Silvana Imam uttrycker sig på många olika sätt. I år debuterar hon som skådespelare. "Jag letar alltid efter nya sätt att utvecklas", säger hon.
Silvana Imam uttrycker sig på många olika sätt. I år debuterar hon som skådespelare. "Jag letar alltid efter nya sätt att utvecklas", säger hon. Bild: Duygu Getiren/TT

”Jag följer universums flow”

Hon är en artist med starka åsikter och integritet. För Silvana Imam är det självklart att söka inåt när hon skapar sin konst.
–  Om det känns rätt för mig, då spelar det ingen roll vad andra tycker.

ANNONS

Snart debuterar Silvana Iman som skådespelare. Under sommaren har hon spelat in det polyamorösa relationsdramat ”Explosions in the heart”, där hon och danska Victoria Carmen Sonne gör huvudrollerna. Hon är även huvudrollsinnehavare i ”Dogborn”, en thriller om människosmuggling som filmades i Norrköping tidigare i år.

Skådespeleri har hon aldrig tidigare utövat, men hon betraktar det som en naturlig förlängning av sitt konstnärskap. Ett nytt territorium att orientera sig i, men i grunden en del av den helhet som utgör hennes yrke.

–  När det gäller kreativitet så ser jag inga gränser för någonting egentligen. För mig handlar det om vad jag vill säga och förmedla, de olika kreativa formerna är bara redskap. Det finns oändliga möjligheter. Jag är inte låst till en. Jag vill känna mig fri.

ANNONS

Att agera inför en kamera var spännande men kändes också väldigt naturligt, säger hon.

–  Det var både väldigt utlämnande och svårt. Men också så roligt att göra film, jag älskar det.

Mångfacetterad konstnär

Sedan Silvana Imam slog igenom som rappare 2014 har hon visat att hon inte är intresserad av sätta några gränser för sig själv. Hon är en mångfacetterad konstnär som förutom tre studioalbum också har skapat en utställning, en fotobok och varit rappande modell på modeveckan.

Till det kommer hennes ”agitatoriska” sida som ger Ted talks och håller brandtal mot rasism och diskriminering på Almedalsveckan. Och där finns också den folkliga sidan, som sommarpratar, medverkar i ”Så mycket bättre” och samarbetar med artister som Håkan Hellström.

Samt den företagsamma Silvana, som driver kreativ "hub" med Beatrice Eli i Hötorgsskraporna, och är delägare i erotikljudappen Ava Stories. Hon tillåter sig att göra det hon får lust med och går gärna in i nya samarbeten.

–  Jag följer bara universums flow. Jag letar alltid efter nya sätt att utvecklas. Eller vet du – jag vet inte ens om jag letar efter nya sätt, för de kommer till mig av sig själva. För att jag är så öppen och mottaglig.

Hon slog igenom när hon uppträdde på en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013, och hon skivdebuterade samma år. Publiken växte och 2017 blev hon årets artist på Grammisgalan. Hennes fans är hängivna, många såg upp till henne som en superhjälte som hade integritet, vågade vara politisk och stå för sina åsikter. Uppmärksamheten innebar också en press som nästan brände ut henne, vilket skildras i den Guldbaggebelönade dokumentären ”Silvana – väck mig när ni vaknat”.

ANNONS

Kom till Kiruna

I den får man också glimtar av Silvanas bakgrund. Hon kom till en flyktinganläggning i Kiruna som fyraåring, med en mamma som var språkvetare från Litauen och en pappa som var journalist och jurist från Syrien. Hon växte upp i Jakobsberg utanför Stockholm, en flerspråkig, duktig tjej som redan från början inte ville infoga sig i den ”tjejiga” normen. Hon var ensam i skolan men fann tillhörighet i basketlaget.

Hon älskar fortfarande basket – i somras släppte hon den officiella mästerskapslåten till damernas basket-EM 2021. En cirkel som slöts.

Framgångar kan ju skapa förväntningar på att fortsätta göra samma saker. Hur behåller man sin frihet och sin öppenhet i det?

–  Genom att söka och leta inåt. Det märks på energin om du gör något som inte kommer inifrån dig själv. För mig handlar det bara om att göra saker som är nära, som känns för mig. Om det känns för mig, då spelar det ingen roll vad andra tycker.

Silvana Imam uttrycker sig på många olika sätt. I år debuterar hon som skådespelare. "Jag letar alltid efter nya sätt att utvecklas", säger hon.
Silvana Imam uttrycker sig på många olika sätt. I år debuterar hon som skådespelare. "Jag letar alltid efter nya sätt att utvecklas", säger hon. Bild: Duygu Getiren/TT
Silvana Imam fyller 35 år.
Silvana Imam fyller 35 år. Bild: Duygu Getiren/TT

"När det gäller kreativitet så ser jag inga gränser för någonting egentligen."

Silvana Imam

Ålder: Fyller 35 år den 19 september.

Gör: Artist, skådespelare med mera.

Aktuell: Uppträder på Popaganda i Stockholm 8-9 oktober.

Bor: Stockholm.

Familj: Stor.

Om att fylla 35: ”Jag känner mig mycket lugnare ju äldre jag blir, och kanske inte så stressad som jag var förut.”

Så firar hon födelsedagen: ”Jag har haft en ganska vild sommar så jag är ganska trött nu ärligt talat. Men jag tänker något litet och intimt. Jag träffar ju så många människor hela tiden, och jag äskar det. Men ibland är det de nära i familjen som jag träffar minst, och det är dem jag vill fira mest med.”

Gör på fritiden: Ligger i soffan och kollar på serier och filmer.

Senast sett: ”The white lotus” på HBO Nordic.

Priser i urval: Musikförläggarnas pris för årets textförfattare 2015, årets homo vid QX-galan 2015, Grammis för årets artist 2016 och P3 Guldgalans pris Guldmicken för årets liveakt 2016.

ANNONS