Carin Fouganthine har bytt yrke från servitris till banktjänsteman. Nu ska hon skriva en bok om sitt liv. Hon ser med hopp på framtiden trots de motgångar hon mött.
Carin Fouganthine har bytt yrke från servitris till banktjänsteman. Nu ska hon skriva en bok om sitt liv. Hon ser med hopp på framtiden trots de motgångar hon mött. Bild: Johan Tollgerdt

Carin Fouganthine skriver på ett nytt kapitel i livet

Det är lätt att dela in Carin Fouganthine liv i olika kapitel. Efter uppväxten i Mariestad, har hon arbetat som servitris och banktjänsteman i Paris.
– Varje kapitel handlar om att lämna något bakom mig och gå vidare i livet, förklarar Carin som nu skriver en bok som ska handla om livet.

ANNONS
|

Om Carin Fouganthines första kapitel startar i och med uppväxten i Göteborg och Mariestad, väcktes i tidig ålder en dröm om Frankrike. Kan ni gissa var den startade?

– Jo i farfars källare i Mariestad! berättar Carin.

Hon var åtta år gammal och minns sin farfar som stod i källartrappan.

– Vet du, farfars farfars farfars far kom från ett annat land, sa han.

Carin hajade till. Detta hade hon aldrig hört tidigare.

– Hela ansiktet lyste upp när han sa Frankrike därav familjens namn, drar hon sig till minnes.

Förverkligade barndomdrömmen

Brodern som släktforskat spekulerar i om någon förfader dragits med till Sverige i samband med att fransmannen Jean Bernadotte kröntes till kung Karl XIV Johan.

ANNONS

21 år gammal vill Carin förverkliga barndomsdrömmen och stiger av tåget på Gare de l’Est i Paris. Året är 1995 och nu startar ett nytt kapitel i livet.

– Paris är så spännande då vardagen är full av överraskningar, säger Carin och berättar om när hon knackade en okänd karl på ryggen för att be om en upplysning. Det var på Avenue des Champs-Elysées. Han vände sig om och svarade med amerikansk accent:

‘’You wanna work here?’’

Mannen visade sig vara chef på innekrogen Planet Hollywood med eminenta ägare som Sylvester Stallone, Bruce Willis, Demi Moore och Arnold Schwarzenegger.

Det gick snabbt att få anställning som servitris krogen och där träffade hon några av sina allra bästa vänner.

– Jag var jättestolt att jobba på en av världens mest kända avenyer Champs Elysées. Folk köade i timmar för att få bord, berättar hon när vi nått fram till stället där krogen låg på sin tid.

Krogbranschen lärde henne mycket om livet.

Carin fick till exempel insikt i att judar och muslimer kan sitta vid samma matbord på en restaurang, fastän säkerhetsläget är oroligt i Mellan Östern.

När en bank annonserade i Financial Times om personal några år senare, kände Carin att det var dags att gå vidare och blev en av nio anställda. Hon hade redan studerat ekonomi vid universitetet.

ANNONS

Senare i livet träffade Carin fransmannen Fred och det blev det giftermål i Mariestads domkyrka.

– De utländska vännerna fick där ett gott bevis på hur svensk jämställdhet fungerar. Prästen var kvinna. De gapade av förvåning, berättar hon och tänker på att bland annat i den katolska kyrkan är kvinnliga präster förbjudet.

Startade mammagrupp i Barcelona

När maken köpt ett textilföretag i Barcelona, fick Carin föräldraledighet från banken och det bar iväg till Katalonien. Där startade hon bland annat en mammagrupp för svenskor och hon fick presentera nyheter på svenska i lokala tv-satsningen Idiomas.

Detta var mitt under finanskrisen 2008. Många människor blev arbetslösa och tvingades lämna hem och hus.

Att lära sig katalanska var dock svårare än beräknat.

– Tur att mina barn Gustave och Cesar inte hade några hemligheter på katalanska, kommenterar hon med ett skratt.

Tack vare Astrid Lindgrens sagoböcker älskade de att tala svenska som idolerna i Saltkråkan, Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump.

Det tredje barnet skulle födas i Paris.

Två dagar före födseln var maken, au-pair flickan Elin från Göteborg och de två småbarnen på plats i god tid innan tågets avgång från stationen Estación de Francia.

Plötsligt meddelades i högtalarna att tågstrejk brutit. Alla tåg ställdes in.

ANNONS

Fyraårige Cesar, kom då med en skojig kommentar som fick alla att le, trots stressen.

– Blir det ingen baby nu, undrade han, berättar hon och ler gott.

Carin köpte en flygbiljett på vinst och förlust. Faran var att hon skulle stoppas vid incheckningen.

– Men jag var noga med att gå rakt fram, så säkerhetsvakterna inte skulle upptäcka att jag var gravid, säger hon.

Allt gick bra och Ida kom till världen som planerat med kejsarsnitt.

Återvände till Paris och arbetade med hållbarhet

När familjen efter sju år i Spanien återvände till Paris var Carin fortfarande populär hos bankchefen, som sa:

Som svenska är du perfekt att starta upp en ny avdelning med utbildning i företags samhällsansvar (CSR) med hållbarhet.

– I Sverige har vi med oss från barndomen att inte slänga metallburkar var som helst. Förmodligen har min utbildning övertygat kollegorna om att små miljögester spelar en stor roll, något de i sin tur kunnat föra med sig till bankens kunder.

Efter en rad tråkiga händelser med skilsmässa, en god vän som gått bort i sjukdom och en pojkvän som avlidit i hjärtattack, vill Carin Fouganthine nu ta ett sabbatsår.

Kanske kan det bli starten på ett nytt kapitel i hennes liv.

– Man vet aldrig när det är försent att njuta, säger Carin och citerar några rader ur Alingsås födde poeten Stig Johanssons "Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet".

ANNONS

Vi förflyttar oss till platsen Saint-Michel ett stenkast från Notre-Dame katedralen. I en co-workinglokal strax intill ska Carin nu skriva en bok om sina tankar om livet.

Givetvis försöker hon njuta av livet, som när hon med barnen dimper ned i Mariestad under julhelgen med mamma Harrieth och pappa Tom, samt syskonen Calle och Anna.

En sommar på Capri utanför Strömstad missar hon aldrig heller.

– Som så många andra laddar jag upp batterierna på klipporna. Utsikten över havet är oslagbar.

Carin Anna Fouganthine

Född: den 16 oktober 1974 i Skövde.

Har bott: i Mariestad, Göteborg, Paris och Barcelona. Har sommarstuga på Capri Strömstad.

Familj: Barnen Cesar, 15, Gustave 13 och Ida 11år.

Hobbys: Laga middagar, träffa vänner, njuta av promenader i Paris boulevarder.

Framtidsplaner: Skriva en bok.

ANNONS