Adam Cwejman: Sverige har inte råd att vänta på en ny regering

Det saknas inte kriser att handskas med. Låt regeringsbildningen vara den minsta i sammanhanget.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Tiden är knapp för en borgerlig regering. Framför oss väntar ekonomisk osäkerhet, fattigare hushåll och en förvärrad energikris. Det finns inte tid för talmansrundor som pågår i månader.

För att kunna fatta kloka politiska beslut måste de fyra partierna som utgör underlaget för regeringen snabbt inse sina roller. Det är lättare sagt än gjort. Förutsättningarna för de olika samarbetspartierna skiljer sig nämligen åt, och det rejält.

Liberalernas situation är mest osäker. Deras mandat är att få genomslag för sin politik och stödja en M-ledd regering. Om det blir stökigt i partiet och ledamöter får för sig att fälla regeringen kommer Kristersson inte att tveka att utlysa nyval. Då kommer partiet prompt försvinna från riksdagen.

ANNONS

L finns kvar i riksdagen för att Nyamko Sabuni och senare Johan Pehrson tydligt deklarerat att de stödjer Kristersson. Om enskilda L-ledamöter i riksdagen är av en annan uppfattning, vilket flera redan flaggat för, får de snabbt tänka om.

För Moderaterna och Kristdemokraterna är den närmsta framtiden enklast. De kommer båda att ingå i regeringen. Deras roll, i synnerhet gäller detta för M, kommer vara att jämka de olika samarbetspartiernas viljor.

Sverigedemokraterna måste i detta läge hålla hårt på sina ledamöter och politiker. Nu har partiet en chans att bevisa att de kan ta ansvar politiskt. Det är alltså inte rätt läge att tramsa och provocera. De har redan kommit överens med M och KD om huvuddragen på flera politikområden som rättsväsende och energipolitik. De förstår att de har allas blickar på sig. Den största faran för SD torde vara partiets egna företrädare.

Detta förpliktigar ett mått av ansvarstagande från alla inblandade. Sverige har på grund av stökiga regeringsbildningar i flera år haft ett riktningslöst styre. Det har vi inte vunnit på. På viktiga politikområden har inte mycket hänt. Framför den nya regeringen står nu den inte avundsvärda uppgiften att ta tag i flera komplexa och väldigt allvarliga problem som väntar på sin lösning.

ANNONS

Sverige befinner sig, likt resten av Europa, inför en allvarlig energikris. Förslagen som har lagts handlar i stor utsträckning om att införa högkostnadsskydd eller, om det blir allvarligt, bryta ledningarna till Tyskland och kontinenten.

Hur energipolitiken hanteras kommer att avgöra förutsättningarna för elektrifieringen av samhället den kommande framöver. Hela näringslivet, utöver privathushållen, är inställda på en betydligt större elanvändning i framtiden. Hur blir det med omställningen till en bilflotta bestående av elbilar, eller stora statliga satsningar på sådant som grönt stål, om energiförsörjningen inte håller jämna steg?

Rättspolitiken måste reformeras och detta förstår högern sedan länge. Men sen då? Det finns en risk att de borgerliga tror att högre straff, avskaffade straffrabatter och en välfinansierad poliskår kommer att lösa problemet med gängvåld. Men där har de fel. Det är bara en del av ekvationen.

Det djupa utanförskapet i Sverige är som en droppande kran. Hårdare straff är bara ett sätt att mer effektivt torka upp vattnet. Men problemet är betydligt allvarligare än att det löses med att domstolarna dömer annorlunda. Segregationen måste brytas. Det förutsätter att den tillträdande regeringen både ser över migrationspolitiken och låter sig inspireras av hur den danska regeringen har gjort gällande sådant som stadsplanering och sociala åtgärder i utsatta områden.

ANNONS

Så länge våldet betraktas blott som en rättspolitisk fråga kommer en borgerlig regering enbart famla i mörkret. I stället bör utanförskapet förstås sociologiskt och demografiskt.

Sist men inte minst kommer den borgerliga regeringen att behöva bli väldigt kreativ när det kommer till den ekonomiska politiken. Kristersson rår varken på inflationen eller räntorna. Men han kommer ändå att behöva hantera de ekonomiska konsekvenserna för hushållen. Familjer med små marginaler har redan blivit fattigare. Arbetslösa får vända på varje krona.

Det saknas inte kriser att handskas med. Låt regeringsbildningen vara den minsta i sammanhanget.

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS