Äventyraren Annelie Pompe har bestigit det högsta berget på varje kontinent. Hon har också slagit världsrekord i fridykning. "Numera har jag ett stort inre lugn oavsett vad som händer runt omkring mig", säger Annelie, som med jämna mellanrum skriver krönikor i GP. Nu fyller hon 40 år.
Äventyraren Annelie Pompe har bestigit det högsta berget på varje kontinent. Hon har också slagit världsrekord i fridykning. "Numera har jag ett stort inre lugn oavsett vad som händer runt omkring mig", säger Annelie, som med jämna mellanrum skriver krönikor i GP. Nu fyller hon 40 år. Bild: Emil Sergel

Annelies vardag handlar om att uppfylla drömmarna

Äventyraren och GP-krönikören Annelie Pompe har bestigit de högsta bergen och dykt i de djupaste haven. Men det är inte adrenalinkickarna som driver, utan naturen och närvarokänslan.
– Om vi pratar om risker vore det mycket läskigare att köra bil.

ANNONS
|

Som äventyrare är Annelie Pompe unik. Förutom att hon har gjort ”seven summits” – vilket innebär att hon har bestigit det högsta berget på varje kontinent – har hon slagit världsrekord i fridykning, som är djupdykning på bara ett enda stort andetag.

Sitt första världsrekord erövrade hon 2010 i Röda havet efter att ha simmat 126 meter rakt ner. Ett halvår senare besteg hon som första svenska kvinna Mount Everest topp via bergets norra sida.

Dela upplevelser med andra

För hennes del är det dock inte tävlingsmomentet – högst, djupast, snabbast eller längst – som triggar, utan friheten, nyfikenheten och upplevelsen av total närvaro. Men också känslan av att klara av saker och dela upplevelser med andra.

ANNONS

– Min vardag handlar om att uppfylla mina drömmar, men också att om att bygga en tillit till mig själv. Jag älskar att pusha mig.

2019 deltog Annelie i SVT-succén ”Mästarnas Mästare”. Övre raden från vänster: Staffan Olsson, Anders Södergren, Annelie Pompe, Kim Martin och Henrik Larsson. Nedre raden från vänster: Tommy Salo, Marita Skogum, Kjell Isaksson och Mikaela Laurén. Vid fototillfället saknades Carolina Klüft, som också fanns med bland tävlingsdeltagarna den här säsongen.
2019 deltog Annelie i SVT-succén ”Mästarnas Mästare”. Övre raden från vänster: Staffan Olsson, Anders Södergren, Annelie Pompe, Kim Martin och Henrik Larsson. Nedre raden från vänster: Tommy Salo, Marita Skogum, Kjell Isaksson och Mikaela Laurén. Vid fototillfället saknades Carolina Klüft, som också fanns med bland tävlingsdeltagarna den här säsongen. Bild: Fredrik Sandberg

Som exempel tar hon SVT-programmet ”Mästarnas mästare” där hon medverkade för två år sedan, och tävlingarna där. I programmet var Pernilla Wiberg en av tävlingsledarna.

– Jag tittade inte så mycket på de andra utan gjorde mitt bästa i varje gren. Vid ett tillfälle sade Pernilla till mig: ”Du måste få fram djävulen i dig.” Men jag saknar instinkten att tävla mot andra, säger Annelie och skrattar.

LÄS MER:Förundran är en källa till en särskild glädje

Önskan att uppfylla sina drömmar är inte bara stark hos Annelie Pompe, den är i allra högsta grad verklig. I grunden handlar det om att ta kommandot över sitt eget liv.

– Alla föds med en vilja att överleva och förstå världen. När det lilla barnet fått sin mat kommer lusten att utforska. Men det är lätt hänt att man blir rädd. Man vågar inte utan stagnerar där man är, vilket är tryggt men tråkigt. Att ta sig ut i naturen blir något farligt och i stället stannar vi hemma.

Själv var hon ett rastlöst barn med massor av energi. Den fick hon utlopp för ute i naturen tillsammans med sina föräldrar. Både pappa och mamma var flitiga friluftsmänniskor som ofta tog med sig Annelie och lillebror Thomas ut på vandringsleder, i skidspåren eller till något vatten. Intresset för världen under vattenytan fick hon av sin pappa som höll på med fridykning.

ANNONS

– Men varken han eller mamma är risktagande personer. Mamma är dessutom väldigt orolig av sig. Samtidigt har hon varit modig när det gäller mig och alltid trott på att jag ska klara det jag har tagit mig an.

– Men för mig har det inte handlat om adrenalinkickar och att ta risker, utan om naturupplevelsen.

Svensk juniormästare i klättring

I 13-årsåldern tjatade Annelie sig in på klätterklubben trots att hon var för ung för sporten. Där visade det sig snart att hon var en talang och redan som 14-åring blev hon svensk juniormästare i klättring. Året efter fick hon en livsavgörande aha-upplevelse.

– Jag läste en bok av psykologen Lars-Eric Uneståhl om mental träning. Han skrev att hur vi tänker påverkar vår kropp, hur vi ser på oss själva och på världen. Det var viktigt att förstå.

– Det här att styrkan kan komma inifrån och ut i kroppen har varit jätteviktigt för mig. Jag önskar att alla barn får lära sig det tidigt.

Lära sig vad?

– Hur hjärnan funkar, men också att man har stort ansvar själv, vilket är den utmanande biten. Det roliga är att man ofta klarar mycket mer än vad man tror.

Annelie ihop med sin hund Doglas.
Annelie ihop med sin hund Doglas. Bild: Privat

Hon tar sina egna erfarenheter som exempel. Både att bestiga väldigt höga berg eller att göra djupa fridyk är kontrollsporter som kräver lika mycket mental träning som fysisk.

ANNONS

– Numera har jag ett stort inre lugn oavsett vad som händer runt omkring mig. Jag är tillfreds med mig själv och känner att jag inte behöver bevisa något.

Apropå det – tänker du ge dig på Mount Everest igen?

– Nej, jag har lovat mamma att inte göra om det. Det tar för mycket på kroppen. För mig tog det två år innan jag hade återhämtat mig. Däremot ska jag bestiga Kebnekaise i början av mars. Jag har aldrig varit där uppe så det ska bli väldigt roligt.

Annelie Pompe

Ålder: Fyller 40 år den 25 februari.

Gör: Äventyrare, föreläsare, fotograf, krönikör i Göteborgs-Posten och författare. Guidar i meditation och mental träning och håller yogaklasser.

Bor: På en husbåt på Västkusten.

Familj: Mamma, pappa, lillebror och hunden Doglas, 3 år.

Aktuell: Med boken ”Naturnära äventyr” om äventyr och friluftsliv i Skandinavien.

Om att fylla 40: ”Det känns bra, eller – det känns ingenting. Inget förändras.”

Så firar hon födelsedagen: ”Jag är ingen partymänniska, så jag och en vän som fyller år dagen före mig har bestämt att vi ska resa bort. Drömmen var att åka till Costa Rica, men nu blir det kanske till en skidort någonstans i Sverige.”

Framtiden: ”Jag håller på att utbilda mig till helikopterpilot. Det är väldigt roligt.”

Läser: ”Just nu fantasy av författaren Terry Brooks. Och körkortsteori för helikopterkortet.”

Styrka: ”Jag är lugn.”

Svaghet: ”Migrän är min största svaghet.”

ANNONS