När Alexandra Zazzi gör sina frukostar med green bowl eller en god smoothie har hon frysta äpplen som sötningsmedel.
När Alexandra Zazzi gör sina frukostar med green bowl eller en god smoothie har hon frysta äpplen som sötningsmedel.

Alexandra Zazzi om hur du slipper slänga äpplen

GP:s matskribent Alexandra Zazzi skördar höstens läsarfrågor om äpplen. Bland annat får vi lära oss hur man med hjälp av en gammal sida ur Göteborgs-Posten skyddar äpplen från att bli dåliga.

ANNONS
|

Hej alla läsare!

Äppel-peppel vad min brevkorg svämmar över av äppelfrågor. Och de flesta handlar om vad man kan göra med dem. Men Lennart har en annorlunda fråga som jag inte lyckats bli klok på. Är det någon av er därute som har liknande problem?

Hej Alexandra!

Vi har ett äppleträd Aroma, som ger mycket frukt i år. Emellertid är (vissa av dom) onaturligt saftiga. Saften verkar fet och kladdig och ger ingen behaglig smakupplevelse. Vi undrar om detta är något speciellt för Aroma, eller speciellt för detta fruktrika år eller om det är något sjukligt hos frukten, som gör den olämplig som livsmedel.

ANNONS

Mvh. Lennart

Läsaren Lennart tycker att hans äpplen av sorten Aroma är onaturligt saftiga.
Läsaren Lennart tycker att hans äpplen av sorten Aroma är onaturligt saftiga. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Hej Lennart!

Spontant utan att riktigt ha sett dem känns det som om de har hängt för länge på trädet eller som om en svamp eller skadedjur kommit på besök. Det har ju varit en exceptionell sommar och skördeperioden har blivit tidigarelagd. Men jag riktar ut frågan. Har ni andra läsare något svar på Lennarts dilemma skriv gärna in till mat@gp.se.

Och nu vidare till brevskörden.

Hej Alexandra!

Äpplen, äpplen, äpplen. Hur gör jag för att inte slänga? Jag har aldrig haft så här mycket. Hälsar tacksamt och emotser kloka ord från dig.

Ignat Arash

Äpplen är ett otroligt bra och naturligt sötningsmedel.
Äpplen är ett otroligt bra och naturligt sötningsmedel. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Hej!

Ska man lägga sina äpplen i kylskåpet för att de skall hålla länge?

Tack på förhand, Lena.

Hej Ignat och Lena!

Jag försöker svara på båda Era frågor samtidigt. Ni vet säkert vid det här laget att jag håller en smalare livsstil än tidigare. Och just äpplen är ett otroligt bra och naturligt sötningsmedel. De flesta av mina äpplen kärnar jag ur, klyftar för att sedan sprida ut på en bricka och frysa. Sedan lägger jag dem i tättslutande plastpåsar (gärna vakuumpackade) för att använda vid behov. När jag vill göra mina frukostar med green bowl eller en god smoothie har jag frysta äpplen som sötningsmedel. Här kommer några av många användningsområden för frysta äppelklyftor:

ANNONS

1. Vänd i de sista 15 minuterna av rostade rotfrukter i ugn.

2. Späcka fläskkarrén till söndagssteken.

3. Koka med en rabarberstjälk, rödlök, ättikssprit, chili och honung och gör en snabb chutney.

4. Lägg ut i en smord ugnsform, strö över havregryn, socker och hyvlad smör. Grädda i ugn till en snabb äppelpaj.

5. Lägg i lätt sötat frityrsmet, fritera och servera med vaniljglass.

6. Mixa till puré, krama ihop med pumpakärnor, havreflarn, linfrön, chiafrön och annat valfritt gott, rosta i ugn till granola. (200 grader 25 minuter, rör om då och då).

När det gäller förvaring av plockade äpplen så mår de allra bäst av att ha plockats försiktigt från trädet med stjälken kvar (annars blir det ett hål som släpper in bakterier, svampar mm). Välj noga de äpplen du skall förvara, inga märken eller stötskador på skalet. Har de någon synlig skada, skär bort och gör annat på dem. (Typ mos, must eller frysta klyftor mm). Välj hellre att förvara så många äpplen du tror du kan äta hellre än att ta hand om för många som du sedan får slänga.

Äpplen bör förvaras kallt och mörkt, gärna 4-10 grader för bäst hållbarhet. En frostskyddad bod eller liknande funkar fint för större mängder. Slår man in sina äpplen ett och ett i en gammal Göteborgs-Posten-sida, så skyddar man de intilliggande frukterna om någon börjar bli dålig.

ANNONS

LÄS MER:Här är grönsakerna du inte bör förvara i kylskåpet

Så Lena, om du har plats i kylskåpet, lägg dem gärna där men slå in dem i tidningspapper.

Och allra sist:

Gör torkade äppelringar! Gör i ugn, kärna ur, skiva i skivor (2-3 mm) låt torka på bakplåtspapper över natten i 60-70 grader med en träslev för att skapa en glipa i ugnsluckan och släppa ut fukten.

Supergott nyttigt godis!

Ha en underbar hösthelg kära vänner!

ANNONS