Olof Ohlsson

Bra att ha med på vandringen – om olyckan är framme

Även om sommaren är slut betyder det inte att tillfällena att vandra är det. Att ge sig ut i naturen till fots blir allt mer populärt och det finns gott om officiella vandringsleder i Göteborg med omnejd.
Vi tipsar om vad som kan vara bra att ha med i packningen, om olyckan skulle vara framme.

ANNONS
|

Det finns en del att tänka på om man vill ge sig ut och vandra, oavsett om man tänker sig en endagsvandring eller en med övernattning. Förutom den kanske självklara utrustningen, som mat, dryck, eventuellt tält och kanske något ombyte, kan det vara en god idé att se till att vara rustad för eventuella olyckor eller andra missöden.

Hanna Stenstad, farmaceut på Apoteksgruppen i Stenungsund.
Hanna Stenstad, farmaceut på Apoteksgruppen i Stenungsund. Bild: Madeleine Jensen

Hanna Stenstad, farmaceut på Apoteksgruppen i Stenungsund, är själv en van vandrare och delar med sig av sina tips om vad som kan vara bra att ha med i packningen. Det finns också en del saker som kan vara bra att tänka på i förväg för att slippa de vanligaste problemen som ofta uppstår under vandringar.

ANNONS

Värna dina fötter

Först och främst gäller det att ta hand om fötterna. Med trasiga fötter kan det ju vara svårt att vandra några längre sträckor.

Hanna Stenstad viktigaste tips för just fötterna är att ha koll på skorna. Om de är nya är det bra att försöka gå in dem i god tid och se efter om det finns något ställe där det skaver eller riskerar att skava.

– Jag rekommenderar att man jobbar förebyggande och sätter på Leukoplast på de ställen där det riskerar att skava redan innan man ger sig ut, säger hon. Då skaver det på tejpen istället för på foten.

Om man använder den här metoden poängterar Hanna Stenstad att man ska tänka på att ha en bred sort av tejpen, som täcker hela området man vill skydda, så man inte tar två remsor och istället får skarvar som skaver.

Det är viktigt att ta hand om fötterna både inför och under en vandring. (Arkivbild).
Det är viktigt att ta hand om fötterna både inför och under en vandring. (Arkivbild). Bild: Hanna Nordemark

Men om nu skavsåret är ett faktum är det bra att ha med sig skoskavsplåster, som till exempel Compeed, i packningen.

– Det fungerar som ett extra hudlager och gör att skavet skyddas, säger Hanna Stenstad.

LÄS MER:Så klär du dig rätt för en dagstur i låglandsterräng

Plåstren finns i olika storlekar och det kan vara en idé att ha i lite olika storlekar så man kan hantera skav på olika ställen av foten, till exempel mellan tårna.

ANNONS

Skador och sår

Om man övernattar eller är ute och vandrar från tidig morgon till sen kväll kanske matlagning på ett stormkök blir aktuellt och då finns det alltid en risk för brännskador. Enkla brännskador kan man, enligt Hanna Stenstad, behandla på plats.

– Det viktigaste är att kyla ner skadan. Har man inte tillgång till en sjö, eller annat vattendrag, kan man använda en brännskadekompress. Den är lite kylande och dessutom steril, säger Hanna Stenstad.

– En aloe vera-gel tar ned rodnader och är också kylande, så det kan vara ett bra alternativ. Sedan är det alltid bra att ha med sig en hydrokortisonsalva, den hjälper till att läka och fungerar dessutom bra att använda på insektsbett, säger Hanna Stenstad.

Hon poängterar också att det viktigt att inte göra hål på blåsor, utan se till att de hålls intakta eftersom de utgör ett bra skydd.

– Det gäller ju för övrigt även blåsor som man får vid skoskav, säger hon.

Insekter

Insektsbett är inte heller alltid så kul att få när man är ute. Mot mygg och knott finns det myggmedel med god effekt, säger Hanna Stenstad.

– Se bara till att du får rätt variant och ha koll på åldersgränserna om du ska använda på barn, säger hon.

ANNONS

Ett tips är att om man är känslig för myggmedel går det att spraya på kläderna istället för på huden. Det kan dock ge fläckar, så det kan vara bra att inte använda ömtåliga kläder, eller att testa först på ett ställe som inte syns.

LÄS MER:Fästingtopp väntas i höst

När det gäller fästingar finns det sprayer som är tänkta att hålla dem borta. Fästingarna dras till ljusa färger, så undvik ljusa kläder om du vet att du lätt får fästingar. Och använd helst långärmat om det går, tipsar Hanna Stenstad.

– Men det absolut viktigaste är att man genomsöker kroppen från topp till tå, både morgon och kväll, så man har en chans att ta bort eventuella fästingar snabbt och förhoppningsvis undvika fästingburna sjukdomar, säger Hanna Stenstad.

Känn extra noga i armhålor, knä- och armveck, bakom öronen och i och kring håret. Eftersom en del fästingar är så små att det kan vara svårt att få grepp om dem med fingrarna, kan det vara bra att ha en fästingborttagare eller pincett med sig.

Allergier och överkänslighet

Glöm inte att ta med dig din receptbelagda medicin om du är allergisk mot något, till exempel getingstick. Men även pollen kan ställa till det, även om man till vardags har en lindrig variant av allergi eller överkänslighet.

ANNONS

– Eftersom man kanske utsätter sig för ämnet under en längre tid kan ju också reaktionen bli kraftigare än vad man är van vid, så därför är det alltid bra att ha med sig allergimedicin om man har allergier säger Hanna Stenstad.

LÄS MER:Vackra platser att tälta på omkring Göteborg

LÄS MER:Bästa tipsen för att fjällvandra från Göteborg

En del av de saker Hanna Stenstad tycker ska finnas i ditt vandringsapotek.
En del av de saker Hanna Stenstad tycker ska finnas i ditt vandringsapotek. Bild: Gabriella Mohoff

Hanna Stenstads checklista för vandringsapoteket

• Leukoplast - förebygger skoskav

• Compeed skavsårsplåster

• Elastisk linda – för stukningar

• Sterila kompresser (brännskadekompresser)

• Kylbalsam eller svalkande aloe vera-gel

• Koksalt och spruta – rengöring

• Kompressplåster och sårförslutningstejp – för sårvård

• Antihistamintabletter – minska klåda vid brännskador och insektsbett.

• Myggmedel

• Pincett – för flisor och fästingar

• Alsolgel – rengör och lindrar klåda

• Alvedontabletter – smärtlindrande

• Xylocainsalva – smärtlindrande

• Vätskeersättning

• Solskyddsprodukt med en hög solskyddsfaktor, framförallt under sommarmånaderna

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

ANNONS