Det här är Ozempic – bantningspreparat och diabetesmedicin

Det ska vara Hollywoods sämst bevarade hemlighet och har lett till brist på läkemedel för diabetiker. Användandet av Ozempic för viktnedgång blir allt vanligare.
GP förklarar vad det är för något och hur det fungerar.

ANNONS
|

Ozempic lanserades i Sverige 2018 och är en diabetesmedicin framtagen och producerad av det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk. Läkemedlet sänker blodsockret, vilket behövs för personer med typ 2 diabetes då deras blodsockernivåerna kan bli farligt höga.

Det har även visat sig leda till aptitförlust och illamående och därmed underlätta vid viktnedgång.

Läkemedlet skrivs nu ut även till personer diagnostiserade med fetma för att de ska gå ner i vikt. Novo Nordisk har även utvecklat Wegovy, ett läkemedel med samma aktiva substans som Ozempic, men som är framtaget för att användas som fetmabehandling. Det är dock inte lanserat i Sverige än.

ANNONS

– Detta är ett av de två absolut mest effektiva alternativen för viktnedgång, påtagligt mer effektiv än de vi haft tidigare, säger Björn Eliasson, medicinskt ansvarig på Sahlgrenskas obesitasmottagning.

Björn har fått betalt av Nova Nordisk för att hålla föreläsningar om behandling av övervikt.

Ozempic har blivit bantningsmedel

På sociala medier har Ozempic hyllats som ett bantningspreparat snarare än ett läkemedel. Bland annat har Elon Musk, vd för Tesla och Twitter, sagt att det är Ozempic som ligger bakom hans viktnedgång. Även komikern Chelsea Handler har sagt att hon tidigare tagit Ozempic, men att hon inte visste vad det var för medicin. Bantningsmetoden har beskrivits som ”Hollywoods sämst bevarade hemlighet”.

– Många kändisar tar det, alla som inte pratar om det tar det, säger Dr Daniel Ghiyam, som driver skönhetsklinik i Kalifornien, till The Guardian.

Dagens Nyheter har visat att Ozempic även skrivits ut i Sverige till personer som varken är överviktiga eller har diabetes.

Semaglutid gör viktnedgång lättare

Den aktiva ingrediensen i Ozempic heter semaglutid. Det efterliknar ett hormon, GLP-1, som finns naturligt i kroppen. GLP-1 produceras i tarmen och påverkar motoriken i magen och hur vi producerar insulin. Det påverkar även blodkärl och hjärta.

Semaglutid och GLP-1 påverkar både hjärnans och tarmsystemets mättnadssignaler. Hormonet gör också att mat stannar i din matsäck under en längre tid, vilket också bidrar till att man känner sig mätt snabbare.

ANNONS

– I praktiken är det så att personen snabbare blir mätt, man är inte lika hungrig och kan känna att vissa saker inte smakar lika mycket eller lika bra som innan, säger Björn Eliasson.

Flera som använder Ozempic har vittnat på sociala medier om att mat nu äcklar dem och att man inte klarar av att äta mer än små mängder.

I USA används ytterligare ett läkemedel som efterliknar GLP-1, tirzepatid, vid både diabetes och fetma. Även det har visat sig vara väldigt effektivt och enligt Björn Eliasson väntas det marknadsföras även i Sverige inom något år.

Brist på Ozempic efter ökat intresse

Användandet av semaglutid för viktnedgång har fått kritik då det orsakat brist på Ozempic, vilket drabbat den ursprungliga målgruppen – personer med diabetes typ 2. Sedan hösten 2022 har det varit återkommande brist på Ozempic inom den svenska vården då Novo Nordisk helt enkelt inte hinner hänga med på efterfrågan. Den bristande tillgången väntas vara återkommande även under 2023.

Enligt Björn Eliasson beror bristen på att när preparat med semaglutid skrivs ut för fetmabehandling i USA är efterfrågan där så stor att även utbudet i Europa påverkas.

Biverkningar vid användning av Ozempic

Ozempic är enligt diabetes- och obecitasläkaren Björn Eliasson ett väldigt säkert läkemedel. Det finns viss risk för inflammerad bukspottkörtel men de huvudsakliga biverkningarna är illamående och påverkan på matsmältningen.

ANNONS

– Den här gruppen av läkemedel innebär egentligen inte risk för några konstiga biverkningar. När det kommer till hjärt- och kärlsjukdom och njurskador så minskar semaglutid riskerna, säger Björn Eliasson.

Exakt hur behandling med semaglutid för övervikt ser ut på lång sikt är fortfarande oklart. Enligt en amerikansk studie från våren 2022 är det vanligt att de kilon man tappat medan man gick på Ozempic eller Wegovy kommer tillbaka när man slutar ta läkemedlet.

Björn Eliasson hoppas å andra sidan att det ska fungera att använda Ozempic som en tillfällig behandling och att man tillsammans med livsstilsförändringar kan behålla den nya lägre vikten även efter att man slutar ta läkemedel.

– Det här är fortfarande så pass nytt att alla frågor inte är besvarade. Så vad effekten är när man slutar vi vet faktiskt inte, säger Björn Eliasson.

LÄS MER:De blir utstirrade – för att de är tjocka

LÄS MER:Så kommer du i gång med rätt träning – för rätt ålder

LÄS MER:Cecilia, 48 år, lättar i vikt – med vanlig diabetesmedicin

ANNONS