En skön sommarkväll kan det vara mysigt att sitta på en takbar och äta och dricka något gott. I Göteborg finns flera trevliga takterrasser, bland annat finns Pam´s Rooftop pool club på Jacy’z (bilden),  Moreno på Stigbergstorget, Skanshof på Skanstorget, Linnéterrassen på Linnégatan, Taket på Comfort Hotel, Skeppsbron samt  Cielo Hotel Bellora och John Scott’s på Kungsportsavenyn.
En skön sommarkväll kan det vara mysigt att sitta på en takbar och äta och dricka något gott. I Göteborg finns flera trevliga takterrasser, bland annat finns Pam´s Rooftop pool club på Jacy’z (bilden), Moreno på Stigbergstorget, Skanshof på Skanstorget, Linnéterrassen på Linnégatan, Taket på Comfort Hotel, Skeppsbron samt Cielo Hotel Bellora och John Scott’s på Kungsportsavenyn. Bild: Julio Chang

14 saker att göra när du är på besök i Göteborg

Göteborg är ett populärt resmål som lockar både svenska och utländska turister. Utländska gäster uppskattar bland annat naturen, maten och att åka ut i skärgården. De vill också veta vad fika är och var de kan äta surströmming. Men framförallt vill de veta vad de inte får missa att göra i Göteborg. Här listar vi tips till alla som turistar i stan.

ANNONS
|

Varje år besöker en stor mängd turister Göteborg för att uppleva stan. Främst från andra delar av Sverige, men också från länder som Tyskland, England, Frankrike, USA, Spanien och våra nordiska grannländer. Enligt Göteborg & Co hade Göteborgsregionen 5,58 miljoner gästnätter under 2023, vilket var 10 procent fler än 2019.

Utländska turister söker sig ofta till turistbyrån vid Kungsportsplatsen för att få tips på aktiviteter. Av deras besökare kommer 70 procent från andra länder.

En förstagångsbesökare vill ofta ta en guidad sightseeingtur för att få se de mest intressanta platserna i stan. Dessutom vill de gärna åka ut i skärgården, berättar Marina Lindbom, teamledare på turistbyrån.

ANNONS

– Den är väldigt exklusiv för utländska turister, och det fantastiska är att det går att ta sig till Vrångö i söder och Rörö i norr på bara en kollektivtrafikbiljett.

Marina Lindbom jobbar på turistbyrån vid Kungsportsplatsen och möter dagligen turister på besök i Göteborg. Utländska turister är nyfikna på fika och smörgåsbord och vill upptäckaå naturen och skärgården.
Marina Lindbom jobbar på turistbyrån vid Kungsportsplatsen och möter dagligen turister på besök i Göteborg. Utländska turister är nyfikna på fika och smörgåsbord och vill upptäckaå naturen och skärgården. Bild: Göteborg & Co

Hon säger att turisterna uppskattar närheten till naturen, för många vill ut och vandra. Vad en del däremot inte uppskattar är svårigheten att betala med kontanter. En del besökare har till och med växlat in hela sin reskassa till kontanter. Då vet de inte vad de ska göra med sina pengar och hur de ska kunna betala dricks, berättar Marina Lindbom.

Turister vill testa surströmming och att fika i Göteborg

Maten brukar vara viktig när man besöker andra länder. Det gäller även i Göteborg och turisterna vill gärna ha restaurangtips. Marina Lindbom berättar att de är nyfikna på typiska svenskar rätter: köttbullar, räkmacka, fisk och skaldjur, smörgåsbord och surströmming. Det sistnämnda brukar hon ändå avråda från.

– De har också sett begreppet fika och undrar vad det är. När de får veta vad det är, vill de testa att fika, så vi får tipsa dem om olika kaféer i stan.

Vädret är ett hett samtalsämne bland oss svenskar, men det är inte alls lika viktigt för utländska turister, upplever hon. För det är inte för vädret de kommer hit. Engelsmännen skrattar och menar att de känner igen regnet, medan sydeuropéer uppskattar en sval sommar med tanke på deras värmeböljor.

ANNONS

Här listar vi saker att göra i Göteborg som turist:

Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Ulrika Karlsson

Besök Haga

Haga är Göteborgs äldsta förort. Redan på 1600-talet undertecknade drottning Kristina en resolution om att planlägga Haga.
Sedan dess har Haga förändrats från timmerhus till mer moderna bostadshus, men mycket av de gamla stilen syns framför allt på den turisttäta Haga Nygata där de gamla husen från 1800-talet finns kvar.

I Haga finns butiker, restauranger och kaféer som är välbesökta året runt av turister från många olika länder. Där kan man bland annat köpa leksaker, olivolja, kläder, godis och choklad, inredning, smycken, vantar och den välkända stora Hagabullen.

I advent brukar det vara julmarknad i Haga och på våren brukar Haga Bluegrass Street Festival sprida skön musik i området.

Från centralstationen och Brunnsparken går flera spårvagnar som stannar vid Hagakyrkan. Därifrån tar det några minuter att gå till Haga.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Paul Wennerholm

Besök Liseberg

Göteborgs mest kända turistattraktion är nöjesparken Liseberg som med sina gröna kaniner, åkattraktioner och artistuppträdanden lockar över ett par miljoner besökare årligen. Liseberg har aktiviteter som passar hela familjen.

Parken öppnar under den senare delen av april och stänger en bit in i september.
Under juni till augusti är parken öppen majoriteten av dagarna. Men man kan även besöka Liseberg under Halloween och i juletid när det är julmarknad där.

På Liseberg finns cirka 40 attraktioner och karuseller för både små och stora.
De små kan ta en tur i till exempel Flygis, Hoppalång, Cyklonen och köra Farfarsbilarna. De större kan åka Aerospin, Balder, Helix, Uppswinget och Valkyria, till exempel.
I parken kan man även ha femkamp, spela olika spel i spelhuset och försöka vinna godsaker och annat på lyckohjulen.

Vill man inte åka någon av attraktionerna kan man i stället ta en promenad i den blommande parken, handla gosedjurskaniner och godis och äta och dricka på något av alla matställen. Vill man äta medhavd mat finns flera picknickplatser.

Priset varierar beroende på vad man vill göra i parken och i vilken ålder man är. Information om priser och öppettider finns på Lisebergs hemsida.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Ulrika Karlsson

Åk Paddan

Vill man se mycket av Göteborg och lära sig om stans historia kan man ta en tur med Paddanbåtarna som glider fram i vallgraven.

Under högsommaren går det flera turer om dagen och hoppar på båten gör man på Kungsportsplatsen. Turen tar 50 minuter och kostar från 250 kronor.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Robin Aron

Besök Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård är stor och rymmer över 20 öar, som Asperö, Donsö, Brännö, Styrsö, Vrångö, Björkö, Hyppeln, Hönö, Källö-Knippla och Öckerö.

I skärgården kan man bland annat besöka någon av alla badplatser, promenera, titta på vacker och blommande natur, ta en hamnpromenad, shoppa, äta och dricka, ta en kajaktur, och ta en svängom på Brännö brygga.
Man kan också åka på skaldjurskryssning i skärgården, få en guidad skärgårdstur och åka på sälsafari och olika fisketurer.

Till de flesta av öarna kan man ta sig med en kortare båttur via kollektivtrafiken från Saltholmen, Stenpiren eller Lilla Varholmen.

Vill man bo på en skärgårdsö finns hotell, lägenheter, stugor och vandrarhem att boka.

Till öarna kan man åka året runt, men allt är inte öppen hela året, så på vintern är det bättre att välja de större öarna då utbudet av till exempel restauranger är större.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Mia Höglund

Ät en räkmacka i Göteborg

När man är i Göteborg är det nästan ett ”måste” att äta en räkmacka, och utbudet är stort. Den mest kända finns på Heaven 23 och Gothia Towers, men de finns till exempel även på Hotel Avalon, Eggers, Bee kök & bar, Hedlunds havsbar, Junggrens, Fiskbar 17 och Hemma hos, för att nämna några.

Vill man slå på stort har Göteborg sex restaurangen med en stjärna i Guide Michelin, de är SK Mat, 28+, Koka, Signum, Project och Bhoga. Den sistnämnda är dock under renovering och öppnar under 2025.

Vill man inte tömma spargrisen för ett restaurangbesök är staden full av restauranger i alla prisklasser och smaker. Man kan till exempel äta mat från Indien, Italien, Thailand, Frankrike, Grekland, Spanien, Etiopien och Österrike. Men också husmanskost, burgare och vegetariskt.

På och runt Avenyn finns många restauranger och barer att välja bland.

Är man i stället fikasugen finns det gott om kaféer i till exempel Haga, Vasastan, på Linnégatan, i Majorna och på och runt Avenyn.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Lisa Thanner

Besök Slottsskogen

Göteborgs ”Central park” är den över 100 år gamla Slottsskogen vid Linnéplatsen.
Där kan man promenera, ha picknick, leka, gå på konsert, äta, fika, sola, titta på blommor, plocka frukt och titta på djur. I parken finns älgar, sälar, pingviner, gäss, kaniner, renar, grisar, hjortar, hästar och getter, som passar barnfamiljer.

Att besöka parken är gratis och spårvagnslinjerna 1, 2, och 6 går från Brunnsparken till Linnéplatsen som ligger vid Slottsskogen.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Sanna Tedeborg

Besök Trädgårdsföreningen

Bara ett stenkast ifrån Göteborgs centralstation ligger parken Trädgårdsföreningen sedan 1846. Parken består av stora gräsmattor man till exempel kan sitta på och träna på. Dock får man ej spela fotboll, brännboll, volleyboll och tennis eller liknande sporter på dem. Det är inte heller tillåtet att dricka alkohol.

Där finns en lekplats och många bänkar där alla kan sitta och vila en stund.

Där finns en stor mängd rabatter med tusentals blommor och växter som främst blommar under våren och sommaren. Cirka 650 träd gör parken extra grönskande.
Parken är känd för sitt rosarium där 2 000 rosenbuskar blommar färgglatt under sommaren.

I Palmhuset kan man få lite tropisk tropisk värme och få njuta av exotiska växter från olika delar av världens hörn, som kamelior, olivträd, en kakaoplanta, jättenäckrosen, spansk mossa, palmer och ormbunkar

I parken finns Rosenkaféet där man kan äta och dricka, samma i Café Grindstugan där har de också livemusik på kvällarna från mitten av april till slutet av september.

Det är gratis att besöka parken och den är öppen året runt. Mellan 1 oktober och 30 april är den öppen mellan klockan 07 och 18, och mellan 1 maj och 30 september är den öppen mellan klockan 07 och 20.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: AnnaCarin Isaksson

Besök hantverksbryggerier

Vill man dricka närproducerad öl, finns det ett 40-tal lokala bryggerier i Göteborg med omnejd. Flera av dem har taprooms, restauranger och pubar där man kan testa deras öl. Vissa har också bryggerivisningar.

Till exempel finns:
Vega Bryggeri, som har restaurang och taproom på
Manufakturgatan 2.

Poppels Bryggeri, som har Poppels Öl & Mat i Jonsered, och Poppels Citybryggeri på Vikingsgatan 1.

Spike Brewery, som har ett taproom i Slakthuset Gamlestaden.

Dugges bryggeri med ölpuben Dugges Pils på Plantagegatan 3A.

Beerbliotek, som har taproom på Varholmsgatan 4.

Två feta grisar, som har pub, taproom och aktiviteter på Stenkolsgatan 15.

Sad Robot Brewing, som har bryggeripub med mat på Aröds Industriväg 40.

Stigbergets, som har bryggeribar på Ringön, restaurang Shangri-La på Gamla Varvsgatan 1 och Hagabions café på Linnégatan 21.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Mia Höglund

Shoppa i Göteborg

Gillar man att shoppa finns det gott om butiker i Göteborg. Inte långt ifrån centralstationen ligger Nordstan, ett stort köpcentrum fyllt av butiker, restauranger och kaféer.

På Östra Hamngatan ligger NK med exklusiva märken, i Brunnsparken ligger shoppinggallerian Arkaden och på och runt Kungsgatan ligger en stor mängd butiker där man kan köpa kläder, skor, böcker, skönhetsvård, smink, smycken och teknik.

På Haga Nygata kan man till exempel köpa kläder, smycken, inredning, delikatesser, olivolja, tvålar, choklad och godis, antikt och leksaker.

Gillar man vintage, antikt och second hand, finns över 100 butiker i och runt Göteborg. Till exempel har Stadsmissionen, Myrorna, Röda Korset och Erikshjälpen second hand-butiker runt om i stan.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Henrik Jansson

Besök Feskekörka

En av stadens mest populära turistattraktioner har öppnat igen efter flera års renovering. I den gamla fiskhallen på Fisktorget 4 kan man återigen köpa med sig fisk, skaldjur och andra godsaker hem. Vill man hellre äta där finns flera restauranger som serverar lunch och middag, året runt.

Till sommaren öppnar de också en pråm i kanalen med plats för drygt 100 gäster där man kan äta och dricka. Längre fram planeras det för ännu fler uteserveringar med flera hundra platser. Pråmen kommer att vara öppen dagar, kvällar och helger.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Mia Höglund

Stora Saluhallen

På Kungstorget ligger den gamla Saluhallen från 1889 där man alltid kunnat köpa olika sorters matvaror. Förr i tiden kunde det vara flera minusgrader inne, så allt som såldes var fryst.
I dag är saluhallen en varmare plats, där man kan köpa med sig bland annat charkprodukter, fisk och skaldjur, frukt och grönsaker, te, ost, bröd och bakverk, oliver och vilt.

Vill man äta och dricka finns ett stort urval av matställen och restauranger som serverar mat och dryck.
Saluhallen är öppen måndag-onsdag 10.00-18.00, torsdag-fredag 10.00-19.00, lördag 10.00-17.00. På söndagar är det stängt.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Pernilla Löfgren

Besök ett museum

Gillar man att gå på museum finns flera att besöka i Göteborg, och de är öppna året runt. Göteborgs konstmuseum på Götaplatsen visar nordisk och internationell konst av konstnärer som Bruno Liljefors, Rembrandt, Monet, Carl Larsson och Picasso.

Maritiman vid Packhusplatsen är ett flytande fartygsmuseum med tio olika fartyg från olika tidsepoker.

På Medicinhistoriska museet, Östra hamngatan 11, får man lära sig om Göteborgs medicinhistoria under 400 år.

På Göteborgs Naturhistoriska Museum, Museivägen 10, kan man se människans historia, lära sig om vilda djur från hela världen, se blåvalen som strandade i Askimsviken år 1865. I däggdjurssalen finns till exempel renar, elefanter, hjortar, en giraff, olika sorters apor, björnar, lejon, älgar en noshörning och en flodhäst att titta på.

Röhsska museet på Vasagatan 39 är landets enda specialmuseum för design och konsthantverk. Där finns en bland annat utställning som föremål från 1700-talet, unika konsthantverk från Östasien, en stor silversamling, och en samling stolar från 1600-talet fram till i dag.

På Sjöfartsmuseet Akvariet, Karl Johansgatan 1-3, får man lära sig allt om havet och dess historia. Man får ta del av personliga berättelser, se hundratals föremål, bilder och filmer. Där kan man även testa en fartygssimulator och besöka Akvariet som innehåller flera hundra arter av vattenlevande djur och växter. Det finns också aktiviteter för barn i olika åldrar.

Entréavgiften varierar, för exakt pris se respektive museums hemsida.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Ellika Henriksson

Besök Universeum

Vid Korsvägen ligger Universeum som är fullt av saker att uppleva och göra för barnfamiljer, vuxna, gamla och tonåringar.
Där kan man gå bland annat gå in i Reptilariet och titta på några av världens giftigaste ormar, i den varma regnskogen delar man plats med apor och fåglar, i Vildmarken finns paddor, snok, fiskar och grodor och kliver man in i Akvariehallen ser man hajar, exotiska fiskar och rockor.

På Universeum kan man också bland annat få lära sig om rymden, matte, kroppen, och kemi. För de allra minsta finns mycket aktiviteter på Miniverseum.

Universeum ligger granne med Liseberg.
Saker att göra i Göteborg som turist
Bild: Mostphotos

Lejontrappan, Färjenäsparken och Eriksberg

När Marina Lindbom på turistbyrån får ge tips på fler saker att göra i Göteborg, tycker hon att Färjenäsparken på Hisingen är värt ett besök.
Parken passar både vuxna och barn för där finns bland annat lekplats motionsslinga och utegym, fotbollsplan, skejtpark, basketplan, stor gräsmatta för utomhuslekar, fruktlund, strandpromenad och sandstränder. Fika kan man göra på ett av stans äldsta kaféer, ”Flickorna på Färjenäs”. Dit kan man åka med Älvsnabben.

Hennes andra tips är att hyra elbåt vid Lejontrappan, Brunnsparken på sommaren för att själv upptäcka stan, och att ta en kajpromenad på Eriksberg, Hisingen.

LÄS MER:Sveriges största hotellsvit finns på Grand Hôtel i Stockholm

LÄS MER:13 hotell i Göteborg med pool

LÄS MER:Tips på elva unika semesterboenden att hyra i sommar

LÄS MER:Göteborgs takbarer och takterrasser 2023

ANNONS