Bilder av jordnötssmör på gröten eller till pannkakor är något som syns allt mer flitigt på sociala medier. Men hur nyttigt är det egentligen?
Bilder av jordnötssmör på gröten eller till pannkakor är något som syns allt mer flitigt på sociala medier. Men hur nyttigt är det egentligen? Bild: Nicklas Elmrin

Experten: Så nyttigt är trendiga jordnötssmör

Det proteinrika pålägget har blivit populärt på gröt och mackor. De mest inbitna träningsentusiasterna köper jordnötssmör på hink eller i pulverform. Men är det verkligen ett superlivsmedel?

ANNONS
|

Jordnötssmörsburkar erövrar allt fler hyllor i mataffärerna. För några år sedan fanns oftast bara en söt amerikansk variant gömd bland bakingredienserna. Nu har den fått sällskap av många olika ekologiska och osaltade varianter. Det dyker också upp allt fler smör gjorda av mandel, cashewnöt och hasselnöt.

Innehåller mycket energi

På sociala medier delar kända hälso- och träningsprofiler bilder där de äter jordnötssmör på allt från havregrynsgröt till pannkakor, ofta tillsammans med bär och skivad banan.

Nötsmör anses vara en bra källa till protein. Frågan är bara om den populära krämen verkligen är så nyttig?

Nutritionisten Hanna Eneroth.
Nutritionisten Hanna Eneroth. Bild: Jeanette Hägglund

Det lite tråkiga svaret från Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, är att det beror på vem man är och hur man äter det. För en person som tränar och gör av med mycket energi kan det vara ett bra sätt att fylla på reserverna.

ANNONS

– En liten mängd jordnötssmör kan fungera bra som energirikt snacks, för det ger mycket energi och näring. Men eftersom det innehåller så mycket energi kan det lätt slå över. Om du vill hålla vikten är det bättre att äta mer vanlig mat och frukt och grönsaker.

Om man vill ha ett hälsosamt pålägg kan man leta efter jordnötssmör utan tillsatt socker.
Om man vill ha ett hälsosamt pålägg kan man leta efter jordnötssmör utan tillsatt socker. Bild: Nicklas Elmrin

LÄS MER:Därför kan smörsyra vara en gamechanger för din hälsa

Jordnötssmör har blivit populärt i träningskretsar eftersom kroppen behöver protein för att bygga muskler. Smöret innehåller ungefär 23 procent protein, vilket är dubbelt så hög andel som exempelvis kvarg och keso. Det rymmer också en rad andra ämnen som är viktiga för kroppen.

– Fördelen med jordnötssmör är att det är väldigt näringstätt. En liten sked jordnötssmör kan ge dig mycket mineraler, vitaminer, fibrer och ganska bra fetter, säger Hanna Eneroth.

Jordnötssmör är inget dundermedel på något vis.

Det går att göra eget jordnötssmör genom att mixa nötter med lite olja och salt. Vissa smör i matbutiken innehåller mycket tillsatt socker och salt eller får sin krämiga konsistens av palmolja. Hanna Eneroths råd för att hitta en hälsosam variant är att granska burkarnas innehållsförteckning.

– Man kan kolla så att inte socker kommer alltför högt upp i ingredienslistan, säger hon.

Livsmedelsverket råd om nötter

  • Nötter och frön kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De mängder som ger positiva hälsoeffekter är ungefär ett par matskedar per dag.
  • För vegetarianer kan nötter och frön spela en viktig roll eftersom de bidrar med näringsämnen som det annars kan vara svårt att få i sig tillräckligt av, exempelvis kalcium, järn och zink.
  • Trots att de innehåller mycket kalorier verkar personer som äter nötter och frön, som en del av en hälsosam kost, ha lättare att hålla vikten.

Jordnötssmör har också börjat dyka upp i sortimentet på vissa träningssajter. Det säljs ofta i stora hinkar och presenteras som det ultimata mellanmålet efter ett hårt träningspass. Numera finns jordnötssmör även i pulverform och som den proteinberikade varianten ”fitnessbutter”.

ANNONS

Hanna Eneroth tycker dock att man ska äta det med måtta.

– Jordnötssmör är inget dundermedel på något vis. Man ska främst äta det för att det är gott, inte se det som något extra nyttigt som man behöver äta mycket av.

LÄS MER:Här är maten med oförtjänt dåligt rykte

ANNONS