Magdalena Andersson (S). Är hon oroad över vad MP ska tycka?
Magdalena Andersson (S). Är hon oroad över vad MP ska tycka? Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Karin Pihl: Politikerna måste inse att maffian utgör ett existentiellt hot mot staten

Den organiserade brottsligheten infiltrerar kommuner och myndigheter. Våldet släcker oskyldiga liv. Då kan inte Socialdemokraterna vara nervösa över att stöta bort eventuella samarbetspartier.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

En socialdemokratisk kommunpolitiker sa något träffande häromdagen. Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, vill att hans parti ska hjälpa regeringen och öka takten riksdagsarbetet för att få brottsbekämpande lagändringar på plats. ”Det är ett fullständigt sinnessjukt läge. Det är nya moraliska bottennivåer varje dag. Hur långt ska våldet behöva fortsätta innan samhället totalmobiliserar?”, frågade han sig retoriskt i Expressen (17/10).

Regeringen planerar att tidigarelägga ett antal reformer som syftar till att stoppa den eskalerande gängkriminaliteten, som tillfälliga visitationszoner och vistelseförbud för kriminella. För att det ska vara möjligt måste utskottets sedvanliga procedurer snabbas på, och då behöver Socialdemokraterna vara med på tåget.

ANNONS

Regeringens förslag har stort stöd bland lokala S-företrädare. Men på riksplan är det relativt tyst från S. Efter ett gemensamt möte med regeringen om gängvåldet sa Andersson att de partiet inte har bestämt sig om det ska stödja regeringen eller inte.

Nog för att det är rimligt att tänka igenom politiska åtgärder. Men som Pelling säger befinner sig Sverige i ett akut läge. Oskyldiga skjuts ihjäl i sina egna hem. Att då svara ”nja, vi vår väl se, ska tänka på det” räcker inte som svar.

Är Socialdemokraterna rädda att stöta sig med sina samarbetsparters? För att kunna ro ihop en regering efter nästa val är partiet beroende av bland annat Miljöpartiet. Och de gröna tycks leva i en annan verklighet än den Erik Pelling och hans kolleger runtom i landet gör. Språkröret Märta Stenevi sa i en intervju i SvD förra helgen att hon är kritisk till förslag om skarpare lagstiftning och att kriminaliteten beror på diskriminering, rasism och sämre välfärd.

Ja… Vad ska man säga?

Att det är oerhört viktigt för Sveriges väl att Stenevis samhällssyn inte tillåts styra politiken. Det är inte så att gängen skjuter oskyldiga, dränerar välfärdsstaten på pengar, utsätter äldre för bedrägerier, infiltrerar idrottsorganisationer, smugglar vapen, ägnar sig åt trafficking och att utnyttja barn för att vårdcentralen höjt egenavgiften med 50 kronor.

ANNONS

Märta Stenevi verkar ha inställningen att Sveriges problem handlar om busiga ungdomar som hamnat lite på glid, som dessutom är offer för det "genomrasistiska" Sverige. Den här bilden av kriminaliteten är rent utsagt farlig.

För det hot Sverige står inför handlar inte om ungdomar på glid. Gängledarna består inte av grabbar som spottar tuggummi på gatan och snattar folköl i matbutiken.

Det är rena maffior vi talar om. Och förutom att de mördar oskyldiga utgör maffiorna ett hot mot Sverige som rättsstat. Tidigare i oktober larmade polisen om att kriminella infiltrerar kommuner och myndigheter – däribland självaste Polismyndigheten. Känslig information har läckt ut då centralt placerade personer samarbetar med gängen. Andra myndighetsinfiltratörer används för att möjliggöra bidragsbrott och skattefusk, pengar som sedan används i vapen- och droghandeln.

Sverige kommer som land att vara mycket annorlunda om tio, tjugo år om detta inte stoppas och om maffiorna tillåts slå rot djupt inne i den svenska statsapparaten. Detta måste Socialdemokraterna inse. Miljöpartiet har dikterat villkoren för svensk politik på en rad områden, vars konsekvenser har varit förödande för landet. Det måste vara slut med det nu.

LÄS MER: Skjutningarna visar att något inte står rätt till i Sverige

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS