Enligt ett nytt lagförslag från EU-kommissionen ska all elektronisk kommunikation övervakas.
Enligt ett nytt lagförslag från EU-kommissionen ska all elektronisk kommunikation övervakas. Bild: Martina Holmberg / TT

Karin Pihl: Regeringen måste säga nej till EU:s massövervakning

Om förslaget om ”chat control” blir verklighet innebär det slutet för privatlivet som vi känner det i dag. Regeringen kan inte stödja en lagstiftning som in praktiken innebär massövervakning av oskyldiga medborgare.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Tänk dig att en robot öppnar varje brev som skickas till dig. Innan det når din brevlåda har informationen redan skannats och analyserats av en dator hos Postnord. Det är inte bara brev som anses suspekta av något skäl, eller som skickas mellan kriminella med misstänkt brottsligt syfte – utan alla brev som gås igenom. Vykort från barnbarnens semester, inbjudan till begravningar, brev från sjukvården, psykologen, exmaken och banken – allt skannas automatiskt av en artificiell intelligens.

Att något sådant skulle kunna ske i en demokrati kan se ut som en absurd tanke. Men det är precis vad som håller på att hända genom EU-kommissionens nya lagförslag om massövervakning. En del i detta paket har kommit att kallas ”chat control” – chattkontroll – och stöds nu av den svenska regeringen såväl som Socialdemokraterna.

ANNONS

Enda skillnaden mot det hypotetiska scenariot ovan är att det rör elektronisk kommunikation. Alla mejlkonversationer, chattar, molntjänster, telefonsamtal, sms och videokonferenser ska med hjälp av algoritmer övervakas av företaget som levererar tjänsten. När algoritmerna ”hittar” något misstänkt skickas informationen vidare till myndigheterna. Säker kryptering kommer därmed att bli omöjlig.

Chatkontrollens syfte är att upptäcka och därmed förhindra att barn utsätts för sexualbrott. Det är ett gott skäl. Att skydda barn måste vara en av rättsstatens främsta prioriteringar.

Men som ledarsidan tidigare uppmärksammat (6/3) är risken stor, för att inte säga oundviklig, att systemets syfte kommer att utvidgas när det väl finns på plats. Om vi nu har ett övervakningssystem som ger myndigheterna tillgång till all digital kommunikation, varför inte använda det till att förhindra annan form av brottslighet? Om vi relativt enkelt kan ge en AI i uppdrag att ”flagga” information som eventuellt kan handla om terrorism, organiserad brottslighet, droghandel eller för den delen skattebrott, bidragsfusk och hets mot folkgrupp – varför inte?

Någon skulle säkert invända att den som har rent mjöl i påsen inte behöver oroa sig, oavsett om chatkontrollen stannar vid att motverka sexualbrott mot barn eller om den med tiden utvidgas till fler områden. Men det stämmer inte. Som Stefan Axelsson, professor i digital forensik och cybersäkerhet, säger till SVT (8/4) kan chatkontrollen ta fel och tolka någons semesterbilder på badande barn som brottsliga. Om chatkontrollen utvidgas skulle än fler harmlösa meddelanden som skickas mellan människor få varningssystemet att dra i gång.

ANNONS

Och till vilken nytta? Som många, exempelvis internetleverantören Bahnhofs vd, påpekat: grovt kriminella använder i regel inte Gmail eller Facebook. Pedofiler och annat skumrask använder ofta Darknet – ett parallellt internet för brottslingar – eller egensnickrade kommunikationstjänster. Att kontrollera vanliga människors sms och mejl hjälper därmed inte när kriminella kan fly till andra plattformar. Och som företrädare för Journalistförbundet skriver på DN:s debattsida (9/4) innebär chatkontrollen att det grundlagsskyddade källskyddet utmanas. Det kommer inte längre bli möjlighet att kontakta journalister säkert genom krypterad kommunikation – vilket i sin tur kan hindra källor som vill avslöja misstänkta pedofiler.

Om EU-kommissionens förslag om chatkontroll blir verklighet innebär det slutet för privatlivet som vi känner det i dag. När läkaren ringer upp med ett videosamtal för att diskutera provsvar övervakas det. När väninnan sms:ar att hon ska skiljas övervakas det. Regeringen måste omedelbart ändra uppfattning i frågan och säga nej till chatkontrollen.

LÄS MER: Ylva Johansson vill läsa din e-post – det är ingen bra idé

ANNONS