STOCKHOLM 20231025
Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson.
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060
STOCKHOLM 20231025 Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Amnesty kämpar för mänskliga rättigheter åt alla

Amnesty International Sverige replikerar på Emma Jaensons gästkrönika ”Vad har hänt med Amnesty” (8/12).

Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Amnestys kritiker, likt Emma Jaensson, tar ofta avstamp i grundandet av vår organisation och plockar russinen ur den historiska kakan för att måla upp en skev bild av nutiden, som ifrågasätter vår relevans som människorättsorganisation.

Amnesty grundandes 1961 i Storbritannien som en organisation för människor som fängslats för sina politiska åsikter. Precis som världen har förändrats så har vår organisation följt med i den progressiva utvecklingen för att kvarstå som en relevant förkämpe för mänskliga rättigheter. Idag är vi en global människorättsorganisation i över 150 länder och det är vår storlek som är vår styrka. Genom att samla många människor som uppmärksammar kränkningarna kan vi långsiktigt skapa förändringar för allas lika värde.

ANNONS

Människorättskränkningar sker världen över, så även i Sverige. På samma sätt som Amnesty tidigare ställt krav på andra länder att skydda sina urfolks rättigheter så är urfolksrätten internationellt bindande även för Sverige. Den säger tydligt att samerna i egenskap av urfolk har rätt till fritt och informerat förhandssamtycke (FPIC) i frågor av stor betydelse för dem.

Det har alltid funnits bakåtsträvande krafter. Vi möter dem i vårt dagliga människorättsarbete när vi t ex står upp för rätten till abort, människors rätt att leva ett liv fritt från våld eller auktoritära stater som värnar om sin egen makt genom att slå ned på oliktänkande. Emma Jaenson beskriver oss som en organisation som bedriver “politisk aktivism”. Vårt krav på politiska lösningar, vilka de än blir, är att de är grundade i folkrätten och respekten för mänskliga rättigheter. Vi bedömer alla länder efter samma måttstock.

I mer än 60 år har Amnesty genom sina utredningar avslöjat kränkningar globalt och skapat uppmärksamhet och opinion för att sätta press på regeringar och makthavare. Vi kommer att fortsätta det viktiga arbetet oavsett var i världen kränkningar än sker för att säkerställa att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden.

Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty International Sverige

ANNONS
ANNONS