“Det kan verka som att vägen mot framgång har varit spikrak men jag har haft jäkligt mycket motgång och uppförsbacke också”, säger tv-kocken och entreprenören Leila Lindholm, som nu fyller 45 år.
“Det kan verka som att vägen mot framgång har varit spikrak men jag har haft jäkligt mycket motgång och uppförsbacke också”, säger tv-kocken och entreprenören Leila Lindholm, som nu fyller 45 år. Bild: Jessica Gow / TT

Kändiskocken Leila Lindholm drivs av att inspirera andra

Det har alltid handlat om mat för Leila Lindholm. Redan som barn bestämde hon sig för kockyrket. Att hon sedan skulle göra hundratals matprogram i tv och skriva kokböcker kunde hon knappast föreställa sig.

ANNONS

En dag år 2004 ringde Leila Lindholm till TV4 och förklarade varför hon borde få göra ett matlagningsprogram.

– Man lagade mat på ett annat sätt i tv då, ganska avancerade grejer och mera restaurangorienterat. Jag kände att behovet därute var något annat och jag tyckte att man borde inspirera folk mera i deras vardag.

Efter att ha utsetts till årets kvinnliga kock fem år tidigare och fått mycket uppmärksamhet var Leila Lindholm inte direkt okänd. Hon fick prova att laga mat i rutan under två veckor. Det slutade med frågan om hon ville göra hundra så kallade middagstips i kanalen. Hon behövde ungefär noll sekunders betänketid.

ANNONS

– Jag sa ja direkt. Otroligt kul för en ung tjej som jag, jag var väl 27 år, att få den möjligheten att dela med mig av mina matidéer. Det var ju nästan bara män i matlagnings-tv då.

Är sitt eget varumärke

Hennes tv-program kom att avlösa varandra; ”Leilas mat”, ”Leila bakar”, ”Leilas jul” är några av dem och mellan varven har hon gett ut böcker om mat och bak. I dag är hon sedan många år sitt eget varumärke och driver tillsammans med sin partner tre butiker och e-handel utifrån sitt koncept med kökstillbehör, bakdelikatesser, inredning med mera.

– Det kan verka som att vägen mot framgång har varit spikrak men jag har haft jäkligt mycket motgång och uppförsbacke också. Man måste fajtas för att komma i mål och inget är ju någonsin så enkelt som man tror. Jag ifrågasätter hela tiden mig själv, håller det här måttet, kan jag stå för det här?

Efter att tidigare ha drivit sex butiker och planerat för fler har de nu minskat kostymen och satsar allt mer på onlineaffären.

– All butikshandel har genomgått stora förändringar de senaste åren eftersom folk handlar mer på nätet. Så vi anpassar oss. Alla experter säger att vi går mot tuffare tider nu men jag är optimistisk ändå. Jag ser hellre möjligheter än problem.

ANNONS

Vill dela med sig

Man kan få intrycket att Leila Lindholm har ett mycket gott självförtroende men själv viftar hon bort det. Hon har ingen övertro på sin egen förmåga, det som drivit henne har alltid varit den där viljan att få inspirera andra. Att dela med sig.

Hennes tidigaste minnen är från insidan av olika kök.

– Jag gillade att vara med i köket och hjälpa till. När jag var tio år berättade en kompis att hennes storebror skulle söka en restaurangutbildning. Då fattade jag att man kan jobba med matlagning! Från den stunden var det självklart vad jag skulle göra.

Som nyutbildad kvinnlig kock fick hon jobb som kallskänka. Det var en bra start, men hon var också väldigt sugen på att arbeta i det varma köket.

– Om du var tjej så sorterades du per automatik in i kallköket, så var det bara på den tiden. Jag fick nästan hota mig till att få jobba i det varma köket.

Hur som helst gick det bra för henne och hon rekryterades till den skandinaviska restaurangen Aquavit i New York. Leila Lindholm hade vuxit upp i en lagomkultur där man helst inte skulle sticka ut – i New York gällde motsatsen om man ville komma någon vart.

ANNONS

Pappa från Marocko

När hon kom hem efter två år hade hon lärt sig att gå utanför sin bekvämlighetszon. Hon hade också börjat intressera sig för sitt ursprung – vem var hon egentligen och varifrån kom hon?

Hennes biologiska far var marockan men hon hade aldrig träffat honom eftersom han och hennes mamma bara hade haft en tillfällig relation. Som 23-åring tog hon mod till sig och ringde upp honom.

– Nu är jag jätteglad att jag tog den kontakten, det har hjälpt mig att bygga en stabilare grund för mitt liv. Om man har en sorg eller känner sig lite trasig tror jag man ska ta tag i det. Det kan vara otroligt jobbigt att deala med sina innersta känslor, men när man väl tar sig igenom det kommer man ut som en starkare människa.

Efter detta blev alla andra utmaningar bagatellartade. Som till exempel att ställa sig framför en tv-kamera och laga mat.

Leila Lindholm

Ålder: Fyller 45 år den 21 juni.

Gör: Entreprenör, tv-kock, författare.

Bor: Hus i Mariefred, lägenhet i Stockholm.

Familj: Sambo och två barn, 11 och 7 år.

Så firar hon födelsedagen: ”Med familjen. Vi är traditionella, det blir jordgubbstårta och så hoppas jag på fint väder så man kan vara utomhus.”

Om att fylla 45: ”Det är en speciell period nu mellan 40 och 50. Det händer mycket, inte minst på grund av barnen. Tiden går så fort och jag tänker ofta på att försöka vara närvarande i nuet. Du har din stund på jorden, vad gör du med den?”

Övriga intressen: Ridning och att fixa hemma i trädgården.

Det skulle hon aldrig laga hemma: Kalvlever, lutfisk eller surströmming.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS