Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf (C) befinner sig i en knivig sits. Bild: Anders Wiklund/TT
Annie Lööf (C) befinner sig i en knivig sits. Bild: Anders Wiklund/TT

Karin Pihl: Så blir C en dörrmatta åt Socialdemokraterna

Annie Lööfs illusion om en bred samling i mitten har krossats. För Centerpartiet finns i dagsläget ingen annan väg än att motvilligt bli en del av ett vänstersamarbete.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Centerpartiets ledare Annie Lööf är pressad. Liberalerna har tydligt deklarerat att de inte kommer att komma tillbaka till Januariavtalet. L vill i stället verka för en borgerlig regering redan nu.

I och med misstroendeomröstningen mot statsminister Stefan Löfven anser L att samarbetet mellan S, MP, C och L är avslutat. Det ställer till det för Lööf. Utan Liberalerna måste de kvarvarande januaripartierna söka stöd av Vänsterpartiet för att få igenom budgeten.

Och Annie Lööf står fast vid att C inte tänker budgetförhandla med V. Hennes mantra är att inte ge SD och V något inflytande. Men den inställningen har nu visat sig inte fungera. Lööf har redan, genom att gå med på att stryka kravet på fri hyressättning i nyproduktion, låtit V få inflytande. Själv kallar hon det för att ”känna in de politiska realiteterna” (SR 24/6).

LÄS MER: Hyresförslaget skrotat – här är Annie Lööfs nya krav

Denna realitet är ingen som Lööf trivs med. Verkligheten är nämligen att Annie Lööfs ”samling i mitten”-strategi är en illusion. Det fungerade, så länge januaripartierna låtsades som att V inte fanns. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har med all önskvärd tydlighet visat att det inte längre går att ignorera V. Lööf själv har visat det genom att ge efter för V:s krav om hyrorna.

C-ledarens försök att utmåla både V och L som oseriösa lyckas inte. ”Sverige behöver en regering som inte är beroende av ytterkanternas humörsvängningar”, har hon tidigare sagt om Dadgostars agerande (Expressen 22/6). Hon har också kommenterat att det är ”oerhört att V krokar arm med SD” (DI 18/6).

Hon har antytt att Liberalerna, om de inte kryper tillbaka till januarisamarbetet, kastar ut Sverige i kaos genom att driva fram ett extraval. Själv ser hon sig som den konstruktiva kraften i mitten.

Men väljarna vill inte ha ett samarbete kring den ”minsta gemensamma nämnaren”, som Lööf kallar januariavtalet. De vill ha politiker som är samarbetsvilliga men som står upp för sina väljare och sin politik.

LÄS MER: Det är slut med Socialdemokraternas maktspel

Bland folk i allmänhet är januariavtalet impopulärt. Enligt en SVT/Novus-undersökning från i fjol ansåg endast 11 procent av svenskarna att januariavtalet är bra. 60 procent av väljarna tyckte att det är ganska eller mycket dåligt (SVT 20/1 2020).

En annan indikator på väljarnas missnöje är att Nooshi Dadgostar ökat i förtroendemätningarna. Det gör också Nyamko Sabuni medan Annie Lööf backar i förtroende bland väljarna (SVT 24/6).

Centerpartiets politiska strategi, att lösa upp de traditionella politiska konfliktlinjerna mellan höger och vänster genom att låta Sverigedemokraterna och deras mandat stå i centrum för svensk politik, fungerar inte längre. Lööf måste välja sida.

Liberalerna kan inte i detta läge gå tillbaka till ett januarisamarbete. Vänsterpartiet har visat att det finns och att det tänker förvalta V-väljarnas förtroende. Lööf har investerat så mycket i att isolera SD att hon inte kan göra som Sabuni och gå tillbaka till borgerligheten.

Vad återstår? Att tvingas in i ett vänstersamarbete och ta den roll som V haft i januariavtalet. Inför valet 2014 sa Annie Lööf att hon hellre åt upp sin högra sko än att C blev stödparti åt S. Nu riskerar Centerpartiet att bli Socialdemokraternas dörrmatta.

LÄS MER: Korkade brudar och blattar som gör fel