Karoline har näsa för loppisfynd – här är hennes bästa tips

ANNONS
|

Ingen sommar utan en loppisrunda. Att besöka en bondauktion, följa en loppisguide i tidningen eller spontant svänga av när man ser en skylt vid vägkanten har blivit en folksport.

Vissa har tagit sitt vintageintresse till en högre nivå och gjort en hel livsstil av det. Jazzsångerskan Karoline Pettersson driver bloggen Karolines vintage, och var också medarrangör till den enorma gatuloppisen i Midsommarkransen i Stockholm i maj. I hennes och sambons charmiga funkislägenhet andas allt retro – från köksskåpen i original till tapetmönster, möbler och dekorerat porslin.

LÄS MER: Allt går inte att sälja på loppis – varning för mormors förbjudna päls

ANNONS

– Just porslin är det jag kikar mest efter på loppisar. Jag har alltid älskat porslin och dekorer och samlade på det redan innan jag flyttade hemifrån, säger Karoline.

Mormors vind

Annars var det i tonåren som passionen för gamla tider vaknade. Karoline ville inte haka på klasskompisarnas märkesklädesvurm, plaggen var dyra och hon ville ändå inte se ut som alla andra. I stället började hon använda sin mammas 1960-talsklänningar och letade plagg på sin mormors vind.

– Jag började med en tidig 1970-talsstil, med batik och utsvängda jeans. Det var i början av 2000-talet och det var både lätt och billigt att få till den stilen genom att sy lite själv. Sedan har jag backat bakåt i tiden allt mer, fram tills i år när jag tröttnat på 1940-talsstilen och i stället klär mig mer sent 1950- och tidigt 1960-tal igen. Jag misstänker att det beror på att jag fyller 30 nu, och absolut inte vill se äldre ut än jag är, säger Karoline med ett skratt.

LÄS MER: "Att samla är som en skattjakt"

Lägenheten är fylld med teakmöbler, men på några av väggarna sitter William Morris-tapeter från början av förra seklet. Karoline plockar gärna in andra epoker också, men de riktigt gamla möblerna och kopparna förvarar hon hemma i Norrland tills vidare.

ANNONS

– Jag har alltid älskat historia, och i början ville jag äga kläder från varje decennium. Nu för tiden är jag enormt kräsen, jag vet exakt vad jag gillar och i vilket skick något ska vara.

Populärt intresse

Sedan Karoline började intressera sig för vintage har hon hunnit flytta till Stockholm. Från att ha varit närmast ensam om sin stil i hemorten i Norrbotten har hon numera en hel umgängeskrets som delar samma hobby. Dessutom får hon numera finna sig i storstadspriser.

– Mina dyrgripar i porslinssamlingen har jag betalat runt 40 kronor per del för, och det tyckte jag var dyrt på den tiden. Numera har jag säkert mer än en månadslön i köksskåpet! I början var det jobbigt att inse hur många fler som delade mitt intresse här i Stockholm, men med tiden har jag insett att ju mer populärt något är, desto fler föremål dyker upp. Folk letar fram saker de inte vill ha och säljer dem, i stället för att låta dem samla damm på vinden, säger Karoline.

LÄS MER: Loppisfynd 2017 – årets tio trendföremål att hålla utkik efter


    Karoline Pettersson. Foto: Jessica Gow/TT
Karoline Pettersson. Foto: Jessica Gow/TT

Trots att Karoline numera har stenkoll på vilka porslinsdekorer som är ovanliga och hur en bra vintageklänning ska se ut, så är hon ganska förlåtande med skavanker.

ANNONS

– Man får ha förståelse för att en klänning från 1940-talet är lite sliten! Jag har inga problem med spruckna sömmar, det går ju att laga. En fläckig teakmöbel går ofta att få fin igen med rätt grejer. Då har jag mer problem med malhål i textilierna och stora sprickor i porslin, för det är svårare att fixa.

Karoline säger att allt handlar om en avvägning mellan vilket skick något är i, vilket pris säljaren vill ha och vart pengarna går.

– En loppis för välgörenhet kanske man inte prutar på, men annars vägrar jag betala överpriser. Särskilt om något har skavanker.

Ladda med mat

Inför sommaren har Karoline många tips att bjuda på, men ett av de viktigaste är att förbereda sig väl. Vara pigg och utsövd, ladda med mat, dricka ordentligt med vatten.

– Det låter lite lustigt, men det har hänt att jag befunnit mig på jättebra loppisar med massor av snyggt och ändå bara gått och tjurat för att jag inte är på topp. Man får tänka på att det är en sport, det här!

Karolines bästa tips inför loppisrundorna

1. Ladda ordentligt, så att inte humöret sviker dig.

2. Ta med sällskap! Jag och mamma brukar dela upp oss, plocka åt oss allt fint vi ser och sedan kolla igenom våra byten och välja ut guldkornen.

3. Skippa E4:an, kör (eller ännu hellre cykla) på småvägarna. De bästa loppisarna hittar du genom skyltar vid vägkanten.

4. Undvik malhål i textilier och stora sprickor i porslin, men ha överseende med övriga små skavanker.

5. Fynda hos släkten! Jag brukar titta i fotoalbum och fråga ”Fin lampa, har ni kvar den?”. Oftast står fynden i förrådet och samlar damm.

6. Googla när du besöker nya orter för att hitta bra loppisar.

7. Bor du i loppisfattiga områden, så finns det Facebookgrupper för alla specialintressen du kan tänka dig (som ”retro blomkrukor”).

8. Glöm inte att fråga om eventuell bakgrundshistoria till föremålen du fyndar. Jag brukar också berätta vad jag ska ge mitt fynd för framtid, som att vintageklänningen ska få följa med till Stockholm och dansa swing!

Karoline Pettersson

Ålder: 30 år.

Familj: Sambo och alldeles ny hundvalp.

Yrke: Sångerska, bloggare och musiklärare.

Blogg: Karolinesvintage.se.

ANNONS