Att personer som kommit till Sverige ska följa svensk lag är ett rimligt krav.
Att personer som kommit till Sverige ska följa svensk lag är ett rimligt krav. Bild: Johan Nilsson/TT

Säkra utvisning för utländska kriminella

Det finns ingen anledning att stoppa utvisningar av personer som är dömda för allvarlig kriminalitet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Det finns flera exempel på fall där en person som saknar medborgarskap i Sverige och har dömts för grova brott ändå inte utvisas till hemlandet. Ett sådant var en serbisk man som hade begått över hundra våldtäkter mot ett barn, men som enligt hovrättens dom från förra året hade en för stark anknytning till Sverige för att dömas till utvisning. Men nu kan sådana fall bli utan tveksamheter, efter att en omfattande utredning lämnade sina förslag 30 juni.

Ett av de viktigaste förslagen i utredningen är att sänka straffvärdet för när en utländsk medborgare kan dömas till utvisning. Det sätts nu till sex månader vid utvisning för ett enskilt brott.

ANNONS

Med sådana förändringar behålls den viktiga grunden att inte vilka småbrott som helst ska kunna leda till utvisning för den som saknar svenskt medborgarskap. Att få böter för fortkörning ska inte få så allvarliga konsekvenser. Däremot är det rimligt att den utan svenskt medborgarskap som begår allvarliga brott inte längre kan vara säker på att få stanna.

LÄS MER: Hur tystnadskulturen hjälpte klanerna

Sedan har frågan om den dömdes anknytning till Sverige visat sig vara ett bekymmer. I fallet med den serbiske mannen blev det till hans fördel att hans tre barn var svenska medborgare, trots att mannen tidigare hade dömts för att ha misshandlat dem. Men utredningen föreslår nu en förändring som gör att lång tid i Sverige, jobb och familj inte längre ska räcka för att stoppa utvisning. I stället ska en sammanvägd bedömning göras av etableringen i samhället.

Att en person döms till utvisning behöver dock inte betyda att han eller hon faktiskt lämnar landet. Inte sällan beror det på att hemlandet inte vill ta emot den dömde medborgaren, såvida denne inte utvisas frivilligt. Den viktigaste åtgärden mot det problemet är avtal mellan Sverige och mottagarländerna, men utredningen lägger också fram flera mindre förslag som kan underlätta.

ANNONS

Till exempel föreslås att återreseförbudet till Sverige först ska påbörjas när den dömde faktiskt utvisas, vilket gör det lönlöst att fördröja processen med hopp om att tiden ska löpa ut. Dessutom vill utredningen att Kriminalvården ska se över möjligheten att förbereda den dömde på att återvända till hemlandet. Som grundregel ska utvisningar av dömda brottslingar kunna verkställas oavsett vad personen vill. Men om fler kan göra det utan protester vore det såklart enklare för alla.

Frågan om utvisning av dömda utländska medborgare handlar i grunden om villkoren för att få vistas i Sverige. Oavsett om en person kommit hit med eller utan asylskäl, med arbetstillstånd eller via anhöriginvandring måste man följa våra lagar. Det är knappast svårt att låta bli att begå grova brott, men lagen är på vissa sätt utformad som om laglydighet vore en utmanande balansgång. Om utredningens förslag blir verklighet kommer vi lite närmare en rimligare ordning.

LÄS MER: Tre år på vårdhem inte rimlig påföljd för mord

LÄS MER: Samhället måste reagera skarpare mot unga kriminella

ANNONS