Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Tillväxten bär svaret på klimatfrågan

Skadeglad radikalism är inte vägen till ett samhälle hållbart ur miljöperspektiv. Det är i tillväxten svaren finns.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Klimataktivisterna i Extinction rebellion (XR) ser den pågående pandemin som en viktig chans. I ett internt dokument författat av den brittiske talespersonen Rupert Read skriver han att Coronaspridningen är "en enorm möjlighet för XR". Det är, fortsätter han, viktigt att inte låta "krisen gå till spillo".

XR ämnade aldrig publicera orden offentligt. Det gör de desto mer bestickande - här får vi höra hur det resoneras mellan skål och vägg. Möjligheten som XR tycks se är att våra globaliserade handelssystem under denna vår pressas så hårt att de bryter ihop. Vilket Read i dokumentet utmålar som någonting positivt. Först då finns en möjlighet att ersätta vårt nuvarande världssystem.

Världen går minskad tillväxt till mötes. Det är få som öppet uppvisar sin skadeglädje över detta. Förutom en väldigt tillfällig minskning av utsläppen, positivt som det är, så leder nedgången till arbetslöshet och minskad rikedom vilket på sikt givetvis skapar lidande och elände.

Den linje XR företräder i förhållande till klimatfrågan är i grunden pessimistisk och destruktiv. De upplever att vårt samhällssystem, med marknadsekonomi och global handel, är problemet. Det går inte, vilket är en inställning de delar med kommunister, att reformera systemet - då själva fundamentet anses ruttet.

Vi andra som tror på nödvändigheten i en miljöpolitisk omställning sätter vår tilltro till demokratiskt förankrade politiska framsteg och teknologisk utveckling. Nyheten i dagarna att Volvo AB går in i ett Daimlergrundat bolag med syfte att producera bränsleceller är ett sådant positivt exempel..

De stora pengasummorna som krävs att fasa ut klassiska förbränningsmotorer kan bara skapas i ett rikt samhälle med ordentlig tillväxt. Det vill säga: det är bara vårt nuvarande samhällsystem som möjliggör en omställning för en, ur klimatperspektiv, hållbar framtid. Vår höga tekniska nivå är paradoxalt nog både orsaken till de stora utsläppen av växthusgaser och samtidigt den enda rimliga vägen vidare.

Vägen till minskade utsläpp kommer inte gå via några inställda semesterresor. Det är först när vår tillväxt kan ske på hållbara grunder som vi går en ljusare framtid till mötes. Där hamnar vi inte med hjälp av skadeglada radikaler utan med hjälp av samma mekanismer som byggt dagens välstånd.