Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elbehovet kommer bara att öka framöver. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Elbehovet kommer bara att öka framöver. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Karin Pihl: Politisk ignorans skapar elbrist i Göteborg

Elnäten måste rustas upp, och det illa kvickt. Annars riskerar elkrisen slå mot näringslivet i Göteborgsregionen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Bör vi ge upp tanken på ekonomisk tillväxt för klimatets skull? Det har varit en central fråga i klimatdebatten i flera decennier. Men det är ett falskt dilemma. Klimatomställning och ekonomisk tillväxt går hand i hand. Det är uppenbart, inte minst i industristaden Göteborg. Förutsättningen är givetvis tillgången till el.

Elektrifieringen av Göteborgs hamn pågår redan. I framtiden kommer stora containerfartyg att drivas av elektricitet i stället för fossila bränslen. Hela fordonsindustrin står på samma sätt inför en stor omställning. Men detta arbete är inte möjligt utan en stabil tillgång till elektricitet. Och här finns problem.

De senaste åren har näringslivet i Skåne hamnat i den nationella energidebattens centrum. Flera företag har varnat för att de inte kan expandera. Sommaren 2019 avblåste brödförtaget Pågen expansionen i Malmö eftersom kraftbolaget Eon inte kunde garantera tillräckligt med el till bageriet.

LÄS MER: Risken för elbrist ökar

Skåne är inte den enda regionen där elbrist hotar tillväxten. I Göteborgsområdet är läget inte lika akut. Men det riskerar att bli det. Det kan bli elbrist i Västsverige, varnar både Västra Götalandsregionen och det kommunala bolaget Göteborgs Energi Nät AB.

”Vår bedömning är att elnätskapaciteten inte kommer att räcka till”, säger Tula Ekengren från Västra Götalandsregionen till SR. För att försörja Västsveriges elintensiva industrier måste el transporteras från andra delar av landet via stamnätet. När det inte är möjligt uppstår effektbrist, vilket i sin tur leder till uteblivna investeringar, minskad tillväxt, färre jobbtillfällen – och mindre pengar till välfärden.

Det är bråttom med nyinvesteringar. I våras meddelade Göteborg Energi att Svenska kraftnät, det statliga affärsverket som ansvarar för stamnäten, måste bygga ut nätet i rasande fart om elektrifieringen av industrin och transportsektorn ska vara möjlig.

Regeringen har länge ignorerat det här problemet. Energiminister Anders Ygeman (S) sa i vintras att han inte är orolig för lokal elbrist (SVT 31/12 2020). Han tror att lokal elproduktion – i Göteborg finns Rya kraftvärmeverk, som fick i uppgift att vara i beredskap om en elkris skulle slå till förra sommaren – kan lösa problemet. Alltså tvärt emot vad lokala företagare varnar för.

Detta är ett symptom på att regeringar i åratal underskattat behovet av en stabil elförsörjning. Men det är också ett tecken på en Stockholmscentrerad politik. Näringslivet i Göteborg ser delvis annorlunda ut än i Stockholm. I Västsverige drivs tillväxten inte främst av snabbväxande startupbolag utan av tyngre och mer elintensiv industri. Det handlar om avancerad industriteknik och specialisering av fordonsindustrin, tillverkning av högteknologiska produkter som säljs på världsmarknaden.

Stockholm må vara finansepicentrum i Sverige, men Göteborg är Sveriges främsta industristad. Det är företag som kräver mer el än vad som går åt till laptops på ett kontor.

Att ignorera energibehovet i Göteborgsområdet straffar inte bara näringslivet i Västra Götaland. Det skadar hela Sveriges tillväxt och vår möjlighet till klimatomställning. För att den framtida energi-, klimat- och näringslivspolitiken ska lyckas måste regeringen sluta ignorera Göteborg. Låt inte Västra Götaland gå samma öde till mötes som Skåne, lös problemen innan det är på tok för sent.

LÄS MER: Sverige faller sönder medan ministrarna twittrar