Slarva inte bort jobbchansen i Norrland

Gigantiska gröna investeringar i Norrland skapar jobb, men arbetskraft saknas. Nu är tid att ställa krav och minska integrationsskulden.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Alla partiledare har sina älsklingsuttryck. I debatten före misstroendeomröstningen om Stefan Löfven använde KD-ledaren Ebba Busch en favoritfras: “För vi tog denna kalla och karga bit jord i norra Europa och tillsammans skapade vi välstånd”.

Meningen har hånats, av bland andra DN:s kulturskribent Per Svensson. Och visst, när ett budskap formuleras på ett sådant sätt sträcker många sig impulsivt efter skämskudden. Men man kan samtidigt inte undkomma att Busch fångar en viktig bit av den svenska folksjälen.

Inte minst beskriver uttrycket moderniseringen av Norrland. Vilken del av landet är mer en kall och karg bit av norra Europa, där gångna tiders hårda arbete i skog och gruvor lade grunden till dagens välfärd?

ANNONS

LÄS MER: Den tudelade arbetsmarknaden består

I Norrlands fall försvann dock arbetstillfällena i takt med att kroppsarbetet minskade. Jobben blev färre, flyttlassen söderut desto fler. Särskilt unga har lämnat sina hembygder för utbildning, karriär och storstadsliv. De äldre är kvar, med sämre samhällsservice. Det har talats om en demografisk kris. Krav har ställts på politiker att göra mer för att bryta stagnationen.

Nu vänder utvecklingen. Inte på grund av politiska initiativ, utan för att klimatkrisen skapar nya marknader. Över 1 000 miljarder kronor beräknas de kommande åren investeras i grön industri norr om Gävle. I Boden och Gällivare planeras tillverkning av fossilfritt stål, i Skellefteå byggs Europas största batterifabrik och i Piteå färdigställs en av världens största vindkraftsparker.

Ett flertal utmaningar finns. Inte minst måste infrastrukturen byggas ut. Det kanske största problemet är dock den skriande bristen på arbetskraft. Industrin kräver högteknologisk kompetens, men också i enklare yrken finns underskott. Arbetsförmedlingen har länge rapporterat om behov av chaufförer och hantverkare. Nu stiger efterfrågan ännu mer.

LÄS MER: Statens oförmåga hotar både företagsklimatet och jobben

Det lär bli svårt att få tag i folk. I Norrbotten och Västerbotten, där merparten av investeringarna ska göras, är arbetslösheten redan låg. Detsamma kan tyvärr inte sägas om södra Sverige. Långtidsarbetslösheten har under pandemin ökat från tidigare rekordnivåer. Lågutbildade utlandsfödda har särskilt svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. I Västra Götaland är var femte invandrare långtidsarbetslös, enligt Arbetsförmedlingens siffror för kvartal 1 2021.

ANNONS

Det säger sig självt att det är ohållbart att så många går på bidrag i söder medan företagen skriker efter arbetskraft i norr. Politiker och myndigheter måste våga ställa krav på att människor utbildar sig och tar de jobb som finns, även om de ligger i en annan del av landet. Det kommer att bli besvärligt, en del kan behöva flytta.

Men Ebba Busch har rätt, både bildligt och bokstavligt. Sverige är en nation som håller ihop tack vare att de flesta av oss har arbetat hårt för att bygga välstånd på denna kalla och karga plats i norra Europa. Nyindustrialiseringen av Norrland öppnar en möjlighet att involvera nya svenskar i projektet. Slarva inte bort den.

LÄS MER: Ge vårdens slitvargar bättre betalt

ANNONS