Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gustav Vasas tårta och dressing på blåmögelost

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt tar hon tag i en riktigt lurig läsarfråga. Kanske kan du hjälpa till?

Hej på er alla kära läsare.

Härliga våren är äntligen här och jag älskar de ljusare nätterna och naturens givmildhet. Underbara grönsaker, rotfrukter och frukter bjuder nu på överflöd.

Dagens fråga kommer från Siv N och har legat i min brevhög ett tag. Den rör sig i ett stort spann och jag lägger ut hela brevet eftersom jag är osäker på att jag vet rätt svar på ett par av frågorna. Tveka inte att skriva in och ge mer kunskap i detta om det är någon därute som vet med säkerhet! Maila till [email protected]

Efterlyses: Gustav Vasas tårta

Hej!

Vinterns tidiga morgontimmar har jag ägnat åt att sortera och sanera matrecept som samlats på hög i många år. De flesta var recept som vid tillfället sett spännande ut men som aldrig blivit testade. Mycket av detta är nu slängt, men kvar är recepten som fortfarande verkar intressanta. Resultatet har blivit en kokbok i tre delar. Här kommer tre, helt olika, matrelaterade frågor som jag skulle vilja att du försöker hjälpa mig att få svar på.

  • Kuriosa: Bland urklippen fanns en not, som jag troligtvis kladdat ner från något radioprogram för kanske 30, 40 år sen: Gustav Vasas tårta. Några tankar om detta?
  • Nostalgi: Under makens och min studietid på sent 60-tal i Göteborg besökte vi ofta en restaurang som hette Fortuna. Namnet hade vi glömt tills det också poppade upp bland recepten. Vi minns att restaurangen, som serverade underbart goda elefantöron-stora wienerschnitzlar, låg någonstans bakom NK:s P-hus eller bort mot Kopparmärra. Maken och jag har olika åsikter om var. Hoppas du kan ge oss svaret. Var låg Fortuna?
  • Aktuellt: Jag gör oftast egna salladsdressingar, till exempel bluecheese-dressing. Tyvärr har jag inte hittat någon passande ost. De sorter jag testat gör dressingen stark och frän i smaken och inte särskilt god. Jag har tidigare erfarenhet av smulad blåmögelost, men hittar ingen sådan. Tacksam för tips. Kanske har du ett recept?

Hälsningar

Siv N

PS. Tack för en trevlig spalt!

LÄS MER: Recept: Pumpa på tre sätt till halloween

Hej Siv,

vi börjar med kuriosa. När det gäller Gustav Vasa har jag inte hittat någon bekräftad tårta, kaka eller bakelse. Men det finns kanske något som har skapats genom åren och som bär hans namn som jag inte vet om. Vad jag dock har förstått är att den käre konungen var mycket förtjust i socker och bakverk vilket resulterade i hemskt dåliga tänder. Bakverk i form av tårtor var inte så vanligt under första delen av 1500-talet. På den tiden friterade man mycket och gjorde småkakor och konfekt. Gustav Vasa sägs ha varit mycket förtjust i klenäter, som sockrades rikligt och smaksattes med kanel. Dessutom älskade han marcipanis, något som hade kommit på modet i Norden tack vare katolska munkar. Man blandade riven mandel med rosenvatten och socker och formade små limpor. Helt enkelt en tidig form av marsipan.

När det gäller nostalgi har jag hört mig för lite grann eftersom det var före min tid, och om jag har förstått det hela rätt låg Restaurang Fortuna i det som kallas för gamla tullhuset eller egentligen Radheska huset som ligger på Hamngatan 10. Kan detta stämma med era minnen?

Och slutligen aktuellt och då passar jag på att skicka med mitt recept på blåmögelostdressing. Själva sorten jag använder är den torra i små trekanter, blåmögelost typ roquefort eller annan. Hoppas den smakar som du önskar!

LÄS MER: Tre recept på goda och matiga soppor

Bluecheesedressing

4-6 personer

  • 1 dl majonnäs, helst egengjord
  • 2 dl gräddfil
  • några droppar citronsaft
  • 80 g torr blåmögelost, smula med en gaffel
  • salt och nymalen peppar (vit eller svart efter smak)

Gör gärna så här:

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Det kan gärna vara lite småbitar av ost i dressingen.
  2. Tillsätt eventuellt lite kallt vatten för att få önskad konsistens som passar en dipsås eller dressing.

LÄS MER: Här är maten vi antingen älskar eller hatar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.