Varje år besöker en stor mängd turister Göteborg för att uppleva stan. Främst från andra delar av Sverige, men också från länder som Tyskland, England, Frankrike, USA, Spanien och våra nordiska grannländer. Enligt Göteborg & Co hade Göteborgsregionen 5,58 miljoner gästnätter under 2023, vilket var 10 procent fler än 2019.
Utländska turister söker sig ofta till turistbyrån vid Kungsportsplatsen för att få tips på aktiviteter. Av deras besökare kommer 70 procent från andra länder.
En förstagångsbesökare vill ofta ta en guidad sightseeingtur för att få se de mest intressanta platserna i stan. Dessutom vill de gärna åka ut i skärgården, berättar Marina Lindbom, teamledare på turistbyrån.
– Den är väldigt exklusiv för utländska turister, och det fantastiska är att det går att ta sig till Vrångö i söder och Rörö i norr på bara en kollektivtrafikbiljett.
Hon säger att turisterna uppskattar närheten till naturen, för många vill ut och vandra. Vad en del däremot inte uppskattar är svårigheten att betala med kontanter. En del besökare har till och med växlat in hela sin reskassa till kontanter. Då vet de inte vad de ska göra med sina pengar och hur de ska kunna betala dricks, berättar Marina Lindbom.
Turister vill testa surströmming och att fika i Göteborg
Maten brukar vara viktig när man besöker andra länder. Det gäller även i Göteborg och turisterna vill gärna ha restaurangtips. Marina Lindbom berättar att de är nyfikna på typiska svenskar rätter: köttbullar, räkmacka, fisk och skaldjur, smörgåsbord och surströmming. Det sistnämnda brukar hon ändå avråda från.
– De har också sett begreppet fika och undrar vad det är. När de får veta vad det är, vill de testa att fika, så vi får tipsa dem om olika kaféer i stan.
Vädret är ett hett samtalsämne bland oss svenskar, men det är inte alls lika viktigt för utländska turister, upplever hon. För det är inte för vädret de kommer hit. Engelsmännen skrattar och menar att de känner igen regnet, medan sydeuropéer uppskattar en sval sommar med tanke på deras värmeböljor.
Här listar vi saker att göra i Göteborg som turist:
Besök Haga
Sedan dess har Haga förändrats från timmerhus till mer moderna bostadshus, men mycket av de gamla stilen syns framför allt på den turisttäta Haga Nygata där de gamla husen från 1800-talet finns kvar.
I Haga finns butiker, restauranger och kaféer som är välbesökta året runt av turister från många olika länder. Där kan man bland annat köpa leksaker, olivolja, kläder, godis och choklad, inredning, smycken, vantar och den välkända stora Hagabullen.
I advent brukar det vara julmarknad i Haga och på våren brukar Haga Bluegrass Street Festival sprida skön musik i området.
Från centralstationen och Brunnsparken går flera spårvagnar som stannar vid Hagakyrkan. Därifrån tar det några minuter att gå till Haga.
Besök Liseberg
Parken öppnar under den senare delen av april och stänger en bit in i september.
Under juni till augusti är parken öppen majoriteten av dagarna. Men man kan även besöka Liseberg under Halloween och i juletid när det är julmarknad där.
På Liseberg finns cirka 40 attraktioner och karuseller för både små och stora.
De små kan ta en tur i till exempel Flygis, Hoppalång, Cyklonen och köra Farfarsbilarna. De större kan åka Aerospin, Balder, Helix, Uppswinget och Valkyria, till exempel.
I parken kan man även ha femkamp, spela olika spel i spelhuset och försöka vinna godsaker och annat på lyckohjulen.
Vill man inte åka någon av attraktionerna kan man i stället ta en promenad i den blommande parken, handla gosedjurskaniner och godis och äta och dricka på något av alla matställen. Vill man äta medhavd mat finns flera picknickplatser.
Priset varierar beroende på vad man vill göra i parken och i vilken ålder man är. Information om priser och öppettider finns på Lisebergs hemsida.
Åk Paddan
Under högsommaren går det flera turer om dagen och hoppar på båten gör man på Kungsportsplatsen. Turen tar 50 minuter och kostar från 250 kronor.
Besök Göteborgs skärgård
I skärgården kan man bland annat besöka någon av alla badplatser, promenera, titta på vacker och blommande natur, ta en hamnpromenad, shoppa, äta och dricka, ta en kajaktur, och ta en svängom på Brännö brygga.
Man kan också åka på skaldjurskryssning i skärgården, få en guidad skärgårdstur och åka på sälsafari och olika fisketurer.
Till de flesta av öarna kan man ta sig med en kortare båttur via kollektivtrafiken från Saltholmen, Stenpiren eller Lilla Varholmen.
Vill man bo på en skärgårdsö finns hotell, lägenheter, stugor och vandrarhem att boka.
Till öarna kan man åka året runt, men allt är inte öppen hela året, så på vintern är det bättre att välja de större öarna då utbudet av till exempel restauranger är större.
Ät en räkmacka i Göteborg
Vill man slå på stort har Göteborg sex restaurangen med en stjärna i Guide Michelin, de är SK Mat, 28+, Koka, Signum, Project och Bhoga. Den sistnämnda är dock under renovering och öppnar under 2025.
Vill man inte tömma spargrisen för ett restaurangbesök är staden full av restauranger i alla prisklasser och smaker. Man kan till exempel äta mat från Indien, Italien, Thailand, Frankrike, Grekland, Spanien, Etiopien och Österrike. Men också husmanskost, burgare och vegetariskt.
På och runt Avenyn finns många restauranger och barer att välja bland.
Är man i stället fikasugen finns det gott om kaféer i till exempel Haga, Vasastan, på Linnégatan, i Majorna och på och runt Avenyn.
Besök Slottsskogen
Där kan man promenera, ha picknick, leka, gå på konsert, äta, fika, sola, titta på blommor, plocka frukt och titta på djur. I parken finns älgar, sälar, pingviner, gäss, kaniner, renar, grisar, hjortar, hästar och getter, som passar barnfamiljer.
Att besöka parken är gratis och spårvagnslinjerna 1, 2, och 6 går från Brunnsparken till Linnéplatsen som ligger vid Slottsskogen.
Besök Trädgårdsföreningen
Där finns en lekplats och många bänkar där alla kan sitta och vila en stund.
Där finns en stor mängd rabatter med tusentals blommor och växter som främst blommar under våren och sommaren. Cirka 650 träd gör parken extra grönskande.
Parken är känd för sitt rosarium där 2 000 rosenbuskar blommar färgglatt under sommaren.
I Palmhuset kan man få lite tropisk tropisk värme och få njuta av exotiska växter från olika delar av världens hörn, som kamelior, olivträd, en kakaoplanta, jättenäckrosen, spansk mossa, palmer och ormbunkar
I parken finns Rosenkaféet där man kan äta och dricka, samma i Café Grindstugan där har de också livemusik på kvällarna från mitten av april till slutet av september.
Det är gratis att besöka parken och den är öppen året runt. Mellan 1 oktober och 30 april är den öppen mellan klockan 07 och 18, och mellan 1 maj och 30 september är den öppen mellan klockan 07 och 20.
Besök hantverksbryggerier
Till exempel finns:
Vega Bryggeri, som har restaurang och taproom på
Manufakturgatan 2.
Poppels Bryggeri, som har Poppels Öl & Mat i Jonsered, och Poppels Citybryggeri på Vikingsgatan 1.
Spike Brewery, som har ett taproom i Slakthuset Gamlestaden.
Dugges bryggeri med ölpuben Dugges Pils på Plantagegatan 3A.
Beerbliotek, som har taproom på Varholmsgatan 4.
Två feta grisar, som har pub, taproom och aktiviteter på Stenkolsgatan 15.
Sad Robot Brewing, som har bryggeripub med mat på Aröds Industriväg 40.
Stigbergets, som har bryggeribar på Ringön, restaurang Shangri-La på Gamla Varvsgatan 1 och Hagabions café på Linnégatan 21.
Shoppa i Göteborg
På Östra Hamngatan ligger NK med exklusiva märken, i Brunnsparken ligger shoppinggallerian Arkaden och på och runt Kungsgatan ligger en stor mängd butiker där man kan köpa kläder, skor, böcker, skönhetsvård, smink, smycken och teknik.
På Haga Nygata kan man till exempel köpa kläder, smycken, inredning, delikatesser, olivolja, tvålar, choklad och godis, antikt och leksaker.
Gillar man vintage, antikt och second hand, finns över 100 butiker i och runt Göteborg. Till exempel har Stadsmissionen, Myrorna, Röda Korset och Erikshjälpen second hand-butiker runt om i stan.
Besök Feskekörka
Till sommaren öppnar de också en pråm i kanalen med plats för drygt 100 gäster där man kan äta och dricka. Längre fram planeras det för ännu fler uteserveringar med flera hundra platser. Pråmen kommer att vara öppen dagar, kvällar och helger.
Stora Saluhallen
I dag är saluhallen en varmare plats, där man kan köpa med sig bland annat charkprodukter, fisk och skaldjur, frukt och grönsaker, te, ost, bröd och bakverk, oliver och vilt.
Vill man äta och dricka finns ett stort urval av matställen och restauranger som serverar mat och dryck.
Saluhallen är öppen måndag-onsdag 10.00-18.00, torsdag-fredag 10.00-19.00, lördag 10.00-17.00. På söndagar är det stängt.
Besök ett museum
Maritiman vid Packhusplatsen är ett flytande fartygsmuseum med tio olika fartyg från olika tidsepoker.
På Medicinhistoriska museet, Östra hamngatan 11, får man lära sig om Göteborgs medicinhistoria under 400 år.
På Göteborgs Naturhistoriska Museum, Museivägen 10, kan man se människans historia, lära sig om vilda djur från hela världen, se blåvalen som strandade i Askimsviken år 1865. I däggdjurssalen finns till exempel renar, elefanter, hjortar, en giraff, olika sorters apor, björnar, lejon, älgar en noshörning och en flodhäst att titta på.
Röhsska museet på Vasagatan 39 är landets enda specialmuseum för design och konsthantverk. Där finns en bland annat utställning som föremål från 1700-talet, unika konsthantverk från Östasien, en stor silversamling, och en samling stolar från 1600-talet fram till i dag.
På Sjöfartsmuseet Akvariet, Karl Johansgatan 1-3, får man lära sig allt om havet och dess historia. Man får ta del av personliga berättelser, se hundratals föremål, bilder och filmer. Där kan man även testa en fartygssimulator och besöka Akvariet som innehåller flera hundra arter av vattenlevande djur och växter. Det finns också aktiviteter för barn i olika åldrar.
Entréavgiften varierar, för exakt pris se respektive museums hemsida.
Besök Universeum
Där kan man gå bland annat gå in i Reptilariet och titta på några av världens giftigaste ormar, i den varma regnskogen delar man plats med apor och fåglar, i Vildmarken finns paddor, snok, fiskar och grodor och kliver man in i Akvariehallen ser man hajar, exotiska fiskar och rockor.
På Universeum kan man också bland annat få lära sig om rymden, matte, kroppen, och kemi. För de allra minsta finns mycket aktiviteter på Miniverseum.
Universeum ligger granne med Liseberg.
Lejontrappan, Färjenäsparken och Eriksberg
Parken passar både vuxna och barn för där finns bland annat lekplats motionsslinga och utegym, fotbollsplan, skejtpark, basketplan, stor gräsmatta för utomhuslekar, fruktlund, strandpromenad och sandstränder. Fika kan man göra på ett av stans äldsta kaféer, ”Flickorna på Färjenäs”. Dit kan man åka med Älvsnabben.
Hennes andra tips är att hyra elbåt vid Lejontrappan, Brunnsparken på sommaren för att själv upptäcka stan, och att ta en kajpromenad på Eriksberg, Hisingen.
LÄS MER:Sveriges största hotellsvit finns på Grand Hôtel i Stockholm
LÄS MER:13 hotell i Göteborg med pool
LÄS MER:Tips på elva unika semesterboenden att hyra i sommar