Vad händer när lagen inte skyddar dig längre?

Medborgargarden som försvarar lokalsamhällen är inte någon avlägsen dystopi. Det är en del av vår samtid.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Du blir utsatt för inbrott. Du ringer polisen och sedan försäkringsbolaget. Din förhoppning, förutom att bli ersatt för skada och förlorad egendom, är att samhället som du är en del av gör något åt stölderna. Den skyldige eller skyldiga åker fast och döms för brottet.

Men så upprepas stölderna. Mer egendom försvinner. Du anmäler fler gånger, men inget sker. Tid och pengar rinner iväg. Polisen berättar att inget mer går att göra och meddelar att de som begått brotten tyvärr snart är ute ur fängelset igen för att upprepa brotten.

En känsla av förvirring och maktlöshet drabbar dig. Vad ska man göra om man utsätts för brott men självaste polisen, de som ska vara lagens väktare, erkänner att både de och Sveriges lagar är otillräckliga? Kanske tar du då lagen i egna händer.

ANNONS

Det var detta som hände i dalsländska Bengtsfors en kväll i april. Tre män hade fått nog av stölderna i kommunen och bröt sig in i den misstänkta tjuvens hem och misshandlade honom. Alla tre häktades av polisen och står nu åtalade för misshandel och hemfridsbrott.

När de släpptes ur häktet väntade mängder av människor utanför. Nya Wermlands-Tidningen rapporterade om hur vänner och familj hade samlats med plakat. De behandlades som hjältar.

En insamling startades till deras förmån med syftet att kompensera för uteblivna inkomster under häktningstiden. 160 000 kronor samlades in. ”Man måste markera mot att återfallsförbrytare får gå in och ut som de vill” förklarade mannen som tagit initiativ till insamlingen.

Mellan 420 och 450 personer donerade pengar. I Bengtsfors kommun bor det omkring 10 000 personer. Det kan förstås inte uteslutas att en del av donationerna kom utifrån. Men det säger en del att närmare 4,5 procent av kommunens befolkning skänkte pengar till tre personer som tog lagen i egna händer. Deras sympatier är inte med den som misshandlades utan med trion som bestämde sig för att skipa rättvisa på egen hand.

Männen som utförde misshandeln i Bengtsfors är i lagens mening de skyldiga. Men i många Bengtsforsbors ögon är de snarare hjältar än förbrytare. ”Det här är vanliga Svenssons, rejäla killar, som har suttit häktade orimligt länge samtidigt som återfallsförbrytare får hålla på fritt i samhället” berättade mannen som drog igång insamlingen till tidningen Dalslänningen (3/6). Många i Bengtsfors håller uppenbarligen med honom.

ANNONS

LÄS MER: Sverige behöver kommunpoliser

LÄS MER: Stöldligorna vet när du är ensam hemma

Ett samhälle måste ha någon form av rättsligt system. I avsaknad av effektiv rättskipning träder en annan rättslig mentalitet in.

Enligt polisen handlar det om 10-15 personer som ägnar sig åt mängdbrott i Dalsland. De begår främst stölder av olika slag. Kommunpolisen Peter Torstensson berättar för SVT att han inte är förvånad att någon tar lagen i egna händer, ”Det etablerade rättssystemet fungerar inte”.

Det svenska rättssystemet och polisens våldsmonopol är inte heligt för landets medborgare. Det är legitimt så länge det fungerar som det var tänkt – att skyldiga brottslingar lagförs och förhindras från att begå ytterligare brott. Om våra lagar inte skyddar våra medborgare då kommer, vilket vi bevittnat i Dalsland, andra skydda dem och deras egendom. Det behöver knappt skrivas ut att det här är en farlig utveckling.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS