Varning för mormors förbjudna päls

Gammelfasters ormskinnsskor, mormors krokodilskinnsväska och ozelotpälsen hon fick av morfar. Allt går att sälja på loppis, tänker du. Men det kan vara brottsligt.

ANNONS
|

- Om man inte vet hur gammal krokodilskinnsväskan är och vilken art det är ska man inte sälja den, säger Andrea Ljung, artskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Detsamma gäller för ormskinnsskorna och pälsen.

- Men sedan finns antikundantaget. Det är att föremål som bevisligen är äldre än den 3 mars 1947 får säljas lagligt inom EU.

Bevisa ursprunget

Det är inte helt enkelt att bevisa åldern på något, det bästa är om man har en bild på någon som bär plagget, eller ett brev som kan bevisa ursprunget. Jordbruksverket har mycket information på sin hemsida, men Andrea Ljung medger att det kan vara snårigt att hitta rätt i djungeln av arter och ursprungsländer.

ANNONS

- Många krokodilskinnsväskor är till exempel osäljbara för att man inte vet vilken art eller vilket ursprungsland det är. Ibland hänvisar vi till Naturhistoriska riksmuseet, de har experter som snabbt kan skilja en vargpäls från en coyotepäls.

- Vi brukar råda folk att behålla grejerna, kanske kommer det någon systerdotter som tycker att farmors ormskinnsskor är jättehäftiga, och att skänka bort dem får man.

Flyttar problemet

Andrea Ljung tycker dock inte att man ska skänka vidare sakerna till second hand-affärer, det är bara att flytta över problemet till någon annan. Och artskyddsexperterna är kluvna till även den tillåtna handeln.

- Vi tycker att det är bra att använda gamla saker, men om alla ser det vill alla ha det. Just nu ser vi en renässans för ormskinnsskor.

Även köpare ska se upp, det står klart och tydligt i lagen att man kan göra sig skyldig till artskyddsbrott även som köpare.

- Tänk alltid efter innan du köper, och är du osäker så låt bli.

TT

Fakta: Särskilt intyg krävs

Kläder och accessoarer från utrotningshotade djur får säljas med CITES-intyg om de tillverkats innan CITES kom till 1975. Du får alltså sälja ozelotpälsen från 50-talet, men du måste ha intyg från Jordbruksverket.

Antikundantaget innebär att sådant som bevisligen är äldre än den 3 mars 1947 får säljas utan intyg. Men man måste kunna bevisa det. Det räcker inte att säga att skorna eller pälsen är av typisk 40-talsmodell.

Se upp med allt som är gjort av kattdjur, orm, krokodil eller ödla om du inte är säker på ålder och ursprung.

ANNONS