Elin Östberg är illustratör och grafisk designer med egen webbshop där hon säljer sin konst. Mest populära är hennes Göteborgsmotiv och de små figurerna The Nooks. Att historien om The Nooks började på en stubbe i skogen är ingen slump. ”Djur och natur har alltid varit en stor passion för mig. Innan tecknade och målade jag mest naturmotiv – extremt mycket träd”, berättar hon.
Elin Östberg är illustratör och grafisk designer med egen webbshop där hon säljer sin konst. Mest populära är hennes Göteborgsmotiv och de små figurerna The Nooks. Att historien om The Nooks började på en stubbe i skogen är ingen slump. ”Djur och natur har alltid varit en stor passion för mig. Innan tecknade och målade jag mest naturmotiv – extremt mycket träd”, berättar hon. Bild: Anna Edlund

Elin skapar konstnärliga små figurer – som gör stor succé

Hennes små figurer The Nooks gör succé på Instagram, så även de rosaskimrande målningarna med Göteborgsmotiv. Illustratören Elin Östberg, som tecknat så länge hon kan minnas, kombinerar det konstnärliga skapande med arbetet som grafisk designer.

ANNONS

En liten figur på en stubbe i skogen, förtvivlad över att hans favoritträd huggits ner. Det var med den teckningen historien om The Nooks började.

– Många ställde frågor efter att jag lagt upp bilden på Instagram. Vem är han eller hon? Vad heter han? Vad har hänt?

Sex små figurer

Elin Östberg, illustratör och grafisk designer, ler en aning och förklarar att det sedan dess vuxit fram sex små figurer som hon kallar The Nooks.

– Namnet kommer från det engelska uttrycket nooks and crannies, skrymslen och vrån. Det var min kille som kom på det – figurerna var lite som hustomtar i mitt huvud i början. Det är ett enkelt och mysigt namn.

ANNONS

I nästa andetag berättar Elin att det inte funnits en enda period i livet då hon inte målat – ”jag fick akrylfärger och akvarell väldigt tidigt, och bild var alltid mitt favoritämne”. Att hon skulle vilja arbeta med någon typ av visuell kommunikation fanns hela tiden i bakhuvudet.

– Jag tycker om att berätta, både i bild och i ord. Ett tag trodde jag att det var animationsbranschen jag ville arbeta i och utbildade mig inom 3D-animation. Men efter att ha gjort praktik insåg jag att det nog inte var rätt för mig. Jag ville fortfarande hålla på med storytelling men inte film.

Startade eget

Efter det sökte Elin några jobb som grafisk designer, men utan framgång.

– Jag var novis, det var svårt, så jag bestämde mig för att starta eget.

Hon konstaterar att det var tufft i början. Men sedan tre år tillbaka, företaget startade hon för sju år sedan, behövs inte längre några extrajobb vid sidan av.

– Det känns så otroligt bra! Jag måste påminna mig själv ibland, om att jag faktiskt tagit mig hit. Självklart med stöd från familj, vänner och kollegor jag mött på vägen – men det är en häftig känsla, att jag i slutändan kan leva på min verksamhet.

ANNONS
Bild: Anna Edlund

För ett år sedan startade Elin även en webbshop och hon kombinerar det konstnärliga skapande med uppdrag åt kunder.

– Jag layoutar mycket tryckmaterial och tar fram grafiska identiteter. Att få förverkliga andras idéer är också väldigt roligt.

Nattliga motiv från Göteborg

När det gäller det konstnärliga – som hon delar med sig av på Instagram – är det The Nooks och Elins nattliga motiv av Göteborg som fått mest uppmärksamhet.

– Att folk vill lägga pengar på min konst… Jag blir fortfarande alldeles pirrig varje gång det kommer en beställning. Fast mina nooks skapade jag inte främst för pengarna utan för min egen skull. Men det är kul att så många tycker om dem.

Elin berättar att fem av figurerna bär på delar av henne själv – hon har portionerat ut sina olika personlighetsdrag.

– Den sjätte är en observatör, en påminnelse om att jag inte ska drunkna i mig själv. Honom kallar jag för Tagalong.

Återigen med ett leende fortsätter Elin:

– Han som satt på stubben heter Pi. Han är den omhändertagande ledartypen. Mi och Mo är alltid tillsammans. Mi är tecknaren och Mo är berättaren. Lo är högkänslig och sentimental och behöver vara för sig själv ibland medan Bo är motsatsen – spontan och utan konsekvenstänk.

ANNONS
Bild: Anna Edlund

I Elins studio hänger målningar både föreställande The Nooks och Göteborg i rosa och blått. Göteborgsmotiven kom till av en slump förra hösten då Elin gick igenom en tuff period med dödsfall i familjen. Hon upplevde att mörkret gjorde det extra svårt.

– Jag bestämde mig för att bli vän med mörkret, romantisera det. I den första bilden målade jag även in nooksen. Jag ville skapa en magisk stämning i natten och samtidigt bearbeta mina känslor. Det hjälpte otroligt mycket faktiskt. Sedan har det fått fortgå. De är mina populäraste motiv och väldigt roliga att arbeta med.

Digitalt skapande

Elin förklarar att mycket av hennes skapande sker digitalt.

– I övrigt använder jag akvarell, bläck och gouache. Gouache liknar akryl men beter sig som akvarell.

Hon pekar på en målning av The Nooks och berättar att den är gjord i gouache.

– Den senaste tiden har jag varit i en period då jag målat mina nooks i mystiska omgivningar. De är ute och utforskar – och för mig blir det ett sätt att även upptäcka mer om mig själv. Jag har fått förfrågningar gällande både barnprogram och böcker, men jag vet inte riktigt vad jag vill med nooksen än. Jag vet inte tillräckligt mycket om dem. Det får komma efterhand.

ANNONS

Vill göra en serienovell

Elin gör en kort paus men lägger därefter till:

– Eller en sak vet jag – jag skulle vilja göra en serienovell. Det blir nog nästa steg. Sedan får vi se.

Elin Östberg

Ålder: 28 år.

Familj: Sambo och katt.

Bor: Västra Göteborg.

Gör: Illustratör och grafisk designer.

Intressen: Naturen, vandra, cykla, rollspel.

Instagram: elinostberg

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS