Det är lätt att önska att Sverige hade större inflytande på klimatutsläppen.
Det är lätt att önska att Sverige hade större inflytande på klimatutsläppen. Bild: Helena Landstedt/TT

Naomi Abramowicz: Sveriges ego är större än våra klimatutsläpp

Dessvärre är Sveriges självförtroende större än vår påverkan på globala frågor, som klimatkrisen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det viktigaste är inte om Sverige minskar sina utsläpp – det viktigaste är att Kina gör det. Det var en av flera frågeställningar som de svarande fick ta ställning till i en ny Novus-undersökning om svenska väljares syn på klimatpolitiken (SvD 9/8).

Bland Socialdemokraternas, Centerpartiets, Miljöpartiets och Vänsterpartiets väljare var det bara drygt hälften som tyckte att det var viktigare att minska Kinas utsläpp än Sveriges. Av Sverigedemokraternas väljare instämde hela 96 procent i påståendet. Mer än 90 procent av de borgerliga väljarna, det vill säga moderater, liberaler och kristdemokrater, ansåg att Kinas utsläpp har större betydelse än Sveriges.

ANNONS

Att det överhuvudtaget råder splittring i väljarkåren inför ett sådant okomplicerat faktum säger en hel del om den svenska klimatdebatten. Hur kan det ens vara kontroversiellt att ett land med mer än en miljard invånare har större påverkan på klimatförändringarna än ett land med drygt tio miljoner invånare?

När det gäller globala frågor som exempelvis klimat, utrikespolitik och bistånd brukar vi överskatta Sveriges betydelse i världen. Det finns flera skäl till det.

Dels för att det ger oss en känsla av kontroll. Om världens framtid hänger på oss så har vi också större möjlighet att påverka den.

Dels på grund av vår uppblåsta självbild. Vi ser Sverige som ett föregångsland. Om vi går före och visar vägen så kommer resten av världen snart att följa efter. Det har varit Sveriges hållning i allt från utrikespolitiska till klimatpolitiska ställningstaganden. Ibland har det fungerat, ofta har det varit helt verkningslöst.

Hur gärna vi än skulle vilja står världens utsläpp inte och faller med Sverige. Det betyder inte att våra politiska beslut är meningslösa. En ambitiös klimatpolitik, fokuserad på att minska användningen av fossila bränslen inom uppvärmning, har gjort att vi har sänkt våra klimatutsläpp med hela 37 procent sedan 1990. Det är en otrolig bedrift som lätt glöms bort. EU som helhet har också lyckats minska sin andel av de globala utsläppen, från drygt 15 procent 1990 till sex procent.

ANNONS

Även om det är viktigt att vi gör vår del för att stoppa klimatförändringarna är Sveriges utsläpp bara en droppe i havet jämfört med Kinas. Kina står för en tredjedel av de globala utsläppen – Sverige för 0,1 procent. Det är enkel matematik att vad som sker i Kina har större betydelse än vad som sker här.

Dessvärre ser det mörkt ut. Även om Kina har hyllats för sina initiativ när det gäller förnyelsebar energi och numera är världens största producent av sol- och vindkraft, byggde jättelandet bara under förra året två nya kolkraftverk i veckan. Nya rapporter pekar på att Kinas koldioxidutsläpp ännu inte har nått sin topp, utan bara kommer att fortsätta att öka dem i år.

Det är viktigare att Kina minskar sina utsläpp än att Sverige gör det. Det är inte en åsikt, det är ett faktum.

LÄS MER: Därför är flygskam och köttfri måndag en dålig idé

ANNONS