Replik: "Magstarkt av Boström"

Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker för Moderaterna, svarar på ledarkrönikan "Därför klingar Hökmarks Kina-kritik tunt" (GP 23/3). Håkan Boström svarar direkt nedan repliken.

Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Kina stärker sin makt i världen.
Kina stärker sin makt i världen. Bild: Junge

Det är magstarkt när Håkan Boström hävdar att jag under lång tid naivt agerat för att Kina ska behandlas som alla andra länder. Det är också magstarkt att han med anledning av det hävdar att min kritik för någon vecka sedan i Expressen mot diktaturen, med anledning av dess attacker på Sverige, därför klingar tunt. I en artikel i just GP om behovet av en europeisk Kina-politik skrev jag förra året (22/6) bland annat följande:

”Kina bedriver krig mot andra länders rätt att hävda frihet och mänskliga rättigheter. Det är ett led i en ekonomisk politik som motsätter sig principen om att fri handel förutsätter frihet och en fri ekonomi. Det förenas med att man inte tillåter ömsesidighet vad gäller investeringar och handel samtidigt som man inte respekterar internationell rätt när det gäller intellektuella rättigheter. De växande kraven mot världen riktar sig inte bara mot grannskapet utan mot varje land som hävdar demokratins självklarhet.”

ANNONS

I den riktningen har jag under lång tid agerat. Boström har helt enkelt fel.

Värre är att Boström signalerar till diktaturen att dess hotpolitik lönar sig. Han menar nämligen att Kinas ekonomiska makt, bör mötas med politisk eftergivenhet. Otroligt nog gör han gemensam sak med den kinesiska ambassaden, när den angriper mig för att jag kritiserat Kina.

När han predikar eftergivenhet öppnar han dörren för mer av hot. Det skadar Sverige. Där andra medier har dragit en kompromisslös linje mot diktaturens hot bryter Boström den. Det är ett brott mot den linje som en gång gav GP historisk storhet.

Gunnar Hökmark

***

Håkan Boström svarar:

Nog hade det varit bättre om Gunnar Hökmark ägnat sin replik åt att bemöta mig i sakfrågan istället för att känna sig förnärmad. Hela min poäng är att Kina inte kan behandlas som andra länder. Kina är inte bara en diktatur utan på väg att bli en supermakt. Det kräver ett realpolitiskt förhållningssätt där västvärlden ser till att försvara sin ekonomiska och politiska maktställning gentemot Kina för att i längden ha en reell möjlighet att kunna försvara sina frihetliga ideal.

Hökmark får detta till att jag hävdar att "vi bör möta Kina med politisk eftergivenhet". Det är ju faktiskt motsatsen till vad jag skrev. Att konstatera att diktaturens hotpolitik lönar sig är inte detsamma som att hävda att vi ska böja oss. Insikten att ord måste backas upp av makt är tvärtom en förutsättning för att inte behöva böja sig.

ANNONS

Hökmarks linje har hela tiden varit att Kina kan förmås att spela efter samma spelregler som väst. Men Kina spelar inte efter samma spelregler. Varför skulle de? Om man inte är beredd att rulla tillbaka det ökande ekonomiska beroendet av Kina kommer det inte spela någon roll hur många upprörda förmaningar man riktar till Peking. De kommer ändå inte att lyssna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS