MP:s språkrör Per Bolund och Märta Stenevi vid Miljöpartiets valupptakt på Karlstad CCC.
MP:s språkrör Per Bolund och Märta Stenevi vid Miljöpartiets valupptakt på Karlstad CCC. Bild: Tommy Pedersen/TT

Olivia Bergström: Världsnaturfonden favoriserar Miljöpartiet

Miljöpartiet har bäst klimatpolitik om man frågar Världsnaturfonden (WWF). Moderaterna är absolut sämst på området. Men WWF:s granskning av partiernas klimatpolitik lämnar mycket att önska.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

WWF har inför valet gjort en valgranskning där riksdagspartierna fått ta ställning till 24 klimatförslag som organisationen tycker är prioriterade. Det enda partiet som enligt WWF har rätt inställning till alla förslag är Miljöpartiet. Näst bäst är Vänsterpartiet. WWF vill bland annat införa ett mål till år 2030 om minskad biltrafik oavsett om bilarna går på fossila bränslen eller el. Organisationen vill också att partierna ska verka för att svenskarnas flygande minskar väsentligt trots att flygen redan ingår i EU:s utsläppshandel.

Flera av förslagen är direkt kontraproduktiva, exempelvis att minska efterfrågan på energi. Elektrifieringen som är en förutsättning för klimatomställningen innebär ett större elbehov. Sveriges behov kommer vara dubbelt så stort år 2045 om viktiga satsningar ska bli av, enligt scenarioanalyser från bland annat det statliga affärsverket Svenska Kraftnät. Det borde därför vara prioriterat att öka produktionen av el genom att underlätta för fossilfria energislag, inte att minska efterfrågan.

ANNONS

Ett annat förslag organisationen prioriterar är att från politiskt håll införa mål och åtgärder för att öka andelen hyggesfritt skogsbruk. Förslaget innebär att detaljreglera svenska skogsägares mark. Det skulle dessutom innebära att skogen bidrog mindre till att binda koldioxid. Skogar som brukas utgör större kolsänkor än skogar som inte gör det, enligt forskningsrapporter. Det beror på att träden binder mer koldioxid när de växer än när de vuxit klart. När trä dessutom används till exempelvis träflis och papper bidrar det till att tränga undan material baserade på råvaror som orsakar utsläpp. Numera går det att hitta kläder som är gjorda på träfiber i stället för plast i många butiker.

WWF har fokuserat på helt fel åtgärder vilket förklarar att Miljöpartiet och Vänsterpartiet har presterat så bra. Ett av Sveriges viktigaste bidrag till omställningen, som inte lyfts i granskningen, är att producera mer fossilfri och planerbar el. Det behövs för att skapa förutsättningar för industrier att bli fossilfria vilket kan minska utsläppen, även globalt. När företag väljer att köpa fossilfritt stål från exempelvis SSAB i Sverige, väljer de samtidigt bort stål som tillverkats i andra länder med högre koldioxidutsläpp.

När vi producerar mer grön el bidrar vi dessutom till att fasa ut den fossila elproduktionen globalt. Störst förutsättningar har kärnkraften. Enligt en rapport från UNECE som är FN:s ekonomiska kommission för Europa, har kärnkraften de senaste 50 åren minskat de globala koldioxidutsläppen med nästan motsvarande två års energirelaterade utsläpp.

ANNONS

Sveriges bidrag till att minska utsläppen globalt kommer inte vara särskilt betydande om vi strikt går efter WWF:s förslag. Det är ett gott betyg att vara sämst i WWF:s granskning.

LÄS MER: Lobbygrupperna är inga expertmyndigheter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS