Sagolikt vackra Long Beach i Sok San Bay.
Sagolikt vackra Long Beach i Sok San Bay.

Kambodjas nya stjärnor

Utanför Kambodjas kust finns en övärld som hamnar högt på listan över resmål dit unga, självständiga resenärer åker. På natursköna Koh Rong och dess grannar hittar man majestätisk frid och öde stränder. Men det gäller att skynda om man vill uppleva lugnet.

ANNONS
|

Tidig morgon. Vi lämnar den kambodjanska kuststaden Sihanuoukville strax efter soluppgången. Kaskaderna yr kring den avlånga färjans stäv när vi beger oss iväg över ett blågrönt hav bort mot öarna i soldiset. Till sista säte upptas båten av glada och förväntansfulla backpackers. Vår destination är ett av de senaste årens hetaste rykten bland yngre resenärer; den omtalade ön Koh Rong.

Det har gått snabbt för Koh Rong. I vida kretsar har ordet spridit sig: det är hit du bör åka nästa gång du besöker Sydostasien. Något som förstås fått konsekvenser för platsen. De som hoppas att möta en öde ö-känsla på Koh Rong riskerar att bli förvånade när båten närmar sig byn Koh Tui (även kallad Tuich). Då om inte förr blir det tydligt att man inte kommer ut från civilisationen genom att åka till Koh Rong utan snarare anländer till en komplett scen för unga ryggsäcksresenärer.

ANNONS

För all del, Koh Tui besitter en hemsnickrad charm och en skön avkopplande stämning. Husen är inbäddade i saftig grönska längs en ljus och finkornig strand. Restauranger, barer och budgethotell lutar sig mot varandra och vibrerar lätt av reggaelåtarnas bastoner. Dofter av bananpannkaka och grillad fisk hänger i luften.

Det är mycket människor, trångt och tätt, men också en känsla av trivsel och att vara bland vänner man inte hunnit lära känna än. Den partyscen som funnits i Sihanoukville i många år har delvis flyttat ut till Koh Tui.

Under min första kväll här äter jag en generöst upplagd barbeque-middag och tittar på eldkonstnärernas dagliga uppträdande. Bredvid mig råkar svenskarna Jesper Ståhl och Fredrik Dennerberg sitta. Båda är nöjda med resan till Koh Rong.

– Det är mycket bättre här än på många andra ställen i Asien. Mindre exploaterat. Du måste ta en av båtturerna runt ön och besöka Long Beach.

Själva hade de kvällen innan försökt gå tillbaka genom djungeln från just Long Beach.

– Gör inte det. Det kändes livsfarligt. Vi gick vilse och det blir helt nattsvart i skogen när solen gått ner.

Sagt och gjort, nästa dag gör jag en båtutflykt. Den börjar med en timmes snorkling kring lilla Pagoda Island, som pryds av ett litet tempel och är omgiven av fina korallrev.

ANNONS

Samma båt fortsätter sedan till Koh Rongs stora stjärna, Sok San Bay, en väldig bukt på andra sidan ön. Här vadar jag i land på den omtalade Long Beach och tappar nästan andan. Drivor av kritvit pudermjuk sand löper i många kilometer med mycket få människor inom synhåll. Bukten är långgrund hela vägen och saknar klippor och stenar.

En så formidabel strand som Long Beach förtjänar att vara allmän och orörd. I det skicket skulle stranden kunna växa till en turistattraktion av det slag som Kambodja så väl behöver och locka även nästa generation backpackers hit.

Dock är Sok San Bays dagar som obebyggd naturstrand räknade. Bukten är utleasad till en investmentgrupp och inom två år kommer enligt planerna en femstjärnigt resort, en golfbana och en flygplats byggas här. Å andra sidan har dessa planer försenats flera gånger tidigare och ingen vet hur lång tid de påbörjade byggena kommer att ta.

Oavsett hur det går med San Sok Bay kan majestätisk frid inhämtas även på andra håll på Koh Rong. På ön finns två byar till, betydligt lugnare än Koh Tui, och merparten av öns sammanlagt fyra mil sandstränder har fortfarande bara enstaka små hotell och guesthouses.

Dessutom ligger det en hel rad andra öar utanför kust-

ANNONS

staden Sihanoukville.

Det dröjde länge innan både backpackers och investerare såg potentialen hos dessa öar. Nu tycks allt hända på en gång.

Föreställningen om den oupptäckta djungelön har alltid haft en särskild lockelse på resenärer. I en tid då öarna som passar in i den berättelsen börjar bli allt färre i en allt snabbare takt, spelar Koh Rong definitivt sin roll med ovanlig lyskraft. Det behövs inte sägas att Kambodjas öar kommer förändras mycket på kort tid. Det är läge att åka nu om man vill uppleva Koh Rong och hennes grannar som bäst.

Koh Rong

Koh Rong är Kambodjas näst största ö, belägen 25 km utanför kuststaden Sihanoukville. Än så länge består öns innandöme av orörd regnskog. Det bor 2500 människor på ön, de flesta kring byn Koh Tui. Fridsökare kan välja guesthouses i byarna Damskal eller Prek Swey eller ännu mer rofyllda Lonely Beach.Den som vill kombinera sitt besök med något viktigt kan kontaktavolontärorganisationen Friendsof Koh Rong.

Koh Rong Sanloem

Koh Rongs vackra systerö ligger strax söderut och håller snabbt på att bli ett omtyckt men mer avskilt alternativ om man vill leva öliv i Kambodja. Här är det mindre livligt än på Koh Rong och de små hotellen ligger mer utspridda. De mest populära platserna att bo på är Saracen Bay, Star fish bay och Sunset beach.

Koh Ta Kiev

Som närmaste ö från Sihanoukvillefår Koh Ta Kiev ta emot många dagsutflykter. Öns tre stränder med tillhörande korallrev lockar. Vill man bo på ön finns sex enkla guest houses. Framtiden är oviss även för Koh Ta Kiev. I likhet med San Sok Bay på Koh Rong är hela ön leasad på 99 år av ett internationellt bolag med framtidsplaner på att utveckla ön.

Koh Russei

Även kallad Bamboo Island eller Koh Ru. En liten naturpärla nära Koh Ta Kiev som haft en handfull enkla guesthouses längs den mycket natursköna södra stranden. Lyxvillor har börjat byggas och kommer att uppta en stor del av ön, och möjligheterna att bo enklare och billigare blir allt färre.

Resa dit

Flera bolag flyger med två mellanlandningar från Göteborg till huvudstaden Phnom Penh varifrån inrikesflyg eller buss till Sihanoukville gäller. Pris tur och retur börjar på cirka 7 000 kronor.

Island Speed Ferry Cambodia kör båttrafik mellan Sihanoukville och Koh Rong för 20 USD tur och retur. Ta reda på vart på Koh Rong du ska, olika båtar går till olika bryggor.

Inresa i Kambodja kräver visum. Detta utfärdas på flygplatsen vid ankomst. Ta med en kopia av ditt pass samt 20 USD till avgiften.

Bo

Än så länge är det olika budget-alternativ som gäller på öarna utanför Sianoukville (med undantag för Bamboo Island). Det börjar dock dyka upp allt fler välskötta och nybyggda hotell i mellanklass.

Kommunikationer

Till turistorten Sianoukville kommer man vanligast med inrikesflyg eller minibussar från huvudstaden Phnom Phenh eller från Vietnam. Till öarna går det dagliga båtförbindelser. Från byn Koh Tui kan man enkelt dela på en taxibåt om man vill nå andra stränder.

Prisnivå

Kambodja är ett av debilligaste länderna i Sydostasien. 200 kronor räcker

oftast till ett hyfsat hotellrum med egen toalett. En varmrätt på en genomsnittlig restaurang kostar sällan mer än 30-40 kr.

Mat och dryck

Den lokala maten i Kambodja påminner om den i grannländerna Thailand och Vietnam, dock något mindre kryddstark. Missa inte Amok Trey, fisk bakad i bananblad med kokosmjölk och kryddor. På en ö som Koh Rong finns utmärkt pasta och pizza som kan sköljas ner med en kall Cambodia, det lokala ölet.

Bästa tid att resa

Under november till januariär vädret inte lika hett som resten av året och då är det dessutom torrperiod. Mentill Kambodja kan man resahela året. Även under regnperioden augusti-oktober,då regnet brukar falla i korta kraftiga skurar.

valuta

1 kambodjansk riel = cirka 460 svenska kronor.

Internet

Wifi är vanligt i Kambodja.

ANNONS