Fixa mer frukt med smart spaljering

Vill du maxa mängden frukt på liten yta? Testa spaljering! Det ger mer sol, luft och värme åt trädet och är dessutom snyggt – men det kräver sin omvårdnad.

ANNONS
|

Att plocka äpplen i sitthöjd – eller närmast ligghöjd – är fullt möjligt i spaljéträdgården. Här växer de första frukterna några decimeter från marken. Genom att skära rätt och binda trädets grenar får man dem att växa utåt sidorna och utnyttjar utrymmet i trädgården effektivt.

– De flesta grenar växer inte naturligt i 90 graders vinkel, utan kanske snarare i 45 grader. Om man inte spaljerar växer det som det var tänkt, med stam och en krona högst upp. Spaljeringen bildar ett ramverk som man bestämmer att trädet ska hålla sig till, säger Ivo Gouweleeuw, som är trädvårdare på Skansen, där man har flera spaljerade träd.

ANNONS

LÄS MER:Alexandra Zazzi om hur du slipper slänga äpplen

Gynnsamt klimat

Ytterligare en fördel, utöver att det är platseffektivt, är att man skapar ett bra mikroklimat för trädet.

– Om det växer mot ett plank eller en mur blir det skyddat från blåst och dessutom generar det värme och skapar ett mer skonsamt klimat för trädet. Man kan odla saker som annars knappt är härdiga i zonen, säger Ivo Gouweleeuw.

"Att beskära ett spaljéträd är nog lättare än att beskära ett träd med naturlig form", säger trädvårdaren Ivo Gouweleeuw.
"Att beskära ett spaljéträd är nog lättare än att beskära ett träd med naturlig form", säger trädvårdaren Ivo Gouweleeuw. Bild: Janerik Henriksson/TT

Men en spaljering behöver inte bindas mot ett plank eller en mur – ställningen kan bestå av väl spända ståltrådar, armeringsnät eller färdiga spaljeringsnät som finns att köpa, plastade eller galvaniserade, med större eller mindre rutor. Se till att grenarna inte skaver mot stödet.

LÄS MER:Så tar du hand om alla dina äpplen

Planera

Innan man sätter igång gäller det att tänka efter – vilken form ska den få och hur stort blir trädet?

– Ta ett steg tillbaka och fundera på hur du vill att trädet ska växa – det är det som är hantverket. Här har man valt att låta äppelträdet växa i en klassisk u-form, säger Ivo och visar ett äppelträd som växer mot planket i köksträdgården i Skansens arbetarkvarter.

Bakom sitter en spaljé fäst med vinkeljärn, ungefär 20 centimeter ut från planket.

– Det är viktigt att trädet inte sitter för nära, då kan det skadas. Tänk också på att livslängden på planket förmodligen är kortare än livslängden på trädet.

ANNONS

LÄS MER:Skördetid med säsongens äpplen

Välj rätt

Så, dags att åka till plantskolan. Välj ett träd avsett för spaljering, köp ett litet träd som är lätt att forma eller ympa ett träd själv. Det är inte så svårt, försäkrar Ivo Gouweleeuw.

– Passa på att välja favoritäpplet från mormors trädgård. Det är viktigt att välja rätt grundstam att ympa det på, stammen och ympskottet måste vara kompatibla – fråga på plantskolan så att det blir rätt.

”För mycket krona skuggar de underliggande grenarna. Det här päronträdet kan byggas ut med ett grenpar till nästa år”, säger trädvårdaren Ivo Gouweleeuw om trädet som behöver beskäras.
”För mycket krona skuggar de underliggande grenarna. Det här päronträdet kan byggas ut med ett grenpar till nästa år”, säger trädvårdaren Ivo Gouweleeuw om trädet som behöver beskäras. Bild: Janerik Henriksson/TT

Välj sedan var på spaljén den första huvudförgreningen ska vara och bind grenarna vid den med ett mjukt snöre eller breda tygremsor.

– Ta absolut inte ståltråd eller något annat som kan skada. Tänk organiska material, tipsar Ivo.

Dokumentera

Intill äppelträdet på Skansen finns ett spaljerat päronträd som har fått växa för mycket på höjden och bildat en tydlig topp.

– Trädet har ju en grundriktning och det är att bilda en topp. När man spaljerar tvingar man trädet att välja en annan riktning. Det är viktigt att det inte bildas för mycket krona, den skuggar de underliggande grenarna. Päronträdet kan byggas ut med ett grenpar till nästa år.

Ivo Gouweleeuw tipsar om att dokumentera arbetet med sitt spaljerade träd.

– Fotografera och anteckna vad du har gjort och vad du vill göra, så får du överblick och håller en tydlig plan.

ANNONS

LÄS MER:Päron att njuta av nu och lite senare...

Mycket jobb

Tekniken att forma en vedartad växt efter en spaljé går att tillämpa på de flesta träd, men man måste börja när trädet är ungt och grenarna mjuka och fortfarande har mycket växtkraft. Bind upp grenar och skott på våren och beskär på sensommaren eller början av hösten. Ta bort skott som växer rätt ut från den platta formen. Spaljerade träd har många fördelar – men att försöka tukta naturen är ett pågående arbete som aldrig tar slut.

– Börjar man beskära ett träd har man skaffat sig ett jobb, men att beskära ett spaljéträd är nog lättare än att beskära ett träd med naturlig form, säger Ivo Gouweleeuw.

LÄS MER:Förläng utesäsongen med rätt belysning

Tips för att beskära

En stor del av underhållet med ett spaljerat träd är beskärning. Här är några grundläggande beskärningstips från trädvårdaren Ivo Gouweleeuw:

Lägg snittet rätt – håll sekatören vågrätt och knipsa precis ovanför en utåtväxande gren eller öga. Lämnar du en för lång ”tapp” blir det svårt för trädet att valla över såret.

Använd bra verktyg – Ivo har en vass, ren sekatör av ett bra märke och en japansk beskärningssåg.

Tvätta verktygen noga innan du beskär ett annat träd för att undvika att sprida sjukdomar.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Planera och dokumentera ditt arbete med spaljeringen. Här är Ivo Gouweleeuws skiss för ett persikoträd i Möjligheternas trädgård på Skansen.
Bild: Janerik Henriksson/TT

Med planering och rätt verktyg blir det enklare att fixa spaljering.
Bild: Janerik Henriksson/TT

De flesta grenar växer inte naturligt i 90 graders vinkel, utan kanske snarare i 45 grader. Vid spaljering tvingar man grenen att växa i en riktning man själv har bestämt.
Bild: Janerik Henriksson/TT

Det gäller att ympa på rätt ställe.
Bild: Janerik Henriksson/TT

Bind försiktigt med ett mjukt snöre eller en tygremsa om grenen som ska spaljeras. Ingen ståltråd eller något annat som kan skada trädet!
Bild: Janerik Henriksson/TT

Bild: Janerik Henriksson/TT

"Att beskära ett spaljéträd är nog lättare än att beskära ett träd med naturlig form", säger trädvårdaren Ivo Gouweleeuw.

Plus och minus med spaljering

Plus:

• Det ger mycket frukt som är lätt att plocka.

• Man får större frukter av bättre kvalitet.

• Frukten mognar tidigare och får mer färg tack vare solljuset.

• Trädet tar upp liten yta och blir vackert att se på.

• Trädet är rumsskapande och ger insynsskydd och vindskydd.

• Vid en mur, en vägg eller ett plank skapas ett gynnsamt mikroklimat för mer exotiska växter.

Minus:

• Arbetsintensivt.

• Det tar flera år innan spaljeringen är klar.

• Man tvingar trädet att växa på ett onaturligt vis.

• Om spaljeringen sitter på en husfasad kan husgrunden skadas av trädets rötter.

• Det är svårt att återskapa ett eftersatt spaljerat träd.

Källa: ”Hur man spaljerar kärnfrukt från spö till spaljéträd”, av Linnea Horgby, uppsats vid Göteborgs universitet

ANNONS