Bawar Ismail: Tänk att få se Sveriges EM-premiär på krogen

Den som vill se Sveriges EM-premiär mot Spanien på en sportbar bör vara beredd på att lämna lokalen innan matchen är slut.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Klockan närmar sig 90 minuter. Stämningen i sportbaren skiftar mellan total tystnad och högljudd eufori. Gästerna är klädda i blågult från topp till tå. Ingen vågar ens smutta på sina öl i rädsla av att missa en avgörande insats i fotbollsmatchen. Och så kommer plötsligt det där målet man väntat på i vad som känts som evigheter.

Lokalen exploderar i vrål och skrål. Fotboll när det är som vackrast.

Men inför Sveriges EM-premiär mot Spanien den 14 juni måste gästerna ha lämnat sportbaren en kvart innan matchens slutsignal. TV-apparaterna stängs av. Gästerna schasas ut. Någon elektrisk stämning i närmsta sportbar i väntan på ett viktigt avgörande blir det därför inte. Folkhälsomyndighetens nya coronarestriktioner som träder i kraft i juni tvingar restauranger och krogar att stänga 22.30. Vem vill se Sveriges EM-premiär på krogen under sådana villkor?

Det är också vad krog- och restaurangbranschen fruktar. Till Expressen (12/5) uttrycker Linda Eriksson, kommersiell chef för sportbarkedjan O'Learys, sin besvikelse över hur Sveriges EM-premiär inte kan följas fullt ut på krogen: ”Vi har förståelse för att det kan behövas restriktioner både i vår bransch och i andra branscher. Sedan hade vi ju så klart hoppats på ett mer positivt besked”. Göteborgskrögaren Fadde Kuhpai hade i stället önskat att sportbarer får låta insläppta gäster sitta kvar tills matchen är över (SR 25/5).

Givetvis måste restriktionerna avgöras utifrån smittläget i landet. Öl och fotboll i trevligt sällskap kan aldrig väga tyngre än risken för ökad smittspridning. Men givet att vaccineringen av svenskar ökar stadigt, samtidigt som smittfallen minskar runt omkring i landet, så borde det finnas ett litet hopp om att FHM lagom till Sveriges EM-premiär inkommer med ytterligare restriktionslättnader. I Västra Götaland har det skett en minskning med 17 procent av konstaterade covid-19-fall vecka 20, jämfört med veckan innan. I Stockholmsregionen har det skett en minskning på cirka 40 procent.

Håll i och håll ut. Följ restriktionerna. Vaccinera dig. Om utvecklingen fortsätter som den gör nu får vi kanske ett glädjande besked inför Sveriges kommande match mot Spanien. Kan vi hoppas på öppettider till 23 åtminstone? Eller ett särskilt undantag om att insläppta fotbollsfans får sitta kvar i lokalen tills matchen är över? Tänk risken för all trängsel och stök när gäster måste rusa ut en kvart innan slutsignalen, när man lika gärna hade kunnat sitta kvar en halvtimme till och sedan lämna lokalen i lugn och ro.