Redan från barnsben fick konstnären och formgivaren Charlotte Olsson lära sig att vara rädd om saker och ta vara på så mycket som möjligt. Det är ett förhållningssätt som än i dag genomsyrar hennes konst och  projekt.
Redan från barnsben fick konstnären och formgivaren Charlotte Olsson lära sig att vara rädd om saker och ta vara på så mycket som möjligt. Det är ett förhållningssätt som än i dag genomsyrar hennes konst och projekt. Bild: Tommy Holl

Charlotte tar vara på allt enligt konstens alla regler

Ta vara på, ta vara på, ta vara på. Orden etsades in i konstnären Charlotte Olsson av föräldrarna och det genomsyrar hennes konst och alla hennes projekt.

ANNONS
|

Båda föräldrarna föddes innan andra världskriget, pappan 1929 och mamman 1939, de växte upp i kärva tider, liksom Charlottes mor- och farföräldrar.

– Mormor tog vara på precis allt, hon sydde exempelvis sommarklänningar av fodret i kappan och det är klart att allt sådant har präglat mig. Om jag någon gång tycker att något känns tufft kan jag bara tänka på vilka jag har bakom mig och vad de har gått igenom, säger Charlotte.

Kreativ från start

Kreativ har hon varit från födseln, skapandet av olika material har alltid lockat henne. När pappan föreslog att hon skulle bli läkare var det en idé som inte slog rot och började växa.

ANNONS

– Jag har två äldre syskon, den ena är jurist och den andra civilekonom. Pappa tyckte väl att det lät rimligt att även jag skulle utbilda mig, men jag kände mig skoltrött redan under min första skoldag så det kändes inte riktigt aktuellt, skrattar Charlotte.

Snart ett år gamle sonen Harry har inget emot att bistå mamma Charlotte i ateljén..
Snart ett år gamle sonen Harry har inget emot att bistå mamma Charlotte i ateljén.. Bild: Tommy Holl

Men från att känna lust till skapande till att formulera ”jag ska bli konstnär” var det ändå ett stort steg. Hon vet inte exakt när hon blev det heller. Det slog henne när hon satt på ett ställe i Danmark och hade en servett framför sig där det stod att något företag var established ett visst år.

– Jag skulle göra askar till mina sidenscarfs och tänkte att jag ville ha med när jag etablerade mig som konstnär. När jag började diskutera vilket år det var med familjen kunde vi inte säga exakt när och vi kom fram till att det måste ha varit när jag föddes, så nu står det established 1980 på askarna.

Brinner för sin konst

Charlotte brinner för sin konst. Champagne, hjärtan, korsetter, tårtor och en och annan hummer är vanliga motiv i hennes alster, exempelvis som mönster på tyger och scarfs, men också motiv på tavlor och Ballografpennor. Hennes verk skapas av återvunnet material, gammalt kvinnohantverk som ska slängas eller hamnar i femkronorskorgen på en loppis, spets, dukar och så vidare. Hon tar vara på gamla ramar, är ute och plockar plast ur havet. Allt kan komma till användning. I sin ateljé hemma i villan i Långedrag får sakerna nytt liv i färgglada skapelser. Och det går riktigt bra för den 39-åriga göteborgaren. I fjol blev hon årets soloföretagare och allt snurrar på i ett rasande högt tempo.

ANNONS

Hela familjen är engagerade i Charlottes skapande, hennes mamma sitter gärna och hjälper till med pilligt broderi eller knyter små rosetter, maken Calle är hennes allt i allo och för en liten tid sedan blev sonen Jack, 10, nyfiken på konst när han var nere i ateljén.

– Han ska ha sin första utställning på den lokala blomsteraffären den 1 juli, det är verkligen jätteroligt. Min familj är otroligt viktig för mig, jag hade aldrig kunnat klara allt om jag inte hade haft dem, säger hon.

Sjuk under graviditeten

Förra sommaren föddes familjens andra barn, lille Harry som nu är tio månader.

– Det dröjde ganska länge mellan barnen. Jag blev sjuk under min första graviditet och läkarna sa att jag inte skulle kunna få fler barn. Men i stället för att genomföra en operation fick jag ett tips om en klinik i Österrike av en vän. Jag åkte dit och kom hem åtta dagar senare helt symptomfri, berättar Charlotte.

Det är en väldigt aggressiv form av den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit hon lever med och det var många plågsamma år som följde efter graviditeten.

– Jag åt en massa mediciner som bröt ner mig fullständigt innan jag kom till Österrike där de jobbade mer med att se hela människan.

ANNONS

Noga med kost och träning

I dag är Charlotte symptomfri, men hon måste vara noga med kost, träning och balans i livet.

Charlottes hittills största internationella utställning gjorde hon för några år sedan på Europarådet för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

– Det kändes givetvis roligt att få vara med i ett sådant sammanhang, säger hon.

Ett av hennes konstverk, "The plastic heart of Scandinavia", det nästan tre meter höga hjärtat gjort av plastskräp, har många säkerligen sett, det har stått på Posthotellet och i ankomsthallen på Landvetter flygplats under en period.

– Jag fick hjälp av olika kända profiler som skickade skräp från jordens alla hörn.

Lever som hon lär

Hon är också engagerad i projektet "Världens vackraste skärgård" där man håller öarna rena från skräp som flyter i land och hon har gjort skulpturen ”The heart of Fjällbacka” med skräp från 101 olika öar som står i backen i det lilla bohuslänska samhället.

Ta vara på. Var rädd om. Så lever och lär Charlotte Olsson.

Charlotte Olsson

Ålder: 39 år.

Familj: Maken Calle och barnen Jack 10, och Harry, 10 månader och mamma Ingalill.

Bor: Hus i Långedrag.

Yrke: Konstnär och formgivare.

Gör gärna på fritiden: Älskar att jobba i trädgården, resa, laga mat och umgås med vänner.

Lyssnar på: Fransk jazz.

Tittar på: Trädtoppar och vågtoppar.

Aktuell: Med en svenskproducerad tygkollektion.

Hemsida: www.charlotteolsson.se

ANNONS