För de flesta äldre är relationen till personalen och god mat överordnade prioriteringar.
För de flesta äldre är relationen till personalen och god mat överordnade prioriteringar. Bild: Kallestad

Skippa flosklerna och förbättra äldreomsorgen

Göteborgspolitikerna fortsätter strida om privat eller offentlig drift. Men kvaliteten i äldreomsorgen avgörs av andra saker.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den styrande rödgröna ledningen i Göteborgs stad vill bli av med de privata bolagen inom äldreomsorgen. Det är i sig inget nytt. Men nu har de chansen att genomdriva beslutet. ”Nu avslutar vi marknadsexperimentet inom äldreomsorgen” löd den triumfatoriska rubriken på deras debattartikel i GP i helgen (21/1). Från oppositionspartierna har protesterna varit högljudda och de planerar att ta frågan till fullmäktige där de har majoritet att sätta käppar i hjulet om de får med sig Centern.

Stridsfrågan om vinstdrivande, privata utförare har pågått i åratal. Till skillnad från skolan är det dock högst oklart om det är rätt fokus. För en utomstående betraktare framstår det mer som om politikerna saknar ett verkligt intresse för äldreomsorgen och mest vill rida sina ideologiska käpphästar. För det saknas i praktiken bevis för att just valet mellan kommunal eller privat bolagsregi är avgörande för kvaliteten i äldreomsorgen.

ANNONS

Det finns förvisso stora skillnader i hur nöjda brukarna är på Göteborgs olika äldreboenden. Men de har andra orsaker. I Socialstyrelsens enkät från 2021 framkom det att två av de boenden som placerade sig i topp var Lillhagsparken och Vasahemmet (GP 27/5 2021). De har det gemensamt att de varken drivs av kommunen eller vinstdrivande företag. I det första fallet har personalen tagit över driften, i det andra fallet drivs verksamheten av en missionsförsamling. Det är kanske inte så förvånande. Man tänka sig att personalen är mer engagerad, och personalen är tillsammans med kvaliteten på maten det som de äldre fäster störst vikt vid.

De kommuner som har bäst äldreomsorg i landet utmärks just av att de är små. Det är förstås ingen garanti för hög kvalitet, men det är en bra förutsättning. Valfriheten mellan privata storkoncerner och kommunal stordrift är å andra sidan mest en illusion, åtminstone om man ser till innehållet i omsorgen.

Både de borgerliga och de rödgröna borde kunna visa upp större kreativitet här. I en intervju med DN:s reporter Lars Näslund erkänner vänsterpartisten och ledamoten av äldrenämnden att den kommunala hemtjänsten i Göteborg ”är en katastrof” (DN 22/1). Han har nämligen själv jobbat i den. Hans ärliga svar står i skarp kontrast till de kommunala toppolitikernas floskler.

ANNONS

Inom hemtjänsten är förvisso argumentet för privata alternativ större eftersom de kan erbjuda extratjänster. Här finns ett embryo till en riktig marknadsmekanism. För äldreboendenas del vore det dock betydligt bättre att försöka åstadkomma fler personaldrivna och ideellt drivna boenden. Men då måste man i viss mån släppa på den politiska kontrollen. Och det är nog där till syvende och sist skon klämmer för stadens styrande.

LÄS MER: Valfrihet i äldreomsorgen är ingen universallösning

LÄS MER: Kasta inte tärning med hemtjänsten

ANNONS