Adam Cwejman: Renovera varsamt - många kommer att tacka dig

Originalfönster, kök och portar slängs på tippen medan nytt sätts in. Det blir både kostsamt och förställer vackra byggnader.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Du passerar det varje dag men tänker antagligen inte på det. Jag syftar på de vårdslösa och slappa renoveringarna av byggnader. Kanske är det en port som bytts ut eller alla fönster på ett hus. Det kan vara lätt att förbise. Hus i stadsmiljö står bara där, det är inte så ofta man stannar upp och tittar, känner efter och tänker: det är något som inte stämmer här.

Gustav Bergström och Alfred Skogberg står bakom den ideella föreningen Renoveringsraseriet och nu har de tillsammans skrivit boken ”Gör om gör rätt – landet runt med renoveringsraseriet” (Ordfront förlag 2023). De åker från Strömstad till Kiruna och visar upp hur renoveringar i hela landet, bit för bit, förställer vår gemensamma miljö.

ANNONS

Vad Bergström och Skogberg visar, med hjälp av sina resa genom Sverige, är att det finns olika sätt att behandla ett hus. När renoveringar väl sker, vilket är oundvikligt, vill vi förstås att det ska vara billigt, smidigt och helst underhållsfritt.

Men sådant som på kort sikt framstår som billigt och bra kan på lite längre sikt i stället bli dyrt. Att underhålla originalmaterial kan visserligen vara mödosamt och kräva lite mer av hantverkaren och beställaren av renoveringen. Men rätt skött så kan originalmaterial hålla betydligt längre än de billigare alternativen som kan köpas på stora byggvaruhus.

Annorlunda uttryckt: Renoverar man billigt så får man inte sällan renovera fler gånger och byta ut allt, exempelvis när det kommer till fönster, i stället för att vårda det befintliga. Problemet det skapar är inte bara ekonomiskt, vårdslösa renoveringar gör även våld på byggnadens estetik och är uselt ur miljöperspektiv.

Det kräver en viss känslighet och förståelse för vad som utmärker ett hus för att renovera varsamt. Något Bergström och Skogberg exempelvis ständigt återkommer till är fönster. Tilläggsisolering, plast- eller plåtfönster brukar i regel inte se särskilt bra ut på hus som tidigare haft träfönster. I stället för att renovera träfönster så väljer man därför ofta underhållsfria fönster.

ANNONS

Ibland försöker dessa imitera originalen, ibland är de helt enkelt ”fel” i bemärkelsen att de inte alls rimmar med resten av husets karaktär. Ett fönster är som ögonen på huset, beroende på hur fönstret är utformat påverkas ljusinsläpp och husets proportioner.

Länge har estetik och arkitektur varit byggbolagens, tjänstemännens och arkitekternas domäner. På gott och ont. Yrkeskunskap och erfarenhet borgar för att det som byggs görs enligt konstens alla regler. Politiker har hållit sig vid sidan när det byggs mer men inte intresserat sig överdrivet mycket av den estetiska utformningen.

Men det har blivit ändring på det i vissa delar av landet. Det senaste decenniet har vi i Sverige bevittnat ett ökat folkligt engagemang för arkitektur och stadsplanering. Vissa politiker kanske uppfattar det som ytterligare ett krav på deras prestation, kunskapsinhämtning och intresse. Men det bör också förstås som en uppmaning att bruka det demokratiska mandatet – ni representerar oss, ni har makten att fria eller fälla förändringar av offentlighetens utseende. Använd det mandatet!

Det behöver inte innebära detaljreglering. Snarare är det en uppmaning till ett helhetstänkande kring det estetiska. Tillåt inte trista förvanskningar som kommande generationer tvingas uppleva under lång tid, ställ upp tydliga och förutsägbara regler som fastighetsägare får förhålla sig till.

ANNONS

Vi går in i en period då byggandet mattas av. De låga räntornas tid är över, för den här gången. Vad som väntar är att renoveringar av befintligt bestånd kommer att ta mer plats. Det är därför en bra tidpunkt för politiker som arbetar med stadsbyggnadsfrågor att ägna mer tid åt hur offentliga miljöer underhålls. Många, inte minst kommande generationer, kommer att tacka dem för det.

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS